Mesto krasa ponudilo doživljanje kulture na malce drugačen način

V Notranjskem muzeju Postojna so v sodelovanju z enoto Turizem zavoda Znanje konec tedna pripravili prvi družinski muzejski festival, poimenovan Mesto krasa - Krasno družinsko raziskovanje, ki je prepletel različna doživetja, od predstave, predavanja, spanja v muzeju do različnih delavnic, lokalne kulinarike in še česa.

Pred spanjem v muzeju so zakurili pravi taborni ogenj. Foto: Alen Franetič
Pred spanjem v muzeju so zakurili pravi taborni ogenj. Foto: Alen Franetič

POSTOJNA > “S festivalom smo zelo zadovoljni, v kar so nas prepričali predvsem odzivi gostov, ponudnikov in nenazadnje dober obisk. Gre za prvi tovrstni muzejski dogodek, namenjen posebej družinam in aktivnemu 'doživljanju kulture', ki ga je muzej organiziral neposredno na svoji lokaciji in upamo, da bo postal tradicionalen,” je povedala vodja muzeja Tina Poljšak.

Program so že v petek pričeli z otroško predstavo z naravovarstveno vsebino Zaobljuba reki, ki sta jo pripravila Alja in Peter iz dua Čarovniški blues.

Predstava je otroke opomnila na pomen voda ter njihovo zaščito in ohranjanje za prihodnje rodove. Foto: Alen Franetič

Odrasle je po stalni razstavi Muzej krasa popeljal malo drugačen “kustos” - stand up komik Matic Kokošar, prisluhnili pa so lahko tudi predavanju sodelavca Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, Ciryla Mayauda, ki je predstavil pretakanje podzemnih voda na krasu.

Otroci, ki so se se odločili preživeti Noč v muzeju, so spoznavali veščine preživetja v naravi, zakurili pravi taborni ogenj, se posladkali z Jakobovo torto in si za zaključek ogledali še animiran film.

Sobotno dogajanje so popestrili različne delavnice in prikazi. Foto: Alen Franetič

Sobotno dogajanje so začeli že zgodaj - z otroki, ki so prespali v muzeju, celo s pravim slovenskim zajtrkom. Za aktivno dopoldne so poskrbeli Dina Pivka, Turistično društvo Hotedršica, Notranjski regijski park in Blaž Blažič z opazovanjem ptic, Planinska jama s prikazom jamarske opreme in jamarstva, Andreja Lapajne s poslikavami obraza, Tibor Rep s kuharsko delavnico, Narodni muzej Slovenije z delavnico mečevanja, PGD Postojna s pravim gasilskim poligonom, Društvo Kašča s kaligrafijo in prikazom viteške opreme, grad Prem z delavnico izdelave cvetja ter Dom na Krasu, ki je otrokom predstavil ustvarjanje izdelkov iz gline.

Manjkale niso niti kulinarične dobrote. Foto: Alen Franetič

Gostinski ponudniki, kmetija Hudičevec s štruklji, Polona Česnik s kraškim pršutom in sirom ter kavarna Siesta z Jakobovo torto, pa so razvajali brbončice obiskovalcev.


Najbolj brano