Konec tedna bo spet bolj poletno

Po obilnem deževju in silovitih nalivih, ki so v začetku tedna na Primorskem povzročili kar nekaj nevšečnosti in postregli s prizori, ki jim v teh krajih še nismo bili priča, se vreme ob izteku tedna znova “obnaša” nekoliko bolj poletno.

Znova se bo segrelo. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Znova se bo segrelo. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Kot nam je včeraj povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Uroš Strajnar, je pred nami sončen konec tedna. “Postopoma bo vse bolj vroče,” napoveduje. Spet se bo segrelo do 30 stopinj Celzija, prihodnji teden pa tudi za kakšno stopinjo več.

Na jugu države je sicer včeraj še občasno deževalo, a so padavine popoldne oslabele in do večera večinoma ponehale. Še vedno pa ni bilo ne duha ne sluha o poletju: najvišje dnevne temperature so se povzpele od 14 do 18 stopinj Celzija, na Primorskem pa se je segrelo le do 22 stopinj Celzija.

Morje ima 25,6 stopinje Celzija

Za tiste, ki se radi kopajo, je zanimiv še podatek, kaj lahko pričakujejo po skoku v morje. Po podatkih oceanografske boje Morske biološke postaje Piran je imelo morje včeraj na površini (2,5 metra globoko) 25,6 stopinje Celzija, na dnu (23 metrov globoko) pa 23,9 stopinje Celzija.

Konec tedna lahko pričakujemo 30 stopinj Celzija

Danes se bo zjasnilo, a bodo popoldne še možne krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 stopinj Celzija, ob morju pa se bo končno segrelo tudi do 26 stopinj Celzija.

Postopoma se bo začelo segrevati in konec tedna že lahko pričakujemo 30 stopinj Celzija. Tudi za prihodnji teden kaže na sončno vreme, “temperature se lahko povzpnejo tudi nad 30 stopinj Celzija,” napoveduje Strajnar.

Vremenska obremenitev je končno popustila, danes je vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden.

V Novi Gorici šest stopinj Celzija

Letošnji “jesenski” zaključek avgusta, kot smo ga doživeli v minulih dneh, ni izjema. Pravzaprav je v primerjavi z 31. avgustom leta 1995 kar poleten. Tedaj se je namreč poletje končalo z enim najhladnejših juter v zadnjih desetletjih. V Ratečah se je ohladilo celo pod ledišče, izmerili so -0,5 stopinje Celzija, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu je bila ena stopinja nad ničlo, v Stari Fužini v Bohinju 1,5 stopinje Celzija. Prav toplo ni bilo niti v prestolnici, kjer so izmerili 5,8 stopinje Celzija. Tudi v Novi Gorici niso imeli težav s poletno soparo: izmerili so malenkost nad šest stopinj Celzija.

Moker konec avgusta je bil tudi leta 2003, ko je na severozahodu države močno deževalo, vseeno pa nalivi niso bili tako intenzivni kot pred dvema dnevoma. Tedaj je v Ratečah v dvanajstih urah padlo 124 mm, na Predelu 122 mm, v Logu pod Mangartom 99 mm in v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami 82 mm padavin.

Konec tedna se bo znova segrelo, pričakujemo lahko okoli 30 stopinj Celzija.


Najbolj brano