Polemično o info točki Kraški rob pod viaduktom Črni Kal

Ureditev vstopne točke za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja pod viaduktom Črni Kal sproža polemična razmišljanja. “Javnost je za projekt izvedela prepozno in s tančico skrivnosti. Iz gradiv na nedavni seji občinskega sveta ugotavljamo, da ima objekt že veljavno gradbeno dovoljenje mimo vednosti lokalnega prebivalstva,” opozarja podpredsednik KS Črni Kal Sergij Andrejaš.

Približno na tej lokaciji namerava koprska občina urediti vstopno 
točko za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja. Foto: Nataša Hlaj
Približno na tej lokaciji namerava koprska občina urediti vstopno točko za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja. Foto: Nataša Hlaj

ČRNI KAL > Nezadovoljen je, ker krajani niso bili vključeni v proces načrtovanja vstopne točke. “Na začetku dogovarjanj je bil mišljen kot info točka podjetja 2TDK, zdaj pa ima drugo vsebino,” pravi Sergij Andrejaš.

Pogreša projektno nalogo in finančne vidike

Prepričan je, da bi morali za transparentno umeščanje objekta v prostor predhodno izdelati projektno nalogo, v investicijskem programu pa opredeliti finančne vidike in vprašanje vzdrževanja. “Sklep o identifikaciji investicijskega projekta za vstopno točko, ki so ga občinski svetniki sprejeli na seji, je v posmeh vzornemu načrtovanju v prostoru in varčnemu upravljanju z javnimi financami,” je kritičen.

490.000

evrov bi stala ureditev vstopne točke za raziskovanje Kraškega roba in zelenega podeželja pod viaduktom Črni Kal

V pismu, s katerim je seznanil tudi druge člane sveta KS Črni Kal, med drugim spomni tudi na trideset let trajajoče zahteve po uvedbi Krajinskega parka Kraški rob. “Ne želim, da se s figami v žepu pogovarjamo o tako pomembnih zadevah.” Sprašuje se, ali je na voljo analiza, koliko turističnih kmetij, sobodajalcev in drugih ponudnikov je pripravljenih s svojimi storitvami in pridelki prispevati delež oglaševanja in ponujanja storitev ter sofinanciranja objekta.

Sergij Andrejaš (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Sergij Andrejaš

podpredsednik KS Črni kal

“Sklep, ki so ga sprejeli občinski svetniki, je v posmeh vzornemu načrtovanju v prostoru in varčnemu upravljanju z javnimi financami.”

Razgledna točka brez vedute?

Pogreša podatke, ali je v predvidenem znesku za ta projekt (približno 490.000 evrov) vključena vsa notranja oprema, ali so predvidena parkirišča za avtomobile, avtobuse in kolesarje. “Kje je še obnova bližnjih cest, križišč oziroma krožišč ter urejene kolesarske poti? Nič od tega ni v identifikaciji investicijskega projekta. Hvala za takšno turistično ponudbo!” Andrejaš ne skopari z očitki. Dodaja, da je zaman iskal tudi informacije o predvideni tržnici za lokalno pridelano hrano. “Dokument je pomanjkljiv, ker ni izdelana projektna naloga Kraški rob, kjer bi lahko upravičeno zahtevali vsebino,” ugotavlja. Sicer pa kritike namenja tudi razgledni točki na tej lokaciji, ki po njegovih besedah ne ponuja vedute v primernem obsegu. “Ni mi jasno, kako bo tak objekt trajnostno prispeval k turistični ponudbi kraja,” je nezadovoljen.

O zamisli lani na javni obravnavi

V koprski občini potrjujejo, da so prejeli Andrejaševo pismo. Pravijo, da jih je nekoliko presenetilo, saj do zdaj tamkajšnji domačini niso na noben način izrazili nasprotovanja projektu.

Ne strinjajo se z očitkom, da občina to počne brez vednosti krajanov. Navajajo, da so info točko Črni Kal, ki so jo nato preimenovali v vstopno točko Kraški rob, domačinom predstavili pred letom dni. Natančneje 17. marca lani na javni obravnavi dopolnjenega osnutka OPN v polni dvorani gasilskega doma Dol pri Hrastovljah v KS Črni Kal. “Tudi takrat v zvezi s to pobudo ni bilo prav nobenih pripomb oziroma nasprotovanja,” dodajajo v občini.

Sodelovali so tudi z zadrugo Bržanija

Kot pojasnjujejo, je vstopna točka Kraški rob projekt, ki sega od italijanske do hrvaške meje, z njim pa želijo zagotoviti skupno turistično infrastrukturo za razvoj trajnostnega območja Kraškega roba. Pravijo, da so pri snovanju projekta dejavno sodelovali tudi z lokalno Podeželsko kmetijsko - turistično zadrugo Bržanija.

Točko bodo umestili na križišče poti različnih aktivnosti v naravi, od plezanja do kolesarjenja in pohodništva. Na tem območju zdaj ni poskrbljeno niti za osnovne potrebe turistov (ni sanitarij, ne morejo nikjer dobiti primernih informacij). “Željo po ureditvi te nujne infrastrukture so večkrat izrazili tudi krajani tega območja,” spomnijo v občini.

Prepričani so, da je naložba nujna, saj bo zagotovila dodatno zanimivo točko v turistični ponudbi, okrepila konkurenčnost destinacije, poskrbela za višjo kakovost doživetij turistov in dvig dodane vrednosti v turizmu. “Poleg tega bo vstopna točka Kraški rob izboljšala tudi življenjske pogoje prebivalcev tega območja in jim ponudila številne priložnosti sodelovanja v turistični dejavnosti,” še menijo v občini.


Najbolj brano