Vseživljenjsko učenje: po Sloveniji se bo zvrstilo skoraj 8000 dogodkov

“Učenje je življenje - naj krepi in radosti! je vodilni slogan letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja. Od 15. maja do 18. junija se bo po Sloveniji zvrstilo približno 8000 dogodkov, ki jih bo pripravilo skoraj 2000 izvajalcev. Nacionalni projekt so včeraj uradno začeli v Ajdovščini, letos pa bo zadnjič v tej obliki.

Na nacionalnem odprtju 28. Tednov vseživljenjskega učenja v 
Ajdovščini so podelili priznanja “zgledno učečim se posameznikom in ustanovam” v zgornji Vipavski dolini. Prejeli so jih Vera 
Kodrič, Alice Stojko Saliu, Peter Ferjančič, KS Goče in podjetje 
Mlinotest.  Foto: Aljana Brecelj
Na nacionalnem odprtju 28. Tednov vseživljenjskega učenja v Ajdovščini so podelili priznanja “zgledno učečim se posameznikom in ustanovam” v zgornji Vipavski dolini. Prejeli so jih Vera Kodrič, Alice Stojko Saliu, Peter Ferjančič, KS Goče in podjetje Mlinotest.  Foto: Aljana Brecelj

AJDOVŠČINA > Z včerajšnjim uradnim odprtjem v Ajdovščini, v ponedeljek pa s številnimi prireditvami po vsej Sloveniji, se začenjajo že 28. Tedni vseživljenjskega učenja, največja promocija znanja v Sloveniji.

Širijo kulturo vseživljenjskega učenja

Kampanja poteka pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, ki bo v sodelovanju z 39 območnimi koordinatorji in skoraj 2000 izvajalci do 18. junija ponudil skoraj 8000 dogodkov. Program letošnjih Tednov vseživljenjskega učenja zajema več kot deset različnih področij, osrednji dogodek bo Parada učenja, ki jo bodo 24. maja pripravili v 20 krajih. Hkrati bo letošnja kampanja tudi zadnjič v tej obliki. “V okviru evropskega kohezijskega programa pripravljamo projekt ozaveščanja o pomenu vseživljenjskega učenja, kjer se bomo še bolj povezali z izvajalci in na različne načine poskušali vključiti čim več ljudi. Gre za celoletno kampanjo, ki jo bomo izvajali do leta 2028,” je na slovesnosti, ki jo je gostila Ljudska univerza Ajdovščina, napovedala direktorica Andragoškega centra Slovenije, dr. Nataša Potočnik.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je letos za Letni program izobraževanja odraslih zagotovilo 11 milijonov evrov.

Kot je dodala, se vključenost v izobraževanja po podatkih Eurostata povečuje. A kot je pokazala analiza podatkov za leto 2021, je najbolj poskočila v skupini odraslih z visoko izobrazbo, najmanj pa v skupini odraslih z nedokončano osnovno in srednjo šolo ali z nižjo poklicno izobrazbo. ”Zato je naš glavni cilj, kako vključiti prav to skupino in privabiti čim več ljudi v izobraževanja. Ne samo v neformalna, ampak tudi v formalna. Če povišaš izobrazbo vsaj na srednješolsko, se ljudje več vključujejo v neformalno vseživljenjsko učenje, ostanejo dlje. Naš cilj je pomagati izboljšati njihove kompetence in s tem možnosti za boljše življenje,” je še povedala.

Učenje povezuje skupnost

Kako se približati uporabnikom, še posebej ranljivim skupinam, imajo veliko izkušenj na Ljudski univerzi Ajdovščina. “Prijavljamo se na številne razpise in tako zagotavljamo, da so programi brezplačni in se vanje lahko vključi čim več ljudi. V sodelovanju z občino, ki financira letni program izobraževanja odraslih, ponujamo specifične programe, ki so potrebni v lokalnem okolju. Dejavnosti izvajamo tudi po vaseh, ljudem se želimo čim bolj približati tudi z načinom in časom izvedbe,” je pojasnila direktorica LUA Eva Mermolja.

Slovesnost je zaznamovala tudi podelitev priznanj “zgledno učečim se posameznikom in ustanovam” v zgornji Vipavski dolini. Priznanja so prejeli Vera Kodrič, Alice Stojko Saliu, Peter Ferjančič, Krajevna skupnost Goče in podjetje Mlinotest, kjer so z LUA razvili program Mlinotestova akademija in s tem odgovorili na kadrovske izzive. “Gre za programe usposabljanja, s katerimi želimo razvijati vse zaposlene v opolnomočene mojstre, izbrane sodelavce pa v opolnomočene vodje,” je povedal direktor za področje pekarstva Simon Ušaj.


Najbolj brano