Avtentičnost in iskrenost sta največji kreposti, h katerima moramo vsi stremeti

Goričan Marko Čadež Mačkić poje, igra klavir, kitaro in bas kitaro ter na področju popularne glasbe ustvarja avtorske skladbe s svojo glasbeno skupino.

Marko Čadež Mačkić se bolj kot v klasični glasbi najde v popularnih 
vodah.  Foto: Radio Robin
Marko Čadež Mačkić se bolj kot v klasični glasbi najde v popularnih vodah.  Foto: Radio Robin

18-letni Marko Čadež Mačkić izhaja iz glasbene družine, oče, pevec Vladimir Čadež, in mati, pianistka Barbara Mačkič, sta oba učitelja na Glasbeni šoli Nova Gorica: “Glasba je bila prisotna že odkar pomnim. Sicer sem jo zelo pozno ponotranjil, v zgodnjem otroštvu mi ni pomenila veliko. Kot najstnik sem se obiskovanju glasbene šole ostro upiral in s tem povzročal preglavice svojim staršem, danes pa sem jim neskončno hvaležen, da so mi vedno nudili podporo.”

A šele ob koncu osnovne šole je Marka prešinilo, da se bolj kot v klasični glasbi najde v popularnih vodah: “Takrat sem odkril nekakšen način izražanja, ki se mi je zdel primeren zame. Od tistega trenutka dalje sem začel pisati lastno glasbo. Leta 2017 sem se začel tudi učiti kitaro, kar je moje pisanje zelo definiralo. Zašel sem v raziskovanje zabavne glasbe in se začel družiti z glasbenimi prijatelji iz mesta, s katerimi smo ustvarili naš mali umetniški svet, ki živi še danes.”

V radijski oddaji tokrat Goričan Marko Čadež Mačkić

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, ta teden predstavljamo 18-letnega Marka Čadeža Mačkića. Dijak Gimnazije Nova Gorica tradicijo svoje glasbene družine iz Solkana nadaljuje v vodah popularne glasbe. Intervjuju z njim lahko prisluhnete tudi v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri.

Marko je nekaj časa kot kitarist najprej igral v glasbeni skupini Vivid Mind, predhodnici današnjega novogoriškega banda Madison, a ker mu njegova žanrska usmeritev ni povsem odgovarjala, se je odločil oblikovati svojo skupino. To danes sestavljajo še kitarista Maj Špacapan in Jure Ipavec, pianist Miha Spačal ter bobnar Jaka Podgornik, Marko pa je v njej aktiven kot bas kitarist in glavni pevec. Marko Čadež Mačkić Band je v tej sestavi že nastopil v Novi Gorici, na Radiu Robin ter kot predskupina Siddharte in Vlada Kreslina. Ob več studijsko posnetih singlih zdaj njegovi člani razmišljajo tudi o izdaji svojega prvega albuma.

TikToka nima naloženega. Je kaj narobe s tem?

V svojem prostem času Marko sicer rad bere, kar ga navdihuje tudi pri pisanju avtorskih besedil: “Rad črpam iz sebe, čeprav se večkrat zgledujem po Mrfyjih, Mi2 in podobnih skupinah. Sicer sem nagnjen tudi k pisanju poezije kot take. Velik vzor mi je Simon Jenko, pa tudi pesniki, kot so Josip Murn, Dragotin Kette, Kajetan Kovič, Dane Zajc ter pisatelja Oscar Wilde in Edvard Kocbek. V tem času se potapljam tudi v dela Gregorja Strniše, morda bom v kratkem črpal navdih ravno pri njem.”

A Marko se s tem, kaj ga v življenju inspirira, ne obremenjuje: “Skladbo She sem napisal po druženju s prijatelji, v skladbi z naslovom Velik problem pa se ukvarjam s težavo drugačnosti in nekakšne odtujenosti. Njeno sporočilo je prav to, da sta avtentičnost in iskrenost največji kreposti, h katerima moramo vsi stremeti. Imam velik problem, drugačen sem od ostalih, všeč so mi zastarele stvari, zanima me filozofija, brez knjige ne zapustim hiše, rad imam plašče, suknjiče, nosim baretko in na telefonu nimam naloženega TikToka - ali je kaj narobe s tem?”

In kaj bo Marko, ki letos na Gimnaziji Nova Gorica zaključuje 4. letnik, počel naslednje leto? “Moja prihodnost tiči na Filozofski fakulteti, če bo sreča na moji strani, bom po končani maturi sprejet na dvopredmetni program filozofija - zgodovina. Filozofija je namreč moja velika strast in z veseljem bom svoja študijska leta posvečal predvsem njej, prav tako tudi zgodovini. Glasba pa me bo ob tem vedno spremljala, vedno bom aktiven na tem področju. Če se ozrem nazaj in poskušam odmisliti vse, kar se je pri meni v zadnjih nekaj letih spremenilo, ostane samo volja do ustvarjanja, pisanja lastnih skladb in njihovega izvajanja.”


Najbolj brano