Pionir raziskovanja kaninskega krasa je častni občan Bovca

Ob občinskem prazniku so upokojenemu univerzitetnemu profesorju geografije Juriju Kunaverju ob devetdesetletnici podelili naziv častni občan za neizmeren prispevek Bovškemu na različnih področjih, od raziskovanja visokogorskega krasa na Kaninu in jam do urejanja pohodniških poti.

Jurij Kunaver, častni občan Občine Bovec. Foto: Občina Bovec
Jurij Kunaver, častni občan Občine Bovec. Foto: Občina Bovec

BOVEC > Jurij Kunaver je začel zahajati na Bovško pred več kot šestimi desetletji kot mlad geograf z željo po raziskovanju visokogorskega kaninskega krasa. Dolino in ljudi je vzljubil, zato je kasneje na Plužnah v Mojenkovi domačiji uredil svoje drugo bivališče. Leta 1972 je na ljubljanski Filozofski fakulteti uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo Geomorfološki razvoj Kaninskega pogorja s posebnim ozirom na razvoj glaciokrasa.

Na Bovško prihaja že 60 let

“Na Bovško sem iz Ljubljane prihajal od leta 1961, v pripravi disertacije sem deset let terensko delal. V vseh teh letih sem spoznal številne prijatelje, ki so neskončen vir najrazličnejših zgodb iz preteklosti, žal so mnogi že pokojni,” pripoveduje častni občan.

Velik je njegov prispevek pri organiziranju mladinskih raziskovalnih taborov. Leta 1988 je bila izdana publikacija Pokrajina in ljudje na Bovškem. Bil je med ustanovitelji in najbolj delavnimi člani Zgodovinske sekcije Bovec, v okviru katere je večkrat predaval in imel svojo fotografsko razstavo. Sodeloval je pri obvarovanju cerkvice sv. Lenarta pred propadom. Kot pravi, mu je razpadajočo cerkev pokazal prijatelj Tonči: “Takoj sem prepoznal gotske elemente in se zavedel, da je zelo stara in vsekakor vredna obnove, kar sem tudi predlagal in zgodilo se je.” Sodeloval je pri obnovi stare bovške kašte. Bil je urednik zbornika Soški razgovori. Pred leti je strokovno sodeloval pri ureditvi Naravoslovne učne poti Prestreljeniški podi - Kanin. Sodeloval je tudi pri drugih tematskih poteh na Bovškem. Če je le na Bovškem, se rad udeležuje raznih prireditev. Letos je s sodelavci premierno predstavil svoj prvenec Kaninske vode. “Želim povedati, da je treba vedeti, kje tečejo vode, da jih bomo lahko obvarovali pred onesnaževanjem.”

Plaketa in štiri priznanja

Plaketo so namenili društvu gorske reševalne službe, ki spada med najbolj obremenjene v Sloveniji. Lani so posredovali 67 krat. Priznanje so prejeli večkrat nagrajena pianistka Ana Kravanja Leskovec, učiteljica matematike Darinka Šušteršič, Jernej Cuder, ki mentorsko vodi Gledališko skupino BC in Jožef Ciril Zorč, ki vedno prvi priskoči na pomoč. Denarno nagrado je prejel družina Prezelj.


Najbolj brano