Na Primorskem lani zabeležili 340-odstotni porast števila nezakonitih migrantov

Čeprav države EU povsem zaupajo hrvaški policiji in naš notranji minister Boštjan Poklukar meni, da ta svoje delo opravlja po schengenskih normah, se bo naš minister kmalu pogovarjal z italijanskim kolegom o možni pomoči hrvaški policiji. O novih izzivih preprečevanja nezakonitih migracij v Evropsko unijo so se včeraj v Portorožu pogovarjali notranji ministri držav zahodnega Balkana.

Ilegalni prehodi slovenske južne meje so vse številnejši, zato imajo 
policisti veliko dela.  Foto: Danijel Cek
Ilegalni prehodi slovenske južne meje so vse številnejši, zato imajo policisti veliko dela.  Foto: Danijel Cek

PORTOROŽ > “To je tudi eden od razlogov, da bom kmalu odpotoval v Rim. Namera je, da bi se Slovenija, Italija in Avstrija dogovorili za pomoč Hrvaški pri upravljanju schengenske meje. Verjamem, da hrvaška policija svoje delo opravlja v skladu s schengensko normo. Natančneje ne morem povedati, v katero smer bodo šla prizadevanja, vsekakor pa želimo pomagati Hrvaški pri izvajanju njihove schengenske naloge,” je na vprašanje, ali je kaj novega z idejo, da bi italijanski, avstrijski in slovenski policisti odhiteli v pomoč hrvaškim na mejo s Srbijo in Bosno in Hercegovino, včeraj odgovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Dodal je, da razmišljajo tudi o uvedbi misije Frontexa v Bosni in Hercegovini in zagotovil, da bo Slovenija v njej sodelovala, če jo bodo uvedli. “Tako, kot sodeluje v različnih Frontexovih misijah na zahodnem Balkanu. Iščemo rešitve. To je le ena izmed rešitev,” je dodal.

32.024

migrantov so naši policisti lani prestregli po nezakonitem prečkanju hrvaško-slovenske meje, kar je

214

odstotkov več kot predlani.

Na Primorskem lani 340-odstotni porast

Minister Poklukar je včeraj gostil 11. neformalno srečanje notranjih ministrov procesa Brdo, se pravi držav zahodnega Balkana. Srečanje so namenili razpravi o aktualnih izzivih notranje varnosti in krepitvi sodelovanja v boju proti tihotapljenju migrantov.

Po nekajletnem zatišju se je balkanska migrantska pot lani znova okrepila. Na območju Slovenije so naši policisti lani prestregli 32.024 migrantov, ki so nezakonito prečkali hrvaško-slovensko mejo, kar je 214 odstotkov več kot predlani. Med migranti so prevladovali državljani Afganistana, Burundija in Indije. Kar 55 odstotkov vseh migrantov so prijeli na Primorskem, 33 odstotkov na Dolenjskem in osem odstotkov na spodnjem delu Podravja.

Do konca leta ne bo več rezilne žice

Na vprašanje, kdaj bo Slovenija na meji s Hrvaško odstranila rezilno žico in ograjo, je Poklukar odgovoril, da je ministrstvo podpisalo pogodbo z izvajalcem del in pričakuje, da bodo delavci te družbe čim prej začeli odstranjevati ograjo. Rezilno žico bodo odstranili vojaki in vojakinje, panelno ograjo pa delavci podjetja Minis. “Verjamem, da bo rezilna žica do konca leta odstranjena,” je zatrdil Poklukar.

Policisti koprske policijske uprave so lani obravnavali 17.751 migrantov, predlani pa 5211, kar pomeni, da se je število lani zvišalo za 340 odstotkov. Največ nezakonitih prestopov meje so zabeležili na območju koprske policijske postaje, predvsem na ozemlju med Podgorjem, Rakitovcem in Sočergo.

Lani čez Primorsko, letos prek Dolenjske

Izrazito povečevanje števila migrantov se nadaljuje tudi letos, v prvih treh mesecih so policisti koprske uprave prestregli že 2104 migrantov, v prvih treh mesecih lanskega leta pa 1055. Očitno se migrantski tok letos preusmerja na Dolenjsko, saj so na območju celotne države januarja in februarja ujeli 5162 nezakonitih migrantov, v prvih dveh lanskih mesecih pa 1295.

Boštjan Poklukar

minister za notranje zadeve

“Res je, da se število nezakonitih prehodov dviguje na celotni zahodno-balkanski poti, vsi ministri se ukvarjajo s to težavo in vse policije ukrepajo.”

“Številke so izjemno visoke, ne samo v Sloveniji, ampak v državah zahodnega Balkana in srednje Evrope,” statistiko potrjuje Poklukar in obenem dodaja, da naša policija učinkovito preprečuje tihotapljenje migrantov, tako posameznike kot organizirane združbe, ki izkoriščajo stisko migrantov in jih vozijo proti ciljnim državam Evropske unije. Poklukar pravi, da se je z vstopom Hrvaške v schengenski prostor spremenil tudi način njihovega nezakonitega prehajanja meje. “Če so v preteklosti večinoma prehajali po gozdu, zdaj bistveno bolj uporabljajo železniške in cestne komunikacije,” je dodal.

Ministri z isto težavo

Zato si tudi v okviru procesa Brdo trudijo, da bi okrepili skupen boj proti tihotapcem prebežnikov. “Res je, da se število nezakonitih prehodov dviguje na celotni zahodno-balkanski poti, vsi ministri se ukvarjajo s to težavo in vse policije ukrepajo. V soboto sem se v Planici srečal z avstrijskim notranjim ministrom, s katerim sva delo mešanih patrulj, ki delujejo komaj mesec dni, ocenila kot odlično. Kolega je predlagal, da bi se čim prej srečala direktorja obeh policij. Podobno pričakujem tudi v Italiji, slišala sva se s hrvaškim ministrom, Slovenija je v stiku z vsemi državami na tej poti,” je povedal Poklukar.

Govoril je tudi o začetku delovanja misije Frontex v Makedoniji, kjer naši policisti delujejo na podlagi dvostranskega sporazuma z Makedonijo. Če bo Frontex v celoti prevzel upravljanje makedonskih meja, pa bo Slovenija ukinila to sodelovanje in se pridružila silam Frontexa, je še povedal Poklukar. “Severna Makedonija ima še posebej težko nalogo, saj skozi njeno ozemlje poteka glavnina vseh ilegalnih migracij proti Evropski uniji,” je dejal.


Komentar novinarja

Danijel Cek

Stara pesem, nove usode

Notranji ministri držav od Slovenije do Makedonije so včeraj v Portorožu modrovali, kako in kaj z vse večjim številom migrantov, ki se prek zahodnega Balkana prebijajo do Slovenije in naprej v Italijo. V duhu politične korektnosti in diplomacije v javnosti hitijo razlagati, kako uspešne da so vse policije od Makedonije do Slovenije in kako dobro da sodelujejo med seboj. Številke migrantov medtem govorijo nekoliko drugače. 214 odstotkov več kot predlani jih je lani nezakonito vstopilo iz Hrvaške ...

Preberi več

Najbolj brano