(PRAZNIK POLENTE) Najboljšo je skuhala ekipa iz Oseka

Ozeljanski grajski vrt je bil minuli konec tedna prizorišče tradicionalnega Praznika polente. Med ekipami, ki so se pomerile v kuhanju te tradicionalne ozeljanske jedi, se je najbolje izkazala ekipa Kulturnega in turističnega društva iz Oseka.

Gostitelji  praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan so za 
obiskovalce skuhali približno 250 kilogramov polente.  Foto: Leo Caharija
Gostitelji praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan so za obiskovalce skuhali približno 250 kilogramov polente.  Foto: Leo Caharija

OZELJAN > Praznik polente, ki se je začel že v petek, v soboto pa ga je okrnila slaba vremenska napoved, je vrhunec doživel prav z nedeljskim tekmovanjem, ki se ga udeležilo pet ekip. Na prizorišču v ozeljanskem grajskem vrtu so polento v kotličkih mešali članice in člani ekip kulturnega in turističnega društva iz Oseka, turističnega društva iz Šempasa, športno-turističnega društva Kromberk-Loke, balinarskega kluba Tabor-Ozeljan in kulturno-turističnega društva Vitovlje. Za najboljšo polento so tekmovalci med samoocenjevanjem izbrali tisto, ki jo je skuhala ekipa iz Oseka.

V Grajskem vrtu se je v nedeljo zbralo približno 600 obiskovalcev, za katere so gostitelji praznika iz turističnega društva Šmihel-Ozeljan skuhali približno 250 kilogramov polente. Okušali so jo lahko z različnimi slastnimi prilogami, denimo s pršutom, golažem, grahom ...

Koruzna polenta velja za avtohtono ozeljansko jed, saj je bila nekoč na tem območju koruza širše dostopna in s tem glavna hrana vaščanov. Koruzna moka je bila pridno pridelana v domačih mlinih na potoku Ozeljanšček. Od tod tudi ideja za praznik polente, ki tega starodavnega živeža ne ohranja le v spominu kot hrano skromnežev, ampak ga v novih preoblekah povzdiguje tudi v sodobno kulinarično specialiteto.


Najbolj brano