Idrija: nagrada za življenjsko delo Ivani Leskovec

Med šestimi nagradami občine ob njenem prazniku sta osrednji za življenjsko delo in kulturo prejela etnologinja Ivana Leskovec in pisatelj Tomaž Kosmač. Za častnega občana so imenovali zdravnika Francija Jereba.

Letošnji nagrajenci Občine Idrija, glavna nagrajenka - Ivana 
Leskovec in častni občan Franci Jereb, sta četrta in peti z leve. Foto: Maja Vojska
Letošnji nagrajenci Občine Idrija, glavna nagrajenka - Ivana Leskovec in častni občan Franci Jereb, sta četrta in peti z leve. Foto: Maja Vojska

IDRIJA > Občina Idrija je ob svojem prazniku naziv častnega občana podelila upokojenemu, a še vedno dejavnemu zdravniku Franciju Jerebu. Vsestransko dejaven in angažiran Franci Jereb je častni občan postal predvsem zaradi predanosti delu družinskega zdravnika od leta 1977. Čeprav je upokojen in tudi sam obolel, občanom še vedno pomaga v svoji ambulanti zdravstvenega doma.

Glavno nagrado Jožefa Mraka je za življenjsko delo dobila etnologinja in zgodovinarka, kar 27 let direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec. Glavna kulturna - Pirnatova - nagrada je šla v roki pisatelja, popisovalca zgodb ljudi z roba, Tomaža Kosmača - Kozma.

Filmska sekcija Tepka prodakšn KUD Sloga iz Črnega Vrha je za filmsko delo dobila nagrado za mlade ustvarjalce. Prve od treh enakovrednih nagrad se je razveselila skupina Zavedno Brušer, ki na lastno pobudo ureja okolico rudniškega dimnika in Turške noge nad idrijskim predelom Brusovše. Organizacijski odbor Šinkovčevih dni poezije je nagrado zaslužil z obujanjem spomina na vojskarskega pesnika Črtomirja Šinkovca, taborniški rod Kranjski jeglič iz Spodnje Idrije pa z vzgojo mladih in z dejavnostjo v svojem kraju.


Najbolj brano