Po 12 letih se je od Komunale Izola poslovil direktor Denis Bele

“Dela v Komunali pred 12 leti nisem začel z dobrimi kazalci, danes pa je to odlično javno podjetje. Je minimalno zadolženo, za 326.000 evrov, obveznosti poravnava na dogovorjene dneve ali z dvodnevnim zamikom. S sodelavci smo lahko upravičeno ponosni, zaposlen biti v tem podjetju je postalo vrednota,” je na današnji novinarski konferenci - na svoj zadnji delovni dan - povedal direktor Denis Bele.

V ospredju Denis Bele, v ozadju (z leve) vodja sektorja operativa 
Rado Gomezelj in vodja sektorja skupnih služb Miha Kukovec. Bele 
bo od jutri dalje direktor za tehnično področje in naložbe  v 
portoroških LifeClassovih hotelih.    Foto: Mirjana Cerin
V ospredju Denis Bele, v ozadju (z leve) vodja sektorja operativa Rado Gomezelj in vodja sektorja skupnih služb Miha Kukovec. Bele bo od jutri dalje direktor za tehnično področje in naložbe v portoroških LifeClassovih hotelih.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Svoje besede je Denis Bele podkrepil še z drugimi, za zdaj resda nerevidiranimi podatki o poslovanju v lanskem letu. Imeli so štiriodstotno rast prihodkov (in triodstotno rast odhodkov). Kljub zaostrenim poslovnim okoliščinam so poslovali pozitivno in ustvarili za 96.669 evrov presežka. Prenesli so za 795.327 evrov dobička in imeli na zadnji dan v lanskem letu na računu 925.697 evrov.

“Ne bo časa za spanje na lovorikah”

Čeprav so dobili certifikata kakovosti in bonitetne odličnosti ter so bili nominirani za Gazelo, Izola pa je bila lani najbolj urejeno turistično mesto v kategoriji primerljivih mest, je Bele opozoril, da ne bo časa za spanje na lovorikah. “Spremenile so se razmere na trgu dela in v okolju: dvignila se je minimalna plača, povišale so se cene goriva in energentov, pa tudi inflacija. Regionalni center za ravnanje z odpadki Celje, s katerim sodelujemo, predlaga 25-odstotno podražitev,” je nanizal.

925.697

evrov je bilo na računu Komunale 31. decembra 2022

Južni del ribiškega pristanišča morajo obnoviti v dogovorjenih rokih do konca maja, sicer občina, za katero Komunala vodi ta projekt, ne bo dobila obljubljenih dveh milijonov nepovratnega denarja iz evropskih virov. S koprskim sorodnim podjetjem Marjetico bodo morali na novo opredeliti leta 2009 ali 2010 sklenjena razmerja, ki se nanašajo na plačevanje stroškov za obratovanje skupne čistilne naprave na Srminu. V tistih letih naj bi šlo še za poskusno obratovanje, izolsko Komunalo je vodil Alojz Zorko.

Izolani preplačujejo čistilno napravo?

V Izoli so prepričani, da stroške za skupno čistilno napravo preplačujejo. “Kaj sploh plačujemo?” se je vprašal Bele, vendar številk ni želel razkriti, češ da bodo zadevo v kratkem reševali na sodišču. Zagotovil je le, da so sami predvideli zadostno finančno rezervo v višini skoraj milijona evrov za morebitni “najbolj črn scenarij, če na sodišču ne bi uspeli dokazati preplačevanja”. A to po njegovih zagotovilih ne predstavlja nikakršnega tveganja za bodoče poslovanje izolske Komunale. Kljub temu je, v izogib različnim tolmačenjem, predlagal ustanovitev novega podjetja za upravljanje s čistilno napravo. “Šlo bi za neko organizacijsko obliko brez dodatnih stroškov,” je utemeljil.

Od danes vodi Komunalo Robi Flego

Komunala se v zadnjih letih ukvarja z 12 dejavnostmi, upravlja tudi občinske nepremičnine in melje gradbene odpadke, ima skoraj 110 zaposlenih. Ti so po Beletovih besedah največji kapital podjetja in so po anketah, ki jih je opravljal, tudi sami zadovoljni z delom in razmerami v podjetju. Od danes Komunalo vodi dosedanji član nadzornega sveta Robi Flego, in sicer do izbora novega direktorja. Na razpis se je bilo mogoče prijaviti do minulega petka, število prijavljenih še ni znano.


Najbolj brano