Priročen in vsestranski za vse vloge, ki mu jih boste namenili

Tako kot novinarji pišejo vsakodnevne zgodbe na papir ali splet, to na svoj drugačen način počnejo tudi vlogerji. Dandanes je lahko vsakdo vloger, saj nam telefoni to zlahka omogočajo. Pa vendar tisti, ki jim je kaj do slikovne kakovosti nastopa, to raje opravijo s profesionalno kamero.

Sony ZV 1 II. Njegova aduta sta kakovost in kompaktnost.
Sony ZV 1 II. Njegova aduta sta kakovost in kompaktnost.  

Sony je predstavil drugo generacijo vlogerskega fotoaparata ZV-1 iz družine ZV, ki prinaša veliko zanimivih novosti. Med drugim se ZV-1 II ponaša s širšim kotom zajema kot predhodnik. Opremljen je s slikovnim senzorjem Exmor RS tipa 1.0 (z ločljivostjo približno 20,1 milijona efektivnih točk) in zelo širokokotnim zoom objektivom Zeiss Vario-Sonnar T 18-50mm F1.8-4. Širokokotni objektiv 18-50mm zmore ob tem posneti vse od skupinskih sebkov in ozkih notranjih prostorov do dinamičnih posnetkov vsakodnevnega življenja s funkcijo, ki prepozna več obrazov v kadru ter samodejno prilagodi izostritev, tako da so vsi ostri.

ZV-1 II se ponaša s številnimi novimi in priljubljenimi funkcijami, ki bodo ustvarjalcem omogočile snemanje boljših vsebin. Slikovni senzor tipa 1.0 s stikalom Bokeh, ki omogoča doseganje čudovito mehkih neizostrenih delov slike z enim samim dotikom. Inteligentni mikrofon s tremi kapsulami - v samodejnem načinu fotoaparat prepozna človeške obraze ali objekte ter samodejno izbere usmeritev vgrajenega mikrofona spredaj ali v vse smeri. Mikrofon v ročnem načinu lahko izberete z možnostjo snemanja spredaj za sebke ali možnost zadaj, kadar snemate in zraven pripovedujete, tu je še tretja možnost za vse smeri. Priložena zaščita pred vetrom ob tem zagotavlja jasne zvočne posnetke tudi pri snemanju na prostem.

S fotoaparatom kot s filmsko kamero

Dodatno velja izpostaviti še večvmesniški nastavek za priklop brez kablov in 3,5-milimetrski vhod za mikrofon, prek katerega lahko povežete tudi zunanji mikrofon. Funkcija za kinematografski videz Cinematic Vlog je odziv na potrebe ustvarjalcev po enostavnem zajemu ambientalnega videza z vlogerskim fotoaparatom. Tako je zdaj z enim samim dotikom mogoče ustvariti cinematične posnetke. Enostavno tako, da na zaslonu samo tapnete ikono funkcije in fotoaparat bo samodejno preklopil razmerje stranic slike v format CinemaScope (2.35:1) ter nastavil hitrost zajema s 24 sličicami na sekundo, kar je enako kot pri kinematografskih filmih.

Gladka koža tudi brez kreme

Kar pa še ni vse. Naštejmo le nekaj naj načinov, ki so na voljo. Funkcija Creative Look podpira deset prednastavljenih videzov, ki ustrezajo vašim ustvarjalnim željam, ter profesionalne možnosti spreminjanja videza slike. Funkcija samodejne osvetlitve s prioriteto obraza samodejno zazna obraze ter prilagodi osvetlitev, tako da so obrazi optimalno osvetljeni ne glede na razpoložljivo svetlobo. Učinek mehčanja kože pa medtem med snemanjem zgladi kožo in obrazne poteze.

Hibridni sistem ostrenja je opremljen s funkcijo izbire hitrosti prehajanja samodejnega ostrenja med snemanjem ter z možnostjo nastavitve občutljivosti za prehajanje ostrenja s subjekta na subjekt. Samodejno ostrenje oči v realnem času pa poskrbi za natančno ohranjanje izostritve ljudi ali živali tako pri fotografiranju kot pri snemanju. Način počasnih in hitrih posnetkov omogoča do petkratno upočasnitev in do 60-kratno pospešitev posnetka, s čimer lahko vsakodnevnim prizorom dodate poseben učinek brez kasnejše obdelave. Občutljivost se razteza od ISO 125 do 12.800 in tako omogoča snemanje tudi pri šibki osvetlitvi. Z elektronskim stabilizatorjem slike, poimenovanim Active Mode, je mogoče snemati tudi med hojo ali drugim gibanjem, še posebej pa se njegova uporabnost izkaže pri snemanju iz roke. Uporabiti ga je mogoče tudi pri snemanju počasnih in hitrih posnetkov. Vgrajeni filter ND zmanjša količino svetlobe za tri stopnje osvetlitve ter omogoča doseganje čudovite mehkobe neostrine (bokeh), tudi kadar je zunaj zelo svetlo.

Idealen za popotnike

Kompakten in lahek za enostavno prenašanje ter odlično upravljanje in povezovanje je ZV-1 II idealen za popotniško snemanje ali fotografijo ob tem vas bo navdušil še z vrtljivim zaslonom za snemanje sebkov, ter z dodatnim držalom, s katerim vam je olajšano snemanje. Tu je še prenovljen prikaz na zaslonu, ki zdaj s poudarjenim rdečim okvirjem prikazuje potek snemanja, medtem ko je za enostavno polnjenje poskrbljeno s priključkom USB Type-C.

ZV-1 II je mogoče upravljati prek pametnega telefona z aplikacijo Creators' App. Ta omogoča nadzor stanja baterije in pomnilniškega medija, urejanje datuma in imena fotoaparata ter enostavno prenašanje posnetih fotografij in videoposnetkov, tudi v ozadju. Dodatno pa lahko prek aplikacije Creators’ App na preprost način posodobite tudi programsko opremo fotoaparata.

Za enostavno pretočno oddajanje v živo v visoki ločljivosti pa ZV-1 II s kablom preprosto povežete z osebnim računalnikom ali povežete s pametnim telefonom in ga uporabite kot spletno kamero. Še več, funkcija Creative Look bo na spletnih sestankih ali drugih dogodkih v živo poskrbela za še boljši videz vaše kože in jasnejši obraz. Sony ZV-1 II je priročen in vsestranski foto video aparat za vse vloge, ki mu boste namenili.


Najbolj brano