Loredan odhaja, časa za odlašanje ni

Odstop zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, ki mu je odstopno izjavo spisal in mu jo dal podpisati kar sam premier Golob, nikogar, ki spremlja zdravstveno politiko in dogajanje v zdravstvu, ni presenetil. Več poznavalcev in strokovnjakov, z njimi predsednik strateškega sveta Erik Brecelj (nekoč Loredanov soborec za urejeno javno zdravstvo in prijatelj), se mu je za odstop javno zahvalilo. Nekateri so odstop pospremili rekoč, da je bil skrajni čas, saj Loredan praktično nima kaj dosti pokazati kot uspešen začetek nujne reforme.

Zdaj vsi nestrpno čakajo novo ime z upanjem, da se v teh, skrajno kritičnih razmerah, pa le najde primeren in uspešen menedžer ter strateg, ki dobro pozna zdravstveni sistem, ki ima trdno hrbtenico in iskreni pogum okrepiti javno zdravstvo. Ki bo sodobno in kakovostno ter še mnogo naprednejše od sistema, ki smo ga v neki uspešni obliki že imeli v skupni državi in je bil zgledno solidaren, vsem enako in hitro dostopen, učinkovit in kakovosten.

Desnica, predstavniki ceha in kritikastri menijo, da je Loredanov odstop le stopnica v pogrom te vlade. Desnica namreč preži na prevzem oblasti - da konča sesutje javnega zdravstva.

Nobena skrivnost ni, da je moral premier na Loredana odločno pritisniti, naj odstopi, kot tudi ne, da je bila koalicija z njim že dolgo nezadovoljna, ker reformnih uspehov ni in ni kljub dodatnemu denarju, ki se je prelil zlasti v žepe zasebnikov. Ti so bogateli že na račun kovidnih ukrepov bivše vlade. Ta naj bi zdaj v vlogi opozicije, kot ocenjujejo poznavalci, vložila interpelacijo zoper Loredana zlasti zato, da ga koalicija na vsak način podpre in tako ohrani na položaju in mu bo vendarle uspelo izpeljati razgradnjo javnega zdravstva ter pomagati k razmahu zasebnega. To je tudi ključni interes opozicije. Z njo pa, se ve, koketira precejšen del zdravništva.

Ne tako davno je minister trdil, da sta s premierjem skladna dvojina in da je interventni zakon za skrajšanje čakalnih vrst na neki način zgodba o uspehu. Takrat je završalo med politiki, prebivalci, strokovnjaki, zdravstvenimi delavci, ki se vsi naprezajo ohraniti in okrepiti javno zdravstvo. Razkačile so jih trditve, da dela dobro in ne bo odstopil. Zato je brez dlake na jeziku njegovo delo ocenil tudi ugledni zdravnik Brecelj, zagovornik javnega zdravstva, že desetletja oster kritik anomalij in vseh, ki jih zakrivijo.

Zdaj desnica, predstavniki ceha in kritikastri menijo, da je Loredanov odstop le nova stopnica v pogrom te vlade. Te trditve niso presenečenje, saj desnica najbrž komaj čaka, da bi spet prevzela oblast in dokončala sesutje javnega zdravstva. Res pa se uspešnost vlade takoj pozna prav v zdravstvu, saj so tu razmere najbolj katastrofalne. Zato časa za novo odkrivanje korakov reforme pri A preprosto ni več.


Preberite še


Najbolj brano