Prodajalce sadja in zelenjave so včeraj pregnali

Finančna uprava je včeraj in že minulo nedeljo na državni praznik poostreno nadzirala obcestne prodajalce sadja in zelenjave. Včeraj dopoldne so na dveh lokacijah prepovedali opravljanje dejavnosti, po naših informacijah prodajalcu na Valeti in prodajalcema na Belvederju, kjer pa so ukrep upoštevali šele, ko so se inšpektorji vrnili na teren in preverili spoštovanje ukrepov.

Nedeljski nadzor nad stojnico na zasebnem zemljišču na Belvederju ob glavni cesti Jagodje-Strunjan ... Foto: Novinarji PN
Nedeljski nadzor nad stojnico na zasebnem zemljišču na Belvederju ob glavni cesti Jagodje-Strunjan ... Foto: Novinarji PN

ISTRA > “Danes smo dvema zavezancema, ki sta izvajala prodajo na obcestnih stojnicah sadja v jugozahodni Sloveniji zaradi kršitev izrekli ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti. Ukrep je spoštoval zgolj en zavezanec, medtem ko je drugi na več stojnicah nadaljeval s prodajo. Zaradi tega smo v popoldanskih urah opravili oglede spoštovanja ukrepov in zaradi kršitve prepovedne odločbe enemu zavezancu zasegli stojnico, tehtnico, reklamni material, pomožno embalažo in drugo,” so nam včeraj povedali v Finančni upravi RS (Furs).

Včeraj so prodajo obesili na klin

V Fursu so ravnali skladno z 21. členom Zakona o finančni upravi in dodali še: “Po izvedenem zasegu je zavezanec na preostalih stojnicah v jugozahodni Sloveniji prekinil z opravljanjem dejavnosti.” Običajno nadzirajo prodajalce sadja v Izoli, Piranu, Ankaranu in Pivki.

Za katerega zavezanca gre in v katerem kraju, niso navedli, vendar so nam očividci povedali, da je že sredi dneva stojnico zapustil prodajalec na Valeti, popoldne pa ni bilo več videti niti nobenega od dveh prodajalcev na Belvederju.

... in nadzor nad stojnico na občinskem zemljišču. Stojnici imata istega lastnika. Foto: Novinarji PN

Nekatere nepravilnosti so odkrili že v nedeljo, saj so nam v začetku tedna pojasnili, da prodajalci sadja praviloma spoštujejo področno zakonodajo glede izdajanja računov, obenem pa so ugotovili kršitev zaposlovanja na črno. Lastniki podjetij, ki preprodajajo sadje in zelenjavo iz videmskih in drugih italijanskih hladilnic velegrosistične prodaje, s svojimi zaposlenimi torej niso imeli sklenjenih pogodb o delovnem razmerju. Domačini so predstavnike Fursa v nedeljo videli na Belvederju.

Že maja odkrili številne kršitve

Že med 26. in 28. majem je Furs izvedel nadzore na 21 lokacijah na obcestnih stojnicah s sadjem. Takrat so dvema podjetjema izrekli prepoved opravljanja dejavnosti in za enega od kršiteljev povedali, da davčno ni potrdil kar 767 računov. Samo letos do konca maja je Furs opravil več kot 60 nadzorov pri 20 zavezancih za davek, največ prav v slovenski Istri.

Včerajšnji nadzor stojnice na zasebnem zemljišču na Belvederju ... Foto: Novinarji PN

“S poostrenimi nadzori bomo nadaljevali v prihodnje. V okviru medresorske delovne skupine sodelujemo tudi z drugimi inšpekcijskimi službami,” so v Fursu zagotovil konec maja.

Bodo najprej spremenili zakon o trgovini?

Še prej, pred koncem aprila, so trije istrski poslanci, Tamara Kozlovič,Robi Janev in Mateja Čalušić, v državnem zboru vložili pobudo za odpravo nezakonite obcestne prodaje. “Vlado smo pozvali k aktivnemu sodelovanju z vsemi pristojnimi nadzornimi organi, kar se opaža tudi na terenu,” zdaj pravi Mateja Čalušić. “Iščemo dolgoročne sistemske rešitve, ki bodo prinesle rezultate in težav ne bodo več prestavljale iz leta v leto. Zakonske predpise bo potrebno na določenih točkah popraviti, da bodo učinkovitejši.”

... in stojnice na občinskem zemljišču na Belvederju Foto: Novinarji PN

Istrski poslanci si prizadevajo za čimprejšnjo spremembo več zakonov, v prvi vrsti zakona o trgovini, s katerim bi bolj jasno opredelili, kdo lahko prodaja sadje in zelenjavo na javnih površinah, in že rešili del zagat. Rešitve iščejo tudi skupaj z izolsko občinsko upravo, s katero, kot pravijo, dobro sodelujejo.

Podobno kot Furs Čalušićeva opozarja na vladno medresorsko delovno skupino za preprečevanje goljufivih praks v agroživilski verigi, ustanovljeno ob koncu lanskega leta. Samo letos so v delovni skupini zaznali neskladja pri prodaji, posamezne inšpekcijske službe so izrekle 13 opozoril ter izdale štiri odločbe o prepovedi prometa, ne nazadnje vodijo 12 prekrškovnih postopkov.


Najbolj brano