Zasedena že več kot polovica podjetniškega inkubatorja v Neverkah

V Podjetniškem inkubatorju Neverke, ki je zaživel konec lanskega leta, je oddanih že več kot polovica pisarniških in proizvodnih prostorov. Občina Pivka še do petka, 21. aprila, zbira ponudbe za oddajo še preostalih treh proizvodnih hal in treh pisarn. “Glede na zanimanje in povpraševanje kaže, da bomo tudi te prostore v kratkem oddali,” so zadovoljni na pivški občini.

 Mlada podjetja v inkubatorju v coni Neverke se ukvarjajo s 
proizvodnjo pohištva in lesene embalaže, popravili strojev in 
naprav, s storitvami spletnih platform ter s priložnostno pripravo 
in dostavo jedi. Foto: Arhiv Občine Pivka
Mlada podjetja v inkubatorju v coni Neverke se ukvarjajo s proizvodnjo pohištva in lesene embalaže, popravili strojev in naprav, s storitvami spletnih platform ter s priložnostno pripravo in dostavo jedi. Foto: Arhiv Občine Pivka

NEVERKE > V podjetniškem inkubatorju Neverke, kjer je mladim podjetjem na voljo osem proizvodnih hal in štiri pisarne s souporabo dveh sejnih sob in večnamenskega prostora, je že oddanih več kot polovica poslovnih prostorov. Zasedenih je pet delavnic in dve pisarni, od tega ena še ni oddana v celoti.

“Po prvih dveh pozivih oziroma javnih zbiranjih ponudb za oddajo proizvodnih in pisarniških prostorov smo v podjetniškem inkubatorju oddali več kot polovico prostorov, taka so bila tudi naša pričakovanja,” je povedala direktorica pivške občinske uprave Mihaela Smrdel.

3

proizvodne hale in

3

pisarne z devetimi delovnimi mesti so še na voljo v inkubatorju Neverke

Od pohištva in embalaže do spletnih platform

Mlada podjetja, ki so se v inkubator vključila lani decembra in letos februarja, se ukvarjajo s proizvodnjo pohištva in lesene embalaže, s popravili strojev in naprav, s storitvami spletnih platform ter s priložnostno pripravo in dostavo jedi. Podjetniki prihajajo tako iz domače kot tudi iz sosednjih občin, na voljo pa so jim storitve in podpora Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva.

“Ravno njihova strokovna podpora ima še večjo vrednost kot sam prostor. Že samo izračunati pravo tržno ceno proizvoda, da si kot podjetje konkurenčen, hkrati pa 'prideš skozi' s stroški, ni enostavno in tukaj je njihova strokovna pomoč neprecenljiva. Dobesedno ti širijo obzorja,” pravi mladi postojnski podjetnik pivških korenin Mitja Pavlovič, ki v inkubatorju v Neverkah najema eno od delavnic. V njej bo v naslednjih dveh tednih njegovo slabo leto dni staro podjetje PA-PO zagnalo lesno proizvodnjo kopalniških elementov. “Že prej sem se ukvarjal z mizarstvom. Ker sem ugotovil, da je po kopalniškem pohištvu veliko povpraševanje, sem v tem videl priložnost za novo tržno nišo. Pomembno je le, da je produkt dovolj zanimiv,” pojasnjuje.

Mitja Pavlovič

mladi podjetnik

“Strokovna podpora inkubatorja ima še večjo vrednost kot sam prostor. Dobesedno ti širijo obzorja.”

Da je inkubator za mlade podjetnike izjemna priložnost, ki jo velja izkoristiti, meni tudi Bistričan Primož Baša iz podjetja e-Logis, kjer razvijajo digitalne rešitve za logistiko. “Doslej smo razvili platformo, na kateri prevozniki oglašujejo svoje prazne vožnje in obratno, sistem poveže naročnike, ki potrebujejo prevoz določenega tovora, s prevozniki,” delovanje platforme, ki ima že 600 uporabnikov v Sloveniji, razloži Baša. Trenutno razvija nov modul za izmenjavo transportne embalaže (palet) med prevozniki po Evropi, s čimer bi zmanjšali prevozne stroške.

Dve in pol leta staro podjetje z enim zaposlenim v inkubatorju v Neverkah najema eno pisarno. “Najemnina je ugodna. Glede na to, da se ukvarjamo z logistiko, pa imamo v obrtni coni tudi odlično podporno okolje,” izpostavi prednosti vključitve v inkubator.

Veliko zanimanje za najem prostorov

Na pivški občini so zelo zadovoljni, da imajo podjetniški inkubator, v katerem gradijo novo lokalno podjetniško skupnost, obenem pa želijo prispevati k razvoju podjetništva tudi širše v regiji, poudarja Smrdel.

Z javnim pozivom, ki je odprt še do petka, 21. aprila, zbirajo ponudbe za oddajo še dveh in del tretje pisarne, v katerih je na voljo skupno devet delovnih mest, ter treh delavnic, velikih po 117 kvadratnih metrov. “Glede na zanimanje in povpraševanje kaže, da bomo tudi te prostore v kratkem oddali,” so zadovoljni z odzivom.

Mesečna najemnina brez subvencije za delavnice znaša pet evrov brez ddv na kvadratni meter, za pisarne pa deset evrov brez ddv na kvadratni meter. Občina je hkrati z javnim pozivom za vključitev v inkubator objavila tudi javni razpis za sofinanciranje stroškov najemnin, za kar namenjajo 50.000 evrov. Občina subvencionira od 20 do največ 80 odstotkov cene najemnine, pri čemer so do najvišje subvencije upravičena najmlajša podjetja.

Prednost pri vključitvi v inkubator imajo mlada podjetja s sedežem v občini Pivka in v Primorsko-notranjski regiji, ki se ukvarjajo s kovinsko in lesno predelovalno dejavnostjo ter storitveno in servisno dejavnostjo. Skladiščna dejavnost, mokra avtopralnica, proizvodnja nevarnih snovi in podobno v inkubatorju niso dopustne.

Pivška občina je v industrijsko obrtni coni v Neverkah oktobra lani namenu predala tudi novo komunalno infrastrukturo in čistilno napravo, ki so jo zgradili s pomočjo sofinancerskih sredstev v okviru Dogovora za razvoj Primorsko-notranjske regije. “S tem je občina zaključila dve naložbi, pomembni z vidika spodbujanja gospodarstva v občini,” še dodaja Smrdel.


Najbolj brano