Čipka ne izgublja svoje vrednosti

Čipke na oblekah, panjskih končnicah, pahljačah, uhanih ... Kaj vse lahko z drobnimi nitkami ustvarijo pridne roke, je pokazala bogata razstava v okviru 20. svetovnega čipkarskega kongresa Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko (OIDFA) v Novi Gorici.

Čipke iz Bolgarije, Slovaške, Hrvaške, Španije, Velike Britanije, ZDA, Avstralije, Slovenije in številnih drugih držav so navdušile obiskovalce razstave v športni dvorani na Rejčevi ulici v Novi Gorici, ki je obogatila svetovni čipkarski kongres OIDFA. Na predstavitvenih stojnicah klekljarskih šol, društev, sekcij in skupin so bili na ogled najlepši klekljarski izdelki z najrazličnejših koncev sveta, na prodajnih stojnicah ponudnikov iz Češke, Francije, Italije, Nemčije, Slovenije in Španije pa so prodajali čipkarske pripomočke, material in literaturo. Petkovo dogajanje so popestrile klekljarice iz Nove Gorice in okolice, ki so v preddverju na bulah v živo prikazovale, kako nastanejo dragocene čipke.

Klekljanje je ena najbolj razširjenih umetnostnih obrti v Sloveniji. Kot je povedal novogoriški župan Samo Turel, so na to dragoceno dediščino nadvse ponosni tudi v goriškem čezmejnem prostoru in v ostalih predelih severne Primorske, zlasti na Idrijskem in Cerkljanskem, kjer gojijo bogato tradicijo klekljanja. “Čipka ima mogoče danes nekoliko drugačen pomen kot včasih, kar pa ne pomeni, da izgublja svojo vrednost. Nasprotno, je navdih tako oblikovalcem, arhitektom, likovnim ustvarjalcem in modnim oblikovalcem, s ponosom jo pogosto nosijo zlasti dekleta in žene, kot dodatek na obleki ali del nakita,” je poudaril ob odprtju svetovnega čipkarskega kongresa.


Najbolj brano