Do mladih pripeljejo pisateljice, knjige in čarovnijo

“A lahko dobimo vaš podpis?” so v istrski vasi Sv. Anton osnovnošolci včeraj prosili goriško pisateljico Natašo Konc Lorenzutti po nastopu, s katerim je navdušila mlade bralke in bralce. Pod okriljem 28. Slovenskih dnevov knjige, ki uradno potekajo od danes do nedelje, jo je na šolo pripeljal posebni knjižni kombi pod geslom Na poti v deželo čudes. Še prej je mlado občinstvo v Kopru pred knjigarno Libris za branje navduševal Boštjan Gorenc Pižama.

 V  OŠ Elvire Vatovec Sv. Anton  so mlade bralce po srečanju s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti (v sredini)  nagradili s knjigami.    Foto: Maja Pertič Gombač
V OŠ Elvire Vatovec Sv. Anton so mlade bralce po srečanju s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti (v sredini) nagradili s knjigami.  Foto: Maja Pertič Gombač

SLOVENIJA > Jutri se tudi uradno začne vseslovenski literarni festival 28. Slovenski dnevi knjige, ki nastaja pod okriljem Društva slovenskih pisateljev in vselej vsaj s stojnicami in knjigami po nekoliko prijaznejših cenah doseže številne slovenske kraje, kajpada tudi primorske.

V Istri je štafeto praznika domače literarne ustvarjalnosti tudi letos prevzela družinska založba in knjigarna Libris, ki je lani praznovala 30-letnico delovanja. Pridružila se je pobudi, naslovljeni Na poti v deželo čudes, ki te dni s kombijem po Sloveniji in zamejstvu prevaža slovenske pisateljice in pisatelje ter knjige, s katerimi obdari mlade.

Medtem ko je na Prešernovem trgu v Kopru z mladimi bralkami in bralci OŠ Dušana Bordona kramljal prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc Pižama ter jih tudi s pripovedovanjem utrinkov iz svojih knjig (Kaj se skriva očku v bradi? Si že kdaj pokusil Luno? Botrovo darilo, Šnofijeva druščina idr.) navduševal za branje, je literarni kombi v v vas Sveti Anton pripeljal goriško pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, avtorico slikanic, mladinskih romanov in tudi nekaj del za odrasle.

Loviti kosme čudežnosti

Kako ste postali pisateljica? Koliko knjig ste napisali? Katera je vaša najbolj znana knjiga? Kako veste, o čem boste pisali? Tako so s številnimi vprašanji sodelovali mlade bralke in bralci, sicer udeleženci Bralne značke od tretjega do osmega razreda, ki jim je Nataša Konc Lorenzutti prijazno odgovarjala, na koncu pa še s pomočjo butaia, prenosne lesene skrinjice za kamišibaj gledališče, in ilustracij približala nekaj svojih pripovedi. Z njimi sta bili tudi E-najstnik in zadnja, Tronci, v kateri se Izidor s pomočjo namišljenega prijatelja sooči tudi s prenehanjem bitjem srca še nerojenega bratca, bralci pa spoznajo tudi pisateljičino delo. “Včasih je v zgodbi tudi kaj težkega, a pomembno je, da to moj lik to premaga in gre z novo izkušnjo naprej,” je pojasnila pisateljica, sicer izšolana profesionalna igralka in nekdanja profesorica na novogoriški igralski gimnaziji, ki je zbrane navdušila tudi z interpretacijo. Avtorica uspešnic Avtobus ob treh in nadaljevanja Gremo mi v tri krasne, ki piše tako, da “lovi povsod kosme čudežne snovi”, je na koncu razdelila še avtograme in se z otroki, ki so jim iz literarnega kombija poklonili kup knjig, fotografirala v spomin. “Naj bo srečanje z avtorji spodbuda za vse, ne le za tiste, ki že berejo,” si je na koncu zaželela. Ingrid Celestina iz Librisa je lahko le pritrdila: “Vedno sem vesela, ko vidim otroke s knjigo v roki!”

V Kopru na Mudi bo sejem knjig še jutri, danes ob 17. uri pa otroke in starše vabita Pravljični vrtiljak Stena Vilarja in maček Muri.


Najbolj brano