Zlata priznanja v sozvočju dveh kitar

Na Glasbeni šoli Postojna je eden najuspešnejših razred prof. Nataše Črnugelj. Letos so kar štirje njeni učenci na državnem tekmovanju kitarskih duov prejeli zlate plakete: Hana Praprotnik, Jaka Biščak, Zarja Ogrizek in Jurij Margon.

Profesorica Nataša Črnugelj s svojimi učenci.
Profesorica Nataša Črnugelj s svojimi učenci. 

Postojna že dobrih deset let slovi po svojem festivalu kitare, še več let pa po svojem izjemnem kitarskem razredu. Oba (festival sicer skupaj s svojim soprogom) zelo uspešno vodi prof. Nataša Črnugelj. In tako kot srečanja z najboljšimi kitaristi ter pedagogi z vsega sveta, nudi vsako leto svojim učencem tudi možnost novih tekmovalnih izzivov. Hana Praprotnik, Jaka Biščak in Jurij Margon so se že predlani na državnem tekmovanju Temsig izkazali z zlatimi priznanji kot solisti, letos pa se jim je pridružila še Zarja Ogrizek, da so lahko sestavili dva kitarska dua. In tudi v duih so na Temsigu prepričali žirijo, ki je Hani in Jaki poleg zlate plakete prisodila še 2. nagrado. Zlato sta domov prinesla tudi Zarja in Jurij, ki sta, čeprav najmlajša v kategoriji med 16 dui skupno zasedla sedmo mesto. V čem je skrivnost vseh teh uspehov, pa tudi, kaj prinaša posebnega delo s kitarskim duom, smo zato povprašali mentorico.

“Kitarski duo je za tekmovanje na Temsigu razpisan vsake tri leta, zato mi je v veliko veselje spoprijeti se s tem delom, ki je vedno zavito v negotovost, ampak kljub temu v procesu učenja uživamo in se veselimo, ko čez čas vidimo, da nam uspeva.”

V radijski oddaji obilica kitarskega zvoka

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, boste lahko prisluhnili kar štirim kitaristom, ki so v dveh duih v studiu Hendrix zaigrali skladbe Fernanda Sora, Tatiane Stachak, in Moza Pelicana.

Vsi ti vaši učenci tudi kot posamezniki dosegajo vidne uspehe na vseh državnih in mednarodnih tekmovanjih, kako pa se potem spoprijemajo s komorno igro, kako jih pripravite za nastopanje v duu?

“Kljub vsem večletnim izkušnjam, smo se pri delu s kitarskim duom soočali s čisto novimi glasbenimi spoznanji, novim načinom igranja, novimi tehničnimi elementi, načini medsebojnega poslušanja, kar je bilo nekaj novega za učence, pa tudi zame, saj se doslej s temi učenci kitarskega dua še nisem lotila. Zato je potem prava čarovnija, ko iz tega dela nastane tako lepa glasba, sodelovanje in prijateljstvo.”

Kje pa najdete spored za kitarski duo? Obstaja veliko literature za to zasedbo ali se morate posluževati priredb?

“Na letošnjem tekmovanju so bile dovoljene tudi priredbe za kitarski duo, sicer pa je kar precej tega repertoarja. Nekaj težav smo imeli pri skladbah slovenskih avtorjev, zato smo spodbudili nekaj naših mladih kitaristov, ki so študirali tudi kompozicijo, da so napisali nove skladbe, ki smo jih seveda z veseljem uvrstili v naše tekmovalne programe. Hana in Jaka sta tako prepričala s svojo izvedbo sodobnega dela Nejca KuharjaNi panike, Zarja in Jurij pa z noviteto Moza Pelicana, Daleč je Perugia, pa vendar tako blizu.”

In medtem ko sta bila Hana in Jaka tudi po svoji starosti povsem suverena v svoji, 1.b kategoriji, sta bila Zarja in Jurij v njej med najmlajšimi. Zato je njun uspeh toliko bolj dragocen, še zlasti, ker je 12-letna Zarja prvič tekmovala na Temsigu. Lani se je sicer udeležila dveh mednarodnih tekmovanj, s katerih je prinesla dve prvi nagradi, a Temsig še vedno sodi med najzahtevnejša. Tudi duo je bil zanjo nekaj novega, zato je bila zelo vesela za to izkušnjo: “Zelo pomembno je medsebojno poslušanje in natančnost, saj lahko s svojo napako tudi svojega partnerja vržeš iz tira. Zato se mi zdi zelo pomembno, da se vsi, tudi z mentorico, dobro razumemo, da imamo dobre odnose, da smo dobri prijatelji. To je zelo pomembno, saj se lahko edino tako kar najbolje pripravimo za tekmovanje, pa tudi za vsak nastop.”


Najbolj brano