Koprskemu stanovanjskemu skladu točka v bitki z državnimi birokrati

V ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so se potegnili nazaj pri kritiki rešitve, ki jo je koprska občina predvidela za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode za 166 javnih najemnih stanovanj v soseski Nova Dolinska v Kopru. Zdaj so spremenili stališče in potrdili, da je projekt primeren in ustreza veljavnim predpisom.

Država ne nasprotuje več predlagani rešitvi za ogrevanje soseske 
Nova Dolinska.  Foto: Nataša Hlaj
Država ne nasprotuje več predlagani rešitvi za ogrevanje soseske Nova Dolinska.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Sredi februarja se je državna sekretarka na ministrstvu Tina Seršen obregnila ob odločitev občine o gradnji plinske kotlovnice, ki bo sprva delovala na utekočinjeni naftni plin, kasneje pa bi jo priklopili za zemeljski plin. Med drugim je ocenila, da tak sistem ni v skladu s strateškimi dokumenti glede učinkovite rabe energije, pa tudi da povečuje rabo fosilnih goriv brez spodbujanja nizkoogljičnih virov ali energetske učinkovitosti.

Izdali mnenje, ne da bi zahtevali pojasnila

Njen dopis je presenetil tako vodstvo koprske občine kot javnega stanovanjskega sklada, kjer so zbrali in pripravili dokumentacijo o projektu in terjali pojasnila. Direktor javnega stanovanjskega sklada Zlatko Kuštra poudarja, da vsi objekti nove stanovanjske soseske sodijo v energijski razred A1 in so opredeljeni kot skoraj ničenergijske stavbe. “Pri moji trditvi se opiram na izdano gradbeno dovoljenje, v katerem je to jasno zapisano,” pravi.

Zlatko Kuštra

direktor javnega stanovanjskega sklada

“Vsi objekti nove stanovanjske soseske sodijo v energijski razred A1 in so opredeljeni kot skoraj ničenergijske stavbe. To piše v izdanem gradbenem dovoljenju.”

Izkazalo se je, da so se v ministrstvu pri nizanju pripomb opirali zgolj na dokument za identifikacijo investicijskega projekta, ki pa je strokovna podlaga z ekonomskimi in upravljalskimi vidiki naložbe. “Obžalujemo, da pred izdajo mnenja niso zahtevali dodatnih pojasnil,” je začuden Kuštra.

Ogrevanje s toplotno črpalko, ne s plinom

Dvome in, kot kaže, tudi nekatere napačne interpretacije je nato razblinil sestanek v začetku marca, na katerem so sodelovali predstavniki koprskega in republiškega stanovanjskega sklada, ki gradita sosesko, ter ministrstva in vodstvo koprske občine.

Od vseh možnih točk do zadržkov

Stališči novoustanovljenega ministrstva za okolje, podnebje in energijo in njegovega predhodnika, ministrstva za okolje in prostor, se izključujeta. Slednje je namreč koprskemu in republiškemu stanovanjskemu skladu za gradnjo soseske odobrilo nepovratni denar. Pri ocenjevanju vloge jima je “prejšnje ministrstvo” dodelilo 40 točk od prav toliko možnih zaradi energetske učinkovitosti, saj objekti dosegajo energetski razred A1.

Predstavnikom ministrstva za okolje, podnebje in energijo so med drugim pojasnili, da bo več kot 50 odstotkov toplote za nova stanovanja proizvedenih iz obnovljivih virov. Pri proizvodnji toplote bo glavni proizvajalec energije plinska toplotna črpalka, ki v osnovi uporablja energijo iz okolice. Utekočinjeni naftni plin je predviden le kot pogonsko gorivo za toplotne črpalke in ne bo segreval vode. Na strehi dveh stolpičev pa bodo namestili sončno elektrarno. Najprej na enem, ki ga že gradijo, predvidena pa je tudi na drugem, ki še ni v gradnji.

Še so priložnosti za izboljšave

Kako pa v ministrstvu utemeljujejo preobrat v razmišljanju? Pojasnjujejo, da so se po podrobnejši seznanitvi s projektom strinjali, da je skladen z zahtevami, ki so veljale v obdobju, ko je nastajal.

Zlatko Kuštra Foto: Nataša Hlaj

“Menimo pa, da bo imel projekt v prihodnje še priložnosti za izboljšave, predvsem z vidika dodatnih namestitev fotovoltaičnih panelov na lokaciji ali kjerkoli drugje na območju občine za namen te soseske,” ocenjujejo. Obenem so občini predlagali, da v lokalnem energetskem konceptu dodatno izpostavi potencialne projekte in ukrepe učinkovite rabe in obnovljivih virov energije.

“Takšno spremembo stališča ministrstva smo pričakovali in jo pozdravljamo, hkrati pa zagotavljamo, da bo občina energetski učinkovitosti objektov posebno pozornost namenjala tudi v prihodnje,” zagotavlja koprski župan Aleš Bržan.

Gradnja nove soseske z javnimi najemnimi stanovanji je v polnem teku. Gradbinci so v prvem nebotičniku postavili že devet etaž. Če bo šlo vse po načrtih, jo bodo sklenili predvidoma do konca leta, stanovalci pa se bodo vanjo vselili spomladi prihodnje leto.


Najbolj brano