Gradišče ob Soči z največjim sejmom starin na Primorskem

Ljubitelji starin, umetniških del in ostalih predmetov, ki imajo bodisi zbiralsko bodisi zgolj nostalgično vrednost, so zagotovo že slišali za tržnico starin v Gradišču ob Soči, ki velja za največji tovrstni sejem na Primorskem.

Medtem ko so boljši sejmi za ljubitelje starin in trajnostne rabe prava zakladnica starinskega pohištva in ostalih (še uporabnih) predmetov iz naše preteklosti, so za druge zgolj kupi nepotrebne ropotije. A ne glede na to, kakšen je naš odnos do “bolšjakov”, je sejem starin in zbirateljskih predmetov v Gradišču ob Soči (Gradisca d'Isonzo) vredno obiskati. Kot pravijo naši zahodni sosedi, v Furlaniji Julijski krajini (in tudi na širšem Primorskem) ni bolje založene tržnice, kot je tamkajšnja tržnica starin, ki vsako tretjo nedeljo v mesecu v mestni park in bližnje ulice privabi okoli 250 razstavljalcev iz severne Italije, Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske.

Stojnice se razprostirajo po malodane celotnem središču starodavnega mesteca, ki se ponaša s skoraj poltisočletno zgodovino. V srednjem veku je bilo center oglejskega patriarhata, leta 1479 pa so ga priključili beneški republiki, ki je mesto spremenila v utrdbo v obrambo pred turškimi vdori. Nekaj let kasneje (1511) je prešla pod habsburško nadvlado. V času je pridobivala na pomenu, dokler ni postala središče istoimenske grofije. V 19. stoletju so začeli postopno rušiti obrambne zidove in utrdbe. Središče Gradišča je spremenilo svojo podobo, postalo je center družabnega življenja. Med prvo svetovno vojno ga je avstro-ogrska vojska požgala in skoraj popolnoma uničila. Danes je Gradišče ob Soči, ki je od Nove Gorice oddaljeno slabih 20 kilometrov, vse bolj priljubljena destinacija kolesarskih navdušencev.


Najbolj brano