Ob štirih jubilejih tudi napoved širitve šole v Prestranku

Osnovna šola Prestranek je na prireditvi Stoji učilna zidana minuli teden obeležila več pomembnih obletnic, ki predstavljajo temelj izobraževanja na tem območju in potrjujejo dolgo in bogato tradicijo šolstva na Prestranškem.

Nastopajoči učenci so med drugim prikazali, kako so se med 
odmori nekdaj igrali izštevanke.    Foto: arhiv Občine Postojna
Nastopajoči učenci so med drugim prikazali, kako so se med odmori nekdaj igrali izštevanke.  Foto: arhiv Občine Postojna

PRESTRANEK >Pred dobrimi 175 leti je začela delovati ljudska šola v Slavini, ki je bila prva šola na tem območju. Pred 150 leti sta vrata odprli šoli v Orehku in Štivanu, ki sta nudili izobraževanje otrokom na podeželju. Pred 70 leti je prve učence sprejela šola na Prestranku, ki je skozi leta postala eden od pomembnih stebrov izobraževanja v tem okolju. Pred desetimi leti pa so na Prestranku dobili novo šolsko in vrtčevsko stavbo, ki je nadomestila dotrajano montažno stavbo in ki omogoča izobraževanje in skrb za otroke in učence na najvišji ravni. A na račun povečevanja števila otrok v šolskem okolišu tudi nova šolska stavba že postaja pretesna.

“Pred kratkim smo odprli peti oddelek vrtca in začeli pogledovati proti širitvi šole. Trenutno imamo v rokah skice prizidka s štirimi sodobnimi učilnicami in nekaj kabineti. Želja vseh nas je namreč, da bi otroci in zaposleni delali in se učili v najboljših možnih pogojih,” je na slovesnosti izpostavil ravnatelj šole Goran Uljan. Da za širitev že pripravljajo dokumentacijo, je potrdil tudi postojnski župan Igor Marentič. Spomnil je, da je občina nedavno odkupila zemljišče, na katerem je nekoč stala stara, pogorela, šola. Zaradi izgradnje prizidka, ki naj bi se začela prihodnje leto, bo služilo kot nadomestno parkirišče, v bodoče pa morda celo za novogradnjo vrtca.

Na prireditvi, ki je pod šotorom na šolskem igrišču zbrala številne obiskovalce, so nastopili otroci in učenci vrtca in šole, vzgojiteljice in učitelji ter glasbeni gostje, Drago Mislej - Mef, Vokalna skupina Slavna, ansambel Akordi, Jurij in Neža Kernel in glasbena skupina Strel, v spremljevalnem programu pa Ninnay in The Goodfathers. Glasba, ples in zgodbe nastopajočih so izkazali pripadnost omenjenim šolam, predvsem pa pomen izobraževanja v lokalni skupnosti in vlogo povezovanja, ki ga ima šola. Obiskovalci so spomine lahko obudili tudi ob priložnosti razstavi Naša šola včeraj in danes za jutri. “Šola so v prvi vrsti otroci, tem sledijo starši, šolniki in krajani. Šola smo mi vsi. Radi se spominjamo številnih anekdot in zgodb, ki so nam jih zapustili predhodniki. Zavedati se moramo torej odgovornosti, da spoštljivo nadaljujemo dosedanje delo,” je še izpostavil ravnatelj.


Najbolj brano