Istra Sloveniji poslala več kot 30.000 evrov (FOTO)

“Lepo je pomagati, a najlepše je pomagati ob glasbi,” je na včerajšnjem koncertu završalo med množico, zbrano na Titovem trgu v Kopru. Da je povezovanje ključ do uspeha, je dokazalo 25 glasbenikov, ki so ob podpori treh istrskih medijskih hiš nastopili na velikem humanitarnem koncertu in zbirali denar za prizadete v poplavah. Zbrali so 33.199 evrov.

Istranke in Istrani so ponovno dokazali, da je v Istri solidarnost še 
vedno vrednota. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Istranke in Istrani so ponovno dokazali, da je v Istri solidarnost še vedno vrednota. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Malce po 19. uri, po sveti maši, ki jo je koprski župnik velikodušno prestavil za 30 minut, se je na osrednjem mestnem trgu pričela zbirati tisoč in več glava množica ljudi, združeni z eno samo željo - pomagati.

“Toliko jih še ni bilo na kupu,” je bilo slišati iz ust obiskovalcev. In res je tako - bilo jih je kar 25. Samuel Lucas, Lea Sirk, Primorski Fantje, Aleksander Novak, Paul Grem, Zmelkoow, Anika Horvat, Tinkara Kovač, Drago Mislej - Mef, Iztok Novak - Easy, Drill, Ne me jugat, Tulio Furlanič, Lara Baruca, Rudi Bučar, Slavko Ivančič, Faraoni, Žavbi brothers, Booom!, Žiga Rustja, Gedore, Klapa Semikanta, Lean Kozlar Luigi, Gregor Ravnik in skupina Platana so s svojimi nastopi publiko popeljali v čudoviti svet solidarnosti, ki ga lahko pričara le ona - glasba. Umanjkala je le ankaranska raperka Masayah, ki je bila zaradi bolezni primorana odpovedati svoj nastop.

Če bi rekli, da je bilo vzdušje približno enako kot na običajnih koncertih na Titovem trgu, bi se mastno zlagali. V zraku je bilo čutiti neizmerno pozitivo, toplino in sočutje. Sočutje do ljudi, ki so v poplavah izgubili vse. “Večer pred poplavami smo igrali v Solčavi na krajevnem prazniku,” nam je zaupala Ivica Vergan, pevka zasedbe Primorski fantje. “Ko smo naslednje jutro izvedeli, kaj se je tam pravzaprav zgodilo, smo se odločili, da bomo ljudem, ki so nas gostili, v najkrajšem možnem času pomagali,” je še dodala. In so pomagali.

Zmelkoow in dobra vila

“Glasbeniki lahko pomagamo s tem, kar znamo. S pesmijo in dobro voljo,” meni Lean Kozlar Luigi, ki je prav tako nastopil na velikem odru Titovega trga. Tako kot njegov stanovski kolega, tudi Mitja Kodarin iz zasedbe Ne me jugat glasbo dojema kot svoje poslanstvo. “Mi uživamo v tem, kar delamo. Če lahko ob tem še komu pomagamo, je stvar samo še lepša,” nam je zaupal tik preden je Titov trg preplavila njegova skladba, posvečena Materi Istri.

Pomagali so tudi koprski šaljivci Zmelkoow, ki se jim je za trenutek na odru pridružila v dobro vilo oblečena bodoča nevesta, ki se je na Titovem trgu bojda mudila v sklopu dekliščine. Z Zmelkoowi je odpela del pesmi Bit, potem pa jo je zloglasni menedžer Primitivc pospremil z odra. Kako so Zmelkoow doživeli poplave, se sprašujete? “Poplave smo - hvala bogu - doživeli samo prek televizije. Sočustvujemo z vsemi, ki so jih bolj direktno prizadele. Zato tudi nudimo pomoč skozi naše igranje. Če bi poprijeli za lopate ali - ne daj bože - prišli do ključev gradbenih strojev, bi samo nadgrajevali škodo, ki je že nastala,” kot iz topa izstreli frontman zasedbe Gorazd Sedmak Goga.

Istra za Slovenijo, drugič

Na oder je stopil tudi “istrski ženski glasbeni triumvirat” Baruca, Horvat, Kovač. Prav za zadnjo je bil večer še posebej magičen, saj je ravno na ta dan slavila svoj rojstni dan. Kot se za pravo rojstnodnevno zabavo spodobi, je tudi Tinkaro pričakalo presenečenje. Na oder je namreč prišla njena hči Alma in ji, skupaj s publiko odpela rojstnodnevno voščilo. “Vedno je krasno nastopati pred domačo publiko. Toplo mi je pri srcu. Lahko bi rekla, da se je zgodil en tak mali čudež,” nam je zaupala Lara Baruca. Z njo soglašajo tudi fantje iz zasedbe Booom!. “V zraku se čuti neka pozitiva. Prav magično je. Lepo bi bilo, če bi se Istra večkrat na ta način združila, pa ne nujno zaradi poplav,” meni Luka Cvetičanin. In kot kaže, se bo. Že naslednje leto. Kot je na odru razkril Iztok Novak - Easy, si lahko glasbeni zanesenjaki že prihodnje leto obetajo drugi dobrodelni koncert Istra za Slovenijo. “Veseli me, da je na Titov trg naplavilo toliko ljudi,” se je pošalil. “Ravno zaradi takega odziva in splošne pozitivne energije že danes obljubljam, da se bomo v prvih septembrskih dneh prihodnjega leta ponovno združili,” je sklenil in odigral skladbo Nekaj med nama.

