Umrl je Silvio Berlusconi, koprska televizija je bila odskočna deska za njegov medijski imperij

Za zidovi milanske bolnišnice je včeraj ugasnilo življenje 86-letnega medijskega mogotca in kar trikratnega italijanskega premierja Silvia Berlusconija. Vitez, kot so mu pravili nekateri, se je številnim spolnim škandalom in sodnim postopkov navkljub v vrhu italijanske politike obdržal kar dve desetletji. Berlusconija so v milansko bolnišnico zaradi rednih pregledov, vezanih na levkemijo, sprejeli že v petek, ko so sporočili, da za levkemijo boleha že dve leti.

Silvio Berlusconi je danes izgubil bitko za življenje. Foto: Profimedia
Silvio Berlusconi je danes izgubil bitko za življenje. Foto: Profimedia

MILANO > Silvio Berlusconi si je ime ustvaril z izgradnjo medijskega imperija v začetku 90. let in kot lastnik nogometnega kluba AC Milan. Politika je del njegovega življenja postala po zmagi na volitvah leta 1994, ko se je s svetlobno hitrostjo zavihtel na vrh lestvice politične priljubljenosti. Premierski položaj je zasedel trikrat, na čelu vlade pa je bil skupno devet let. Je tudi edini italijanski premier po drugi svetovni vojni, ki mu je uspelo na položaju ostati celoten petletni mandat, in sicer med letoma 2001 in 2006. Premier je bil tudi leta 1994 ter med letoma 2008 in 2011.

Njegovo politično pot so zaznamovali tudi številne kontroverzije, spolni škandali in sodni postopki. Pravnomočna obsodba zaradi utaje davkov v primeru medijskega podjetja Mediaset ga je leta 2013 stala tudi sedeža v senatu. Obsodili so ga tudi podkupovanja bivšega senatorja. Berlusconija so letos oprostili še v zadnjem, tretjem sojenju v okviru afere bunga-bunga, v središču katere je bila Maročanka Ruby, ki naj bi ji Berlusconi, še za časa njene mladoletnosti, plačeval za spolne usluge.

Zaradi obsodb so mu med letoma 2014 in 2019 onemogočili kandidature za politične položaje, vendar je sodišče leta 2018 prepoved umaknilo, zato je bil Berlusconi leta 2019 znova izvoljen za evropskega poslanca. Ta položaj je sicer zasedal že med letoma 1999 in 2001. Na lanskoletnih volitvah v senat pa je slavil septembra lani, ko je s stranko Naprej, Italija, Ligo Mattea Salvinija in stranko Bratje Italije Giorgie Meloni uspešno sestavil vlado.

Zlati časi TV Koper-Capodistria

Berlusconija se bomo spominjali tudi po njegovem sodelovanju z regionalnim televizijskim centrom TV Koper-Capodistria. Prav koprska televizija je bila ena od njegovih odskočnih desk za nadgradnjo medijskega imperija, ki ga je ustvaril tekom svoje dolgoletne kariere.

Berlusconi je prvi stik s Slovenci v Italiji navezal preko družbe Ponteco, ko je sklenil pogodbo s TV Koper-Capodistria. Ta mu je omogočala neposredno oddajanje mednarodnih športnih tekmovanj na televizijskih mrežah Fininvesta, kar mu je italijanska zakonodaja onemogočala. Berlusconi je program tržil v Italiji in v sodelovanju s koprsko televizijo soustvarjal kakovosten športni program. Veliko gledanost so beležile predvsem nogometne in košarkarske tekme, še pred tem pa prenos Olimpijskih iger leta 1976.

Koprska televizija je v sodelovanju z Berlusconijem prejemala velike vsote denarja prek oglaševanja, za katerega je skrbel prav on. Televiziji je svoj čas zagotavljal štiri do pet miljard lir letno. Prav te številke so Koprčanom omogočale, da so svoj program prenašali v barvi, zaradi česar je RTV Koper vzbudila širši interes tudi v Italiji.

Milijon evrov za slovensko manjšino

Za časa svojega predsednikovanja se je srečal z Janezom Drnovškom, Borutom Pahorjem in Antonom Ropom ter Danilom Türkom. S Pahorjem je denimo prišel do rešitve problema, vezanega na milijon evrov za slovensko manjšino, ki je zmanjkal v italijanskem državnem proračunu.

S Slovenijo in s slovensko manjšino se nikoli ni zares ukvarjal, temveč je to raje prepustil svojim tržaškim somišljenikom stranke Naprej, Italija, ki so do Slovenije imeli vse prej kot naklonjena stališča.

Čeravno Berlusconijeva stranka v Rimu ni bila nenaklonjena Slovencem, je tržaška izpostava “podedovala” nacionalistična stališča Liste za Trst, ki jo je v stranki Naprej, Italija zastopal Giulio Camber.


Najbolj brano