Vitez krvodajalstva Rajko Baskar: “Šteje le, da lahko pomagam”

Na Goriškem imajo novega, že 35. viteza krvodajalstva. Med stokratne darovalce se je vpisal Rajko Baskar iz Solkana, ki je stotice vesel, še bolj vesel je, če lahko z darovanjem krvi komu reši življenje. “To je najpomembnejše,” je povedal. Ob tej izjemni številki se mu je v imenu Rdečega križa Nova Gorica zahvalil bivši predsednik združenja Dušan Ambrožič, ki je tudi sam kri daroval 103-krat.

 Rajku Baskarju (na fotografiji desno) se je za humanost zahvalil 
nekdanji predsednik RK Nova Gorica Dušan Ambrožič, ki je tudi 
sam 103-krat daroval kri.  Foto: RK Nova Gorica
Rajku Baskarju (na fotografiji desno) se je za humanost zahvalil nekdanji predsednik RK Nova Gorica Dušan Ambrožič, ki je tudi sam 103-krat daroval kri.  Foto: RK Nova Gorica

ŠEMPETER > “Kri redno darujem, odkar so odvzemi v šempetrski bolnišnici štirikrat letno. To mi je prišlo v kri,” se je ob naši čestitki odzval novi vitez krvodajalstva na Goriškem Rajko Baskar, vesel, da je prišel do okrogle številke. Ampak bolj kot ta je zanj pomemben cilj. “Če lahko z darovanjem krvi nekomu pomagam ali celo rešim življenje, sem storil največ, kar lahko. In to šteje bolj kot stotka,” je dodal.

Kot se spominja, se je krvodajalske akcije prvič udeležil med služenjem vojaškega roka, leta 1982 v Samoboru, saj je to pomenilo, da bo služenje končal en dan prej. “Kasneje sem kri daroval enkrat ali dvakrat letno in sčasoma je to postala navada. Upam, da mi bo zdravje služilo, da bom lahko nadaljeval,” je še pojasnil.

Z novim vitezom krvodajalstva, drugim letos in 35. na Goriškem, se je veselila tudi sekretarka RK Nova Gorica Neli Skočaj, ki je ob tej priložnosti poudarila, da samozadostnost oskrbe s krvjo ni samoumevna. “Od začetka organizirane transfuzijske dejavnosti v Sloveniji je bilo krvodajalstvo del kulture, solidarnosti in odraz družbene zaveze časov. Do danes smo se kot družba precej spremenili, danes je to precej drugače. Stalnega krvodajalstva je vedno manj in vedno težje je zagotavljati zadostno količino potrebnih krvnih skupin v obtoku zdravstvenega sistema,” je povedala. Kot je pristavila, v Rdečem križu Nova Gorica zato k temu humanemu dejanju nagovarjajo predvsem mlade, nove krvodajalce. “Nagovarjamo tudi vse tiste, ki so morda že darovali, pa zaradi spleta okoliščin kasneje prenehali, da se opogumijo in znova poskusijo. Nenazadnje je to, da lahko daruješ, tudi pokazatelj tega ali si dovolj zdrav vsaj v določenih pogledih, da to lahko storiš,” je dejala.

Odvzemi krvi potekajo vsak ponedeljek in sredo med 7.30 in 11. na CTD Nova Gorica. Termin si je mogoče rezervirati na tel. 01/543 83 52 ali 031 658 154.


Najbolj brano