Slovensko-kubanska poslastica, kakršne ne doživiš vsak dan

Kdor obožuje kubansko glasbo, jutrišnji večer preprosto mora preživeti v portoroškem Avditoriju. Priložnost za doživetje, ki ga obeta 14-članska slovensko-kubanska zasedba EuroCubans s samimi vrhunskimi glasbeniki, se pač ne ponudi vsak dan.

V skupini samih vrhunskih  glasbenih mojstrov, sodelujejo tudi 
trije z grammyji nagrajeni kubanski glasbeniki. Foto: Simon Zimič
V skupini samih vrhunskih glasbenih mojstrov, sodelujejo tudi trije z grammyji nagrajeni kubanski glasbeniki. Foto: Simon Zimič

PORTOROŽ > “Obljubljamo lepo popotovanje skozi zgodovino kubanske glasbe, čisti užitek, za občinstvo bomo dali dušo,” pravi slovenski tolkalist, Mariborčan Črt Pšeničnik, ki je glavni “krivec” za nastanek zasedbe EuroCubans. Ta šteje 14 članov, med katerimi so tudi trije z grammyji nagrajeni kubanski glasbeniki. Juan de Marcos González, znan po svojem delu z Buena Vista Social Club ter Afro Cuban All Stars, je prvi prisluhnil Črtovi zamisli o oblikovanju zasedbe EuroCubans ter postal njen kubanski vodja in aranžer.

Juan de Marcos González, znan po svojem delu z Buena Vista Social Club ter Afro Cuban All Stars, je prvi prisluhnil zamisli o slovensko-kubanski glasbeni navezi. (Foto: Simon Zimič)

Zasedbo EuroCubans tvorijo:

Juan de Marcos González - vokal, tres

Črt Pšeničnik - tolkala

Juan Munguia - trobenta

Rolando Salgado Palacio - tolkala

Emilio Suarez Martinez - vokal

David Alfaro - klavir

Raudel Marzal Torres - trobenta

Durruthy Lopez Alcibiades - vokal

Alberto Muguercia Ramos - timbales

William Valdes Ibanez - vokal

Carlos Del Puerto - bas

Denis Beganović - pozavna

Matjaž Kafol - pozavna

Andrej Štrekelj - trobenta

V zasedbi tudi dva Primorca

“Že nekaj let hodim na izpopolnjevanja k Rolandu Salgadu, ki je eden mojih profesorjev. Preko njega sem pred leti spoznal Juana in postala sva dobra prijatelja. Ko sva se ob neki priložnosti pogovarjala o zasedbi Afro Cuban, je padla ideja, zakaj pa ne bi naredili tudi EuroCubans,” Pšeničnik opiše začetek poti slovensko-kubanske glasbene naveze. “Juan se je strinjal, rekel je, naj poiščem nekaj naših glasbenikov. Lani smo imeli prve skupne vaje in med nami je bilo takoj čutiti pravo sinergijo,” doda.

Zamisel za slovensko-kubansko glasbeno poroko je dobil slovenski tolkalist Črt Pšeničnik, za kubanske prijatelje Chapa. (Foto: Simon Zimič)

Črt Pšeničnik - Chapa

pobudnik in slovenski vodja zasedbe EuroCubans

“Takšnega benda ne dobiš vsak dan. Kot glasbenik v nobeni drugi zasedbi še nisem doživel, da bi me glasba tako povzdignila.”

Slovenski del zasedbe poleg njega tvorijo še Andrej Štrekelj iz Prevalj (trobenta), Kraševec Matjaž Kafol pozavna) in Pirančan Denis Beganović- Kiki (pozavna). Med njihovimi kubanskimi glasbenimi pajdaši pa še posebej izstopata dva (dvakratna) dobitnika grammyja, trobentač Juan Munguia iz skupine Irakere ter eden izmed ustanovnih članov te legendarne kubanske zasedbe, basist Carlos D'l Puerto. “To so zelo preprosti, prijazni in topli ljudje, predvsem pa odlični, res vrhunski glasbeniki, od katerih sem se marsikaj naučil,” pravi Črt Pšeničnik, ki so mu kubanski prijatelji zaradi zanje neizgovorljivega priimka nadeli nadimek Chapa.

Neprecenljivo druženje z glasbenimi legendami

Vsestranski glasbeni mojster iz Pirana Denis Beganović - Kiki pravi, da ga delo z zasedbo EuroCubans navdušuje predvsem zato, ker “imam priložnost igrati z glasbenimi legendami, ki so tudi izumitelji nekaterih kubanskih žanrov, in to je neprecenljivo”. Glasba, ki jo igrajo, “kar zadeva ritmiko, vsebuje prvinske vplive afriške glasbe, veliko je kontrapunktov. Večina salsa bendov po svetu igra manj zahteven ameriški stil, tu pa so stvari bolj zapletene in zato tudi bolj zanimive,” razloži. O kubanskih glasbenikih pa še pove, da so kljub bogati karieri in eminentnim nagradam, “prizemljeni in prav nič naduti, kar je sicer na pop sceni kar pogosto”. “So kot someščani, s katerimi greš na kavo in se sproščeno pogovarjaš o življenju,” sklene.

Denis Beganovič - Kiki

glasbenik

“Priložnost imam igrati z glasbenimi legendami, ki so tudi izumitelji nekaterih kubanskih žanrov, in to je neprecenljivo.”

Denis Beganović - Kiki (Foto: Dejan Jakac)

Jutrišnji koncert v Avditoriju bo drugi na slovenskih tleh. Prvega so odigrali minuli petek v razprodanih mariborskih Minoritih, 19. avgusta jih pričakujejo na Jazz Kampu Kranj, v okviru mini balkanske turneje pa se bodo predstavili še hrvaškemu, srbskemu in bolgarskemu občinstvu. “Naslednje leto, ko nameravamo izdati nekaj svojih novih stvari, pa načrtujemo evropsko turnejo,” razkrije Pšeničnik.

Intenzivno doživetje od prve do zadnje pesmi

Portoroško občinstvo lahko pričakuje dobro uro in pol glasbenega spektakla, ki bo ponudil znane kubanske uspešnice v novih preoblekah. “Bo nekaj bolera, malo son montuna, tu so še ča-ča, guaracha, guaguanco, latin jazz ... skratka, vse zvrsti afrokubanske glasbe,” napove slovenski vodja zasedbe, ki pravi, da so se mu s tem projektom uresničile dolgoletne sanje.

“Pred 25 leti sem v vesolje poslal željo, da bi nekoč igral s takšnim bendom in zdaj so se mi sanje uresničile. Upam, da se ljudje zavedajo, kaj bodo prišli poslušat. Takšnega benda ne dobiš vsak dan. Kot glasbenik v nobeni drugi zasedbi še nisem doživel, da bi me glasba tako povzdignila in da mi pri niti enem komadu ne bi bilo dolgčas. Ker včasih ti kakšna skladba tudi ne ustreza, tu pa te nobena ne pusti ravnodušnega, ves koncert je od začetka do konca izjemno intenzivno doživetje.”

Čeprav občinstvo ob kubanski glasbi vselej zasrbijo pete, je lahko v užitek tudi tistim, ki plesne čeveljce raje pustijo doma. “Lahko plešeš, lahko samo sediš in poslušaš ali pa stojiš nekje ob strani, piješ kavo, kadiš cigaret in se prepustiš glasbi,” paleto užitkarskih možnosti predstavi Črt “Chapa” Pšeničnik.


Najbolj brano