Srečanje, ki spodbuja ljudi, da je vrednota biti Slovenec

Vipava bo čez dva tedna gostila osrednjo prireditev tradicionalnega srečanja Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma. “To je priložnost za vse, ki živijo zunaj matične domovine, da spoznajo ta del Slovenije in Vipavske doline in predpremiera vseslovenskega srečanja, ki ga načrtujemo v okviru EPK,” je prepričan minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Program  srečanja Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu so 
predstavili generalni tajnik izseljenskega društva Gregor Kocmur, 
predsednik društva Uroš Zorn, vipavski župan Anton Lavrenčič in 
minister za  Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Foto: Alenka Tratnik
Program srečanja Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu so predstavili generalni tajnik izseljenskega društva Gregor Kocmur, predsednik društva Uroš Zorn, vipavski župan Anton Lavrenčič in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Čez dva tedna, od 29. junija do 2. julija, bo s s tradicionalnim srečanjem v državnem zboru, okroglimi mizami, posveti in z raznolikim kulturnim programom potekalo že tradicionalno srečanje Slovencev doma, v zamejstvu in po svetu Dobrodošli doma 2023. Gre za največje vseslovensko srečanje, in kot pravi generalni tajnik Izseljenskega društva Slovenija v svetu Gregor Kocmur, je pomembna vez z matično domovino, kulturo in jezikom, hkrati pa spodbuda za domačine, da je “vrednota biti Slovenec”.

Delo rojakov zunaj meja domovine je premalo poznano

V izseljenskem društvu, ki prireja srečanje v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom, Rafaelovo družbo in Slovensko izseljensko matico ter ob finančni podpori slovenske države, so se odločili, da bo osrednja prireditev v Vipavi. Ne po naključju, je povedal predsednik Uroš Zorn. “Vipava je kraj s številnimi zanimivostmi kulturne dediščine, kraj s pisatelji, glasbeniki, diplomati. Prevladala je tudi misel, da je prav Vipavska dolina doživela izseljevanje, gospodarsko in prisilno politično, posebno v obdobju fašizma. Vipava in Vipavska dolina pa ponujata še veliko več. Dolina je pravi naravni biser, živahno je kulturno delovanje, tu so uspešna podjetja, slovi po kulinaričnih dobrotah. Vse to bi radi predstavili Slovencem v zamejstvu in po svetu, tudi z namenom, da bi koga zamikal umik v našo lepo domovino. Ob tem nam je pri srcu, da se tudi domačini seznanijo z življenjem in delom rojakov zunaj matične države, ki je še vedno premalo poznano,” je izpostavil Zorn.

Uroš Zorn

predsednik Izseljenskega društva Slovenija v svetu

“Vse to bi radi predstavili Slovencem v zamejstvu in po svetu, tudi z namenom, da bi koga zamikal umik v našo lepo domovino.”

“Izredno smo ponosni in veseli, da bomo letos prav v Vipavi gostili Slovence iz zamejstva in iz sveta, zato dobrodošli prav vsi,” je v imenu gostiteljev dodal župan Anton Lavrenčič. Z izborom je zadovoljen tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, ki v prireditvi vidi več pozitivnih učinkov. “Je priznanje in spodbuda vsem Slovencem, ki živijo zunaj matične domovine, da spoznajo ta del Slovenije in Vipavske doline. Je priložnost, da damo pečat in pomen vsem Slovencem, ki delujejo v zamejstvu in po svetu, da poudarimo, kako pomembna sta kultura in slovenski jezik, in da se te organizacije med seboj povezujejo in tkejo vezi s svojo matično domovino, kjer vidim tudi poslanstvo našega urada.” Letošnjo prireditev je označil za predpremiero vrhunca v letu 2025, ko načrtujejo večdnevno vseslovensko srečanje in promocijo Slovencev zunaj meja v okviru EPK.

Več kot 200 nastopajočih

V Vipavi 1. julija pričakujejo več kot 200 nastopajočih, dogajanje se bo začelo popoldan z ustvarjalnimi delavnicami, družabnimi igrami, nastopi pevskih zborov, gledaliških in folklornih skupin ter z odprtjem treh razstav avtorjev iz Argentine in Venezuele. Osrednja prireditev bo ob 18. uri v Lanthierijevem dvorcu, z bogatim kulturnim programom, druženje se bo nadaljevalo z glasbenimi nastopi ustvarjalcev iz Argentine in Venezuele ter s koncertom Adija Smolarja. Srečanje se bo sklenilo z nedeljskim Taborom Slovencev po svetu v Ljubljani, z mašo, okroglo mizo in z umetniškim programom.


Najbolj brano