Voda za Lomljane ni samoumevna, ampak dragocena naravna dobrina

Pred dnevi je bilo v zaselku Široko nad Tolminskim Lomom praznično in veselo. Uradno so predali namenu prvi del novega vodovoda z vodo iz Zadlaščice. Do konca leta ga bodo vkopali do Kanalskega Loma in s tem sušni planoti na nadmorski višini 600 metrov z razvitim kmetijstvom in turizmom zagotovili zanesljivo oskrbo.

Trak  sta prerezala minister Uroš Brežan (levo) in podžupan ter 
vodja delovne skupine za vodovod Lom Oton Bratuž.
Trak sta prerezala minister Uroš Brežan (levo) in podžupan ter vodja delovne skupine za vodovod Lom Oton Bratuž.  

ŠIROKO > “Si predstavljate, da ni vode, s katero bi se odžejali, umili, jo uporabljali v kuhinji? Voda je najdragocenejša naravna dobrina in žal marsikdaj samoumevna. Nikakor pa ne v Lomu. Tukaj je voda zelo dragocena,” so dolgoletno stisko z vodo slikovito opisali domačini. Občina Tolmin je njihovo stisko razumela in pred petimi leti zagrizla v gradnjo enega tehnično in denarno najzahtevnejših vodovodov na svojem ozemlju. Voda priteka iz Zadlaščice, ki sicer oskrbuje velik del občine, s Tolminom vred.

Vse večje potrebe po vodi

Da potrebujejo zanesljivo oskrbo s kakovostno vodo, Lomljani opozarjajo že vsaj dve desetletji. Čeprav so se navadili živeti skromno in racionalno, so postajali vodni viri iz leta v leto šibkejši, potrebe pa vedno večje zaradi razvoja kmetijstva in turizma. Večkrat so usahnili, pogosto je bila voda oporečna. Takrat so domačini pili čaj ali pa so se odpravili v dolino k studencem. Vsa leta so z dovozom pomagali mostarski gasilci.

Oton Bratuž

podžupan

“Prva polovica je sicer s časovnim zamikom končana, nadaljujemo jeseni proti Kanalskemu Lomu in okoliškim zaselkom. Močno verjamem, da bo drugi polčas krajši.”

Občina Tolmin je razumela problematiko, toda premikalo se je počasi. Do leta 2013 so izdelali projekt za povezavo s sistemom Zadlaščica, vendar so ocenili, da bi bila naložba predraga. Kljub temu je takratni župan, zdaj minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ustanovil delovno skupino pod vodstvom takratnega svetnika in zdajšnjega podžupana Otona Bratuža, ki je na slovesnosti poudaril, da dobro ve, kaj pomeni, če vode ni. “Zato sem se skupaj z domačini in občino podal v izziv. Prva polovica je sicer s časovnim zamikom končana, nadaljujemo jeseni proti Kanalskemu Lomu in okoliškim zaselkom. Močno verjamem, da bo drugi polčas krajši.” Naložba bo zaključena prihodnjo pomlad.

Premikati se je začelo leta 2018

Ko so izdelali nove projekte, so leta 2018 začeli gradnjo vodovoda iz Drobočnika proti Tolminskemu Lomu, kamor je Zadlaščica pritekla že leta 2019. Nad vasjo so zgradili nov, večji vodohran, ki bo zagotavljal zalogo vode za oba Loma in okoliške zaselke.

2,3

milijona evrov bo predvidoma stala celotna naložba v boljšo oskrbo z vodo na planoti

“Javni razpis za izbor izvajalca za nadaljevanje del je pripravljen. V veliko pomoč je 416.000 evrov nepovratnega denarja, ki ga je Občina Tolmin pridobila iz načrta za okrevanje in odpornost,” pojasnjuje tolminski župan Alen Červ. Kot je povedal Brežan, je podpora vodooskrbi njihova prioriteta: “V okviru načrta za okrevanje in posebnega razpisa sofinanciramo projekte za vodovode, ki oskrbujejo manj kot 10.000 prebivalcev.”

Celotna naložba je bila prvotno ocenjena na 1,8 milijona evrov, vendar bo zaradi podražitev zahtevala najmanj 2,3 milijona.


Najbolj brano