“Danes potrebujejo pomoč oni, jutri jo bomo lahko mi”

“Sploh nisem razmišljal o tem. Takoj sem se vključil v reševalno akcijo. Prvič kot sovaščan, drugič pa kot človek. Danes potrebujejo pomoč oni, jutri jo bomo lahko mi,” je izjemno solidarnost, ki so jo pokazali številni domačini ob odpravljanju posledic torkovega tornada v Kosezah, v katerem je bilo poškodovanih 18 streh, od tega pet huje, komentiral Stojan Kovačič iz Kosez.

Več kot 50 domačinov je dan po tornadu združilo moči pri 
pospravljanju razdejanja v vasi. Foto: Arhiv Občine Ilirska Bistrica
Več kot 50 domačinov je dan po tornadu združilo moči pri pospravljanju razdejanja v vasi. Foto: Arhiv Občine Ilirska Bistrica

KOSEZE > Bistriški podjetnik Stojan Kovačič , lastnik podjetja Instalacije Kovačič iz Kosez, je skupaj s sinom Matejem v torek zvečer nemudoma priskočil na pomoč sovaščanom. “Takoj smo poklicali, kaj od pomoči potrebujejo. Sin je odšel na pomoč z avtodvigalom, sam pa sem se usedel v kopača in pomagal pri odstranjevanju podrtega drevja, ki je padlo na cesto,” je povedal Kovačič. Pri zasilnem prekrivanju streh in čiščenju razdejanja sta pomagala še ves naslednji dan.

Na pomoč priskočilo več kot 50 domačinov

“V torek smo bili na terenu do druge ure zjutraj, vsi premočeni, naslednji dan pa smo že od jutranjih ur pomagali gasilcem z mehanizacijo, da smo spravili deske na hiši, ki sta ostali brez strehe,” je opisal sredino delovno akcijo, v kateri je poleg 50 gasilcev iz celotne Gasilske zveze Ilirska Bistrica in Prostovoljnega gasilskega društva Postojna, 21 pogodbenikov občinske civilne zaščite in pripadnikov Slovenske vojske ter dvanajstih delavcev Elektro Primorska sodelovalo tudi več kot 50 vaščanov in drugih občanov, ki so priskočili na pomoč. Med njimi tudi kakih deset članov lokalne navijaške skupine Dwji Japodi.

Edvin Godina

direktor podjetja Avtomati Štefančič

“To je najmanj, kar lahko damo. Konec koncev je to naše lokalno okolje, zato je prav, da vanj tudi nekaj prispevamo.”

“Domačini in tudi župan so se nam prišli zahvalit. Bili so ganjeni, da niso ostali sami v nesreči. Res se mi je zdelo lepo, ko vidiš, da je tvoje delo, ki si ga vložil v pomoč, opaženo in cenjeno,” je bil Kovačič pozitivno presenečeni nad odzivom. Svoj par rok je med drugim ponudil tudi direktor podjetja Avtomati Štefančič s sedežem v Kosezah Edvin Godina. Sodelujoče pri sanaciji so brezplačno oskrbovali tudi s kavo in drugimi napitki. “To je najmanj, kar lahko damo. Konec koncev je to naše lokalno okolje, zato je prav, da vanj tudi nekaj prispevamo,” pravi Godina, ki je z vodo in napitki oskrboval gasilce tudi med lanskim požarom na Krasu.

Eno od streh bodo postavili humanitarci Bejž če uejdš iz Pivke

Vsi poškodovani objekti so bili na srečo zavarovani, zavarovalniški cenilci so že na terenu, vsi lastniki hiš pa so si tudi že zagotovili krovce, so sporočili z ilirskobistriške občine. Občinska civilna zaščita se je povezala tudi s humanitarno skupino Bejž če uejdš iz Pivke, ki bo postavila novo streho družini Šabić. Ta je v tornadu utrpela največjo škodo, saj je ostala brez celotnega ostrešja. “Ravno smo se vrnili iz Brazilije, kjer smo postavljali streho na enem misijonu. To bo že naša 27. akcija,” je povedal član skupine Miran Žitko. Najmanj 15-članska ekipa bo, če jim bo vreme naklonjeno, z delom začela že danes.

V podjetju Stojana Kovačiča iz Kosez so gasilcem priskočili na pomoč z avtodvigalom. Foto: Arhiv Občine Ilirska Bistrica

Takoj, ko je odjeknila novica o razsežnosti tornada, so prenočišča stanovalcem najbolj prizadetih hiš ponudili v Hiši Primc in bistriškem MKNŽ. V naslednjih dneh so sledile številne geste solidarnosti z različnih koncev občine in tudi drugih krajev. Prebivalci so ponudili kritino, grede, fizično, pa tudi finančno pomoč pri obnovi streh. Pri tem pa je odločilno vlogo odigrala lokalna fb skupina Veš kej več, ki je bila pred slabimi desetimi leti ustanovljena prav z namenom obveščanja in nudenja pomoči občanom v naravnih nesrečah. “Večina vseh humanitarnih zbiralnih akcij je šla prav prek te skupine. Zbirali smo že pomoč za Kras v lanskih požarih, agregate med žledom, pa razvlaževalce zraka in vodne črpalke v poplavah …,” našteje eden od skrbnikov in ustanovitelj skupine Tadej Primc. Skupina ima nekaj čez 7.000 članov, skoraj tisoč se jih je na novo pridružilo v zadnjem tednu po tornadu.

V zbiranje finančne pomoči sta se vključila tudi bistriški Karitas in Rdeči križ, župnija Ilirska Bistrica pa bo darove vernikov, zbrane pri nedeljskih mašah 13. avgusta, namenila najbolj prizadetim v Kosezah.


Komentar novinarja

Katja Kirn Vodopivec

Poplave združile Slovence

Podobno kot že ob lanskem požaru na Krasu se je tudi ob letošnjih katastrofalnih poplavah in ujmah izkazalo, da je slovenski sistem zaščite in reševanja, ki temelji na prostovoljstvu, eden najboljših v Evropi. Poplave, ki so prizadele dve tretjini države, pa niso zapisane le kot največja naravna katastrofa v zgodovini samostojne Slovenije, temveč tudi kot zgodba o izjemni solidarnosti in srčnosti Slovenk in Slovencev. Še preden jih je dosegla pomoč reševalcev in civilne zaščite, so si na pomoč ...

Preberi več

Najbolj brano