Izvrtali enajst vrtin, v treh odkrili kurilno olje

Agencija za okolje (Arso) je skupaj z Geološkim zavodom Slovenije začela iskati kurilno olje, ki je pred pol leta izteklo iz cisterne hotela Delfin. Doslej so v izolski marini izvrtali enajst vrtin, kurilno olje pa odkrili v treh. Po prvih ocenah olje ni steklo nikamor drugam in upajo, da bi ga lahko začeli črpati še ta teden.

V izolski marini skušajo že nekaj mesecev z baražami in pivniki 
omejiti širitev oljnih madežev.   Foto: Mirjana Cerin
V izolski marini skušajo že nekaj mesecev z baražami in pivniki omejiti širitev oljnih madežev.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Iskalni akciji je botrovala odločnost izolskega župana Milana Bogatiča, ki je pred nekaj dnevi izolskim občinskim svetnikom povedal, da je na sestanek povabil direktorja hotela Delfin Miloša Milivojevića. “Na sestanku sem mu očital, da je štiri mesece skrival izlitje nafte, ker so v hotelu verjetno računali na to, da nafte ne bo opaziti, ker bo poniknila v zemljo,” je povedal svetnikom.

Ni znano, koliko kurilnega olja je izteklo

Župan Bogatič se je na sestanku z direktorjem Milivojevićem dogovoril, da bo vodstvo hotela o vseh aktivnostih redno obveščalo občino, in dan po sestanku z županom je hotel Delfin zaprosil za vrtanje. Koliko kurilnega olja je izteklo iz cisterne, ki ima prostornino 50.000 litrov, še vedno ni znano.

Župan je tudi povedal, da so na upravni enoti pridobili dokumentacijo za izvedbo projekta in dobili podatke, kje so kanali, odtoki in jaški. Izvrtali so enajst vrtin, globokih štiri do sedem metrov. V treh vrtinah so zaznali prisotnost kurilnega olja. Ugotovili so, da se je olje zadržalo v ožjem območju med mestom izlitja in obalo, po prvih ocenah pa ni steklo nikamor drugam.

Inšpektorat zahteval sanacijo podzemnega jaška

Kot smo že pisali v Primorskih novicah, so se oljni madeži na morju pojavili po opravljenem servisu cisterne. Tega je opravilo podjetje SRM Pečar iz Kopra, serviser pa naj bi slabo zatisnil ventil. Kurilno olje je zato začelo pronicati, iztekati v bližnji meteorni jašek, nato pa v morje. Na zahtevo hotela Delfin je kasneje serviser ventil zatisnil, a je kurilno olje iz cisterne iztekalo že teden dni. A je nato Inšpektorat za okolje, podnebje in energijo ugotovil, da težava ni bila le v slabo zatisnjenem ventilu, temveč tudi v podzemnem jašku nad cisterno, ki ni zgrajen primerno. “Jašek je brez ustreznega zadrževalnega sistema, ki bi preprečil, da bi razlita nevarna tekočina s površine pretakališča odtekla v vode, v kanalizacijo ali pronicala v tla,” so pojasnili na inšpektoratu.

Tudi pri skladiščenju nevarnih tekočin je inšpektor ugotovil, da ni zagotovljen ustrezen nadzor. Zato je hotelu Delfin z odločbo odredil, da mora zagotoviti izvedbo sanacije podzemnega jaška. V hotelu so nato uredili betonsko podlago, vodno zatesnili jašek in vanj namestili vodno tipalo, ki ob puščanju takoj izklopi črpalke in sproži zvočni ter svetlobni alarm.

V naslednjih dneh bodo strokovnjaki merili prisotnost in nivo podzemne vode ter tudi kurilnega olja. “Na podlagi pridobljenih podatkov bo geološki zavod podal strokovno oceno in predloge sanacijskih ukrepov,” so pojasnili na izolski občini. Priprave na to, kako se bodo sanacije lotili, še niso končane. Upajo, da bodo lahko začeli kurilno olje črpati še ta teden.


Najbolj brano