Delavci Luke Koper s protestom pred upravno stavbo v bran sodelavcema

Pred upravo Luke Koper se je na pobudo sindikata žerjavistov in sveta delavcev danes zbrala množica delavcev, da bi “zahtevali umik vseh neutemeljenih in represivnih ukrepov zoper delavce Luke Koper”.

V sindikatu žerjavistov  vodstvu Luke Koper očitajo “hudo zlorabo 
moči nad delavci, z namenom discipliniranja in pokoritve vseh 
ostalih”. Foto: SŽPD
V sindikatu žerjavistov vodstvu Luke Koper očitajo “hudo zlorabo moči nad delavci, z namenom discipliniranja in pokoritve vseh ostalih”. Foto: SŽPD

KOPER > V sindikatu žerjavistov Luke Koper so po protestnem shodu sporočili, da je “aktualni predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast v zadnjem letu že mnoge sodelavce na vseh ravneh na različne načine opozoril pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi in jim tudi drugače grozil ter ustrahoval”.

Sindikat: Kazen je neutemeljena in prekomerna

Včeraj sta bila po njihovih navedbah za odpoved pogodbe o zaposlitvi na vrsti še dva delavca. “Absurdno je, da namerava Napast zaradi škodnega dogodka na kontejnerskem terminalu kaznovati našega sodelavca, ki v času dogodka sploh ni delal, drugi pa je bil le posredno udeležen kot vodja delovnega procesa in se je takrat ukvarjal z drugim škodnim dogodkom. Za oba je taka kazen neutemeljena oziroma zelo prekomerna,” trdijo v sindikatu, ki vodstvu Luke Koper očita “hudo zlorabo moči nad delavci, z namenom discipliniranja in pokoritve vseh ostalih”.

Navedli so še, da je predsednik uprave pod pritiskom preložil za včeraj načrtovano vročitev opozoril delavcema “in zadevo prenesel na neposrednega vodjo enote”.

Uprava Luke zanika navedbe sindikata

V upravi Luke Koper zanikajo vse navedbe sindikata žerjavistov pristaniških dejavnosti o domnevnem trpinčenju na delovnem mestu. Pojasnjujejo, da “se niti predsednik uprave niti uprava operativno ne ukvarjajo s postopki, vezanimi na ugotavljanje okoliščin nesreče, ki se je nedavno zgodila na kontejnerskem terminalu”, pač pa to po utečenih postopkih in skladno z notranjimi akti in zakonodajo počnejo strokovne službe in vodstvo kontejnerskega terminala.

Glede napovedanega sankcioniranja dveh delavcev, ki so jima včeraj številni zaposleni stopili v bran, pa sporočajo: “Trenutno potekajo preverbe okoliščin primera, v katere so vključeni relevantni udeleženci škodnega dogodka, saj po prvih izsledkih obstaja utemeljen sum opustitve dolžnega ravnanja in skrbnosti. Po proučitvi le-teh se bo postopek ustrezno zaključil.”

Ob tem so sporočili še, da so tako v letu 2021 kot v letu 2022 in 2023 dvema delavcema odpovedali pogodbo o zaposlitvi, v letu 2021 so izrekli 16 opominov pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, lani 10, letos pa dva tovrstna ukrepa. Iz Luke Koper so sporočili še, da so bili opomini pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi v večini primerov izdani zaradi nedostave bolniškega lista, razloga za odpoved pogodb pa sta bila pozitiven test na droge ali ponarejeno spričevalo.


Najbolj brano