Mesto knjige: festival, ki odpira nove prostore

Z odprtjem razstave Muzej Marka Breclja v rotundi novogoriškega SNG se je sinoči začelo osmo Mesto knjige, ki v Novo Gorico poleg knjižnega sejma pripelje razstave, razprave, predstavite in pogovore z avtorji. Letos je osrednja tema Prehajanja, tudi tokrat, kot postaja že navada, odpirajo nove prostore v mestu.

 Sinoči so  Mesto knjige otvorili z razstavo Pojutrišnjem je mimo, 
zgodil pa se bo včeraj Muzeja Marka Breclja Foto: Mitja Marussig
Sinoči so Mesto knjige otvorili z razstavo Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj Muzeja Marka Breclja Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Vsako leto prihajamo v središče mesta, kjer na določeni lokaciji skušamo spremeniti uporabo prostora, iz nje narediti dnevno sobo, prostor za srečevanje, pogovore, razmislek in širši dialog, kjer odpiramo teme tega prostora z avtorji, ki prehajajo iz vse Slovenije in drugih držav,” Miha Kosovel iz Društva humanistov Goriške (DHG) opiše festival, ki je leta 2016 prvič zaoral ledino v Novi Gorici in postal obvezen dogodek na koledarju ne le knjigoljubcev.

Miha Kosovel (foto: Leo Caharija)

Miha Kosovel

Društvo humanistov Goriške

“Velikokrat govorimo o mejah, identitetah, ki se razumejo kot zaprte, zdaj pa raziskujemo, kako stvari prehajajo, kako vsaka meja, naj si bo nacionalna, kulturna, jezikovna, prehaja in iz ene v drugo in se spreminja.”

“Smo nomadski festival, ki išče svoj dom po mestu, se premika in kamor se premakne, nastane neka institucija, tako da se premakne naprej. Ampak mislimo da je to dobro,” pritrjuje Kosovel. Tako so “odprli” prostore v nekdanji Alpini, atrij v mestni hiši, pa nekdanjo Karantanijo na Delpinovi, kjer zdaj nastaja knjižno središče. In morda bodo letos odprli park ob Bevkovem trgu, kjer stoji Bevkov spomenik. Če bo vreme ugodno, napovedujeta Kosovel in predsednica DHG Katja Pahor. Če vreme ne bo ugodno, se bodo premaknili bodisi na Bevkov trg ob Kidričevi ali po arkade mestne hiše.

Letošnja tema je Prehajanje. “Velikokrat govorimo o mejah, identitetah, ki se razumejo kot zaprte in same sebi zadostne, zadaj pa raziskujemo in razmišljamo, kako stvari prehajajo, kako vsaka meja, še tako zaprta, naj si bo nacionalna, kulturna, jezikovna, prehaja in iz ene v drugo in se spreminja,” razloži Kosovel.

Knjižni sejem bo od danes do petka med 15. in 21. uro znova ponudil širok nabor literature med 25 in 30 slovenskih in zamejskih založb, od večjih do manjših ter pester sejemski program. “Na sejmu se bodo dobilo za vsakega bralca nekaj, tudi za tiste bolj zahtevne,” napoveduje Kosovel. Raznolik in zelo zanimiv je tudi večerni program, ki je tokrat poklon liku in delu lani preminulega Marka Breclja. Začenši s sinočnjim odprtjem razstave Pojutrišnjem je mimo, zgodil pa se bo včeraj Muzeja Marka Breclja v nastajanju, in to prav na dan, ko bi njegov ravno tako že preminuli tesni kamerad, posoški pesnik Ivan Volarič - Feo praznoval 75. rojstni dan. Sploh sta letos lik in delo Breclja, ki mu, prav tako kot Feotu že lahko rečemo legenda, v ospredju, saj so mu posvetili tudi predstavo Samost po motivih Brecljeve prav tako legendarne plošče Cocktail.

Na pogovornem odru Mesta knjige se bodo sicer letos prvič zvrstili številni avtorji, od Slobodana Šnajderja, Zorane Baković, Bojana Krivokapića, Dijane Matković, Marka Kravosa, Federica Tence Montinija do Selme Skenderović, Alexa Kame Devetaka, Livia Isaaca Sirovicha in Marte Verginella. Nekateri se vračajo. Nova dela bodo predstavljali Mirt Komel z zadnjim romanom Akiles, Marko Klavora, Tina Volarič in David Kožuh z zgodovinsko domišljijsko pripovedjo Karlo in Stanko, Jernej Šček s knjigo intervjujev ...


Najbolj brano