Pohodniki iz desetih držav so odkrivali manj znane kotičke Julijskih Alp

V Kobaridu se je zaključil pohodniški dogodek I feel Slovenia Highlander Julian Alps. Udeležilo se ga je skoraj 200 pohodnikov iz desetih držav, med drugim iz Velike Britanije, Nemčije, Nizozemske in Združenih arabskih emiratov, veliko pa je bilo tudi Hrvatov in Srbov. Gre za petdnevno pohodniško preizkušnjo, dolgo 100 kilometrov, oziroma krajšo tridnevno različico, ki je dolga 55 kilometrov.

Pohoda  I feel Slovenia Highlander Julian Alps se je udeležilo skoraj 
200 pohodnikov iz desetih držav.  Foto: Arin Rapuš
Pohoda I feel Slovenia Highlander Julian Alps se je udeležilo skoraj 200 pohodnikov iz desetih držav.  Foto: Arin Rapuš

KOBARID > Daljša pohodniška trasa se začne z razgledom z Vogla in udeležence vodi prek Rodice in Črne prsti, pri čemer se na eni strani razgrne razgled na Bohinjsko jezero, na drugi strani pa na Baško Grapo. Pot se spusti proti Podbrdu in nadaljuje čez Stržišče in Rut do Kneških raven. Pohodniki se nato podajo čez Kuk in Lom do Tolmina in naprej čez Kolovrat na Livek. Za zaključek se podajo še do Napoleonovega mostu v Kobaridu, v bližini katerega je tudi cilj. Del udeležencev se odloči za krajšo različico, ki je dolga dobrih 58 kilometrov in se po treh dneh zaključi na Mostu na Soči.

Del udeležencev se je odločil za krajšo različico pohoda, ki so ga po treh dneh zaključili na Mostu na Soči. (foto: Arin Rapuš)

Goran Sambt

Highlander Julian Alps

“Udeleženci so posebej pohvalili izbor trase, saj ta vodi po manj znanih poteh, ki jih sami verjetno nikoli ne bi obiskali.

Ob večerih so se pogovarjali z domačini

Pohodniki hodijo v lastnem tempu in se sami orientirajo po trasi. Spijo v začasno urejenih šotoriščih, vso potrebno opremo za spanje in oblačila pa nosijo s seboj. Na kontrolnih točkah sta na voljo voda in hrana, a si morajo kuhati sami, s svojo opremo.

Ob večerih so imeli sodobni gorjani čas za družabne aktivnosti. (foto: Arin Rapuš)

Ob popoldnevih in večerih je pohodnikom na voljo tudi dodatni program, kot je vodena joga ali sproščanje, poslušanje zgodb o krajih, mimo katerih so hodili, in pogovor z domačini. Pohodniki tako med drugim izvedo, da je bilo na Livku eno prvih smučišč v Jugoslaviji in da so gostili verjetno prvo in tudi zadnje “svetovno prvenstvo” v smučanju na travi ... Prav tako se lahko na visokogorski kmetiji preizkusijo v izdelovanju skute.

Žig na kontrolni točki (foto: Arin Rapuš)

Nekateri so se pohoda udeležili že tretjič

“Udeleženci so posebej pohvalili izbor trase, saj ta vodi po manj znanih poteh, ki jih sami verjetno nikoli ne bi obiskali. Posebej pa nas veseli, da se številni udeleženci redno vračajo in so bili z nami že tretjič. Naslednja priložnost bo konec avgusta v Kamniško Savinjskih Alpah, kjer pripravljamo dogodek z enakim konceptom,” je v imenu organizatorjev povedal Goran Sambt. Številni pohodniki se redno vračajo in so se pohoda udeležili že tretjič, je dodal. Konec avgusta pa že pripravljajo podoben pohodniški dogodek v Kamniško Savinjskih Alpah. NR


Najbolj brano