Sadje sonca: ilustriran popis starih sadnih sort v Brdih in širši regiji

Na Dobrovem so predstavili prestižno izdajo knjige Sadje sonca, ilustriran popis starih sadnih sort v Brdih in širši regiji. Gre za dopolnjeno in dvojezično izdajo iz leta 2014. Avtor je filmski režiser, direktor fotografije in raziskovalec starih sadnih sort Gregor Božič, oblikovala in ilustrirala jo je Barbara Ogrič Markež.

Na gradu Dobrovo so predstavili prestižno izdajo knjige Sadje 
sonca.  Foto: Klavdija Figelj
Na gradu Dobrovo so predstavili prestižno izdajo knjige Sadje sonca.  Foto: Klavdija Figelj

DOBROVO > Monografija, nastala znotraj projekta Las K.U.S.A, je dragocena, saj na skoraj 400 straneh opozarja na neprecenljivo vrednost ogrožene naravne in kulturne dediščine Brd in širše regije. Vsebuje ilustracije in opise lastnosti več kot 60 sadnih sort ter spomine in zgodbe starejših prebivalcev, povezane s sadjem in sadnim drevjem. Tematika je Gregorja Božiča pritegnila pred desetimi leti, ko je začel zbirati zgodbe za knjigo in cepiče za sadovnjak starih sort - gensko banko v Kojskem. “Ko na raziskovanje in pripravo prve izdaje gledam z današnje perspektive, ugotovim, da je bil to srečen trenutek. Vse se je odvijalo z lahkoto. Vrata domačij starejših kmetovalcev so mi bila široko odprta. Slišal sem nešteto zanimivih zgodb in videl tedaj še vitalne dele kultivirane krajine, ki jo je človek sooblikoval stoletja. Nisem se zavedal, da sem bil priča poslednjim podobam sveta, ki je ob istem času tiho, a z bliskovito hitrostjo izginjal,” je povedal Božič.

Knjigo odlikuje tudi prefinjena oblikovalska nota, za katero je poskrbela Barbara Ogrič Markež, ki je knjigo tudi ilustrirala. Prevod je delo Micheleja Obita. Natisnili so jo v 450 izvodih, služila bo kot protokolarno darilo EPK 2025, na razpolago pa bo v knjižnicah in šolah na Goriškem. Projekt vključuje še vzpostavitev učne poti v sadovnjaku v Kojskem in filmske in naravovarstvene delavnice z otroki.


Najbolj brano