20 dogodkov za doživljanje in okušanje kraške gmajne

Festival Kraška gmajna v aprilu in maju spet vabi na Kras in v Brkine. Organizatorji bodo skupaj z lokalnimi ponudniki postregli z 20 dogodki in doživetji, namenjenimi spoznavanju pestre kraške krajine in lokalne kulinarike. Začenjajo že jutri.

Kraško gmajno bo mogoče pristno doživeti na vodenih pohodih. Foto: Jošt Gantar
Kraško gmajno bo mogoče pristno doživeti na vodenih pohodih. Foto: Jošt Gantar

KRAS, BRKINI > “Festival Kraška gmajna je kot znanilec pomladi, saj napoveduje začetek pestrega dogajanja na destinaciji Kras in Brkini. Z 20 manjšimi dogodki vas vabimo na pristno raziskovanje naših krajev, doživetje življenja polne krajine in prijaznih ljudi ter kulinarike, v katero domačini že stoletja vključujejo vse, kar jim narava ponudi,” je na dogodke v okviru Festivala Kraška gmajna povabila strokovna vodja destinacije Kras in Brkini Katja Kralj.

Tudi sedma ponovitev festivala skozi različne aktivnosti ostaja zvesta raziskovanju naravne in kulturne dediščine, posebnega rastlinskega in živalskega sveta gmajne, pa tudi ljudskih modrosti in znanj. Kraška gmajna velja namreč za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in v svetu.

Organizatorji, poleg glavnega ORA Krasa in Brkinov še Park Škocjanske jame, Turizem Miren-Kostanjevica, Kobilarna Lipica in KSP Sežana - Botanični vrt, skupaj z lokalnimi ponudniki so pripravili pestro dogajanje, ki vključuje pohode, delavnice, kulinarična doživetja in predavanja. Dogodki se bodo odvijali na različnih lokacijah po Krasu in v Brkinih. Prva dva sledita že to soboto, in sicer Vila, vrt in vino v Botaničnem vrtu Sežana ter Marš na pohod! po kraški gmajni v okolici Kobjeglave.

Obiskovalci bodo zgodbe kraške gmajne spoznavali tudi s kolesom po goriškem Krasu, kjer se narava po lanskem požaru ponovno prebuja, še bolj pestra in nekoliko drugačna. Kraška zelišča in zdravilne rastline bodo približali na predavanjih v Rodiku, na zeliščni kmetiji Rogelja v Vojščici in v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, kjer bodo predvajali tudi dokumentarni film o kraški gmajni.

Vrsta zeliščnih delavnic, predavanj in degustacij se bo odvila med 14. in 16. majem na Bunčetovi domačiji v Dutovljah v okviru Dnevov dobrot kraške gmajne, kjer bo potekal tudi regijski posvet za lokalne ponudnike o turističnem potencialu domačih zeliščnih vrtov.

Festival se bo zaključil 20. maja z delavnico suhozidne gradnje v Kobilarni Lipica in celodnevnim dogodkom raziskovanja biotske pestrosti MiniBioblitz v Parku Škocjanske jame, kjer bodo poskušali popisati čim več vrst rastlin in živali na tem območju. V večernih urah pa vabijo k popisovanju žabe zelene regice na območju Krasa, Brkinov in Istre.


Najbolj brano