Kit Mare, opomnik iz plastenk

Ko je izolska marina pred slabima dvema tednoma dobila modro zastavo, so v njej postavili instalacijo iz odpadnih plastenk v obliki kita. Izdelali so jo člani Zelene akademije, ki so znova začeli s programom osveščanja otrok o problematiki onesnaževanja morja.

Instalacija kita iz odpadnih plastenk v izolski marini:  v dolžino 
meri tri metre, v višino več kot dva metra.   Foto: Mirjana Cerin
Instalacija kita iz odpadnih plastenk v izolski marini: v dolžino meri tri metre, v višino več kot dva metra.  Foto: Mirjana Cerin

ISTRA > “Instalacija je odličen opomnik, saj sproža razmišljanja in kritične debate,” meni prvi človek Zelene akademije Jure Orel. S skupino otrok iz izolskih vrtcev je dal kitu tudi ime. Eden od otrok je menil, da bi se lahko imenoval Mare, ker to v italijanščini pomeni morje. Tako je kit postal Mare in nova izolska atrakcija, saj se ob njem fotografirajo tako domačini kot obiskovalci.

Program Zelene akademije od aprila letos deluje v sklopu istoimenskega koprskega zavoda Zelena Akademija. “Z jasnim ciljem - vse dni v letu in ob vsaki priložnosti - opozarjati, da lahko vsak posameznik z že malo truda pripomore k temu, da bomo čez 20 let še vedno lahko brezskrbno namakali noge v našem morju,” pojasnjuje Orel. Skupaj s šolami pripravlja akcije čiščenja obale in na koncu učence vkrca na 20-metrsko športno jadrnico. “Seznanimo jih s problematiko onesnaževanja okolja, skozi doživljajsko učenje smo uspešnejši, v vsakem udeležencu skušamo v največji meri vzbuditi družbeno odgovornost.”

Ekipa Zelene akademije želi v otrocih in mladostnikih vzbuditi družbeno odgovornost, da bodo razumeli, da je treba sobivati z naravo, v slovenski Istri tudi z morjem.

Prve skupine otrok bo Zelena akademija v svoj program vključila prihodnji petek v okviru tečajev za mlade jadralce, koprske osnovnošolce pa v začetku novega šolskega leta.


Najbolj brano