Honorarju so se odpovedali prav vsi

“Tak dogodek potrebujemo. Dobrodošli so tudi glasbeniki iz drugih delov Slovenije. Več nas je, lepše je,” meni Matevž Derenda iz zasedbe Booom!. Z njim soglaša tudi Lea Sirk. “Včasih smo govorili, da se v Sloveniji znamo povezati samo, ko pride do športa. To, da smo glasbeniki danes stopili skupaj kaže eno veliko srce. Dokazuje, da smo se sposobni odpovedati honorarju - tistemu, s čimer se preživljamo - in se združiti za dober namen,” meni. “To, da smo lahko vsi na kupu, strnemo večer z eno dobro energijo, se podružimo in poklepetamo je nekaj čudovitega. Če lahko ob tem še pomagaš, se občutki samo še 'pojačajo',” dodaja Sirk.

Dogodek pa ni združil samo glasbenikov. Z roko v roki so v dobrodelni glasbeni svet vkorakale tudi tri medijske hiše, ki delujejo na območju slovenske Istre. Neposredni prenos sta ponudila tako Radio Capris in Radio Koper (sodelovanje se je manifestiralo tudi na odru, saj sta koncert povezovala 'Caprisovec' Žiga Rustja in Blaž Maljevac z Radia Koper), svoj pisker pa je v svetu tiska pristavil tudi naš časopis. Celoten dogodek pa je stekel pod budnim organizacijskim očesom ekipe Koda Events.

Poletje, lepo vreme, dobra glasba, dobrodelna nota - recept za zmago

Na koncertu se je mudil tudi koprski župan Aleš Bržan. Glede na to, da so tudi Istro nedavno prizadele poplave, ga vprašamo, če morda potrebujemo koncert od Istre za Istro? “Ne, to ne bo potrebno. Ujma je bila, nekaj škode je bilo narejene, a to nikakor ni primerljivo z drugimi deli Slovenije. Prav je, da Istra pomaga Sloveniji, tako kot ji pomaga danes. In to naj se nadaljuje. Mi bomo že sami rešili težave vseh, ki so bili prizadeti,” je povedal. Tudi on je, kot pravi, začutil neizmerno pozitivno energijo, ki je prevevala Titov trg. “Dodajmo poletju, lepemu vremenu in dobrim bendom še dobrodelno noto in smo zmagali,” dodaja.

Istranke in Istrani so tako na včerajšnjem dogodku dokazali, da je solidarnost v Istri še zmeraj vrednota. Ne samo z nakupom vstopnice, temveč tudi s pošiljanjem SMS sporočil ENOSRCE5 in ENOSRCE10 na številko 1919. Pomembno je poudariti, da so se vsi akterji na koncertu Istra za Slovenijo odpovedali svojim honorarjem. Ja, popolnoma vsi - od glasbenikov, organizatorjev, ozvočevalcev in lučkarjev, pa tja do grafičnih oblikovalcev, varnostnikov in natakaric.

Zbrali so kar 33.199 evrov, ki jih bodo namenili Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) za reševanje stisk otrok in mladostnikov na poplavljenih območjih. “Prav vsi se zavedamo, da moramo skupaj poskrbeti za prihodnost teh mladih, da bodo čim manj pod vtisom vsega, kar se jim je zgodilo in da se bo njihovo vrnilo v običajne tirnice”, je zbrano občinstvo pod odrom nagovorila predsednica ZPMS Darja Groznik.

Pomagali pa niso samo glasbeniki. Na piranskem ekstemporu je gospa Romana Metelko naslikala sliko, ki nosi naslov Sončni zahod. Slikarka se je odločila svoje delo podariti ZPMS, ki jo bo nato prodala na dobrodelni dražbi.

V dobrodelno akcijo pa se je z “Dobrodelnim zvonikom” vključil tudi Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper. Vsi, ki so od začetka prejšnjega tedna do sinoči kupili vstopnico za obisk koprskega zvonika, so tako dodatno prispevali k dobrodelnosti. V akciji Dobrodelni zvonik je bilo zbranih 2500 evrov, ki jih bo koprski Zavod prav tako namenil Zvezi prijateljev mladine Slovenije.


Najbolj brano