Investicije na črpališču kanala Grande

V koprskem komunalnem podjetju Marjetica so se lotili sanacije iztočnega kanala na črpališču kanala Grande. Gradbena dela so v sklepni fazi, zanje pa so odšteli približno 25.000 evrov. Prihodnje leto bodo na črpališče vgradili še samočistilne grablje, ki bodo nadomestile grobe rešetke, ki jih je treba fizično čistiti.

Zdaj sanirajo iztočni kanal na črpališču kanala Grande, prihodnje 
leto pa bodo  vgradili še samočistilne grablje. Foto: Nataša Hlaj
Zdaj sanirajo iztočni kanal na črpališču kanala Grande, prihodnje leto pa bodo vgradili še samočistilne grablje. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > To je depresijsko črpališče, ki je namenjeno odvodnjavanju meteornih voda z območja Bonifike in preprečuje poplave. V črpališču so vgrajene tri zmogljive črpalke, ki prečrpavajo vodo. Ta se nato neposredno izteka v morje, vendar v Marjetici zagotavljajo, da ni onesnažena, ker gre zgolj za meteorne vode.

Črpališče so zgradili v letih 1935-1938

Sistem meteornih kanalov na tem predelu in črpališče so v 20. letih prejšnjega stoletja zasnovali še Italijani. Črpališče so zgradili v letih 1935-1938.

Semedelska, ankaranska in bertoška bonifika so v depresiji: voda ne more sama odtekati, saj je območje nižje od gladine morja.

S tem so sklenili 500 let dolg boj proti zamuljevanju semedelske bonifike. Kanale so speljali po starih solinskih kanalih. Če kanalov s črpališčem ne bi bilo, bi bilo območje semedelske, ankaranske in bertoške bonifike pogosto poplavljeno. Vsa tri našteta območja so namreč v depresiji: voda ne more sama odtekati, saj je območje nižje od gladine morja.

To pa niso edini posegi, ki jih bodo opravili na črpališču. V letošnjem proračunu so približno 120.000 evrov namenili za vgradnjo samočistilnih grabelj. Zdaj so namreč na dotoku v črpališče nameščene grobe rešetke, ki ščitijo črpalke pred zamašitvijo in morebitnimi poškodbami in jih je potrebno fizično čistiti, kar zahteva celodnevno razpoložljivost delavca Marjetice.

120.000

evrov bo stala dobava in vgradnja samočistilnih grabelj na črpališču

Če se grablje zamašijo, pride do poplav

“Ob večjih padavinah je okolica črpališča večkrat poplavljena, tudi neprekinjeno dva ali več dni, kar onemogoča fizično čiščenje grabelj. Če se grablje zamašijo, je delovanje črpališča onemogočeno in posledično lahko pride do poplav,” nujnost namestitve samočistilnih grabelj utemeljujejo v koprski občini.

V prihodnjih letih bodo zgradili tudi nov zadrževalnik padavinske vode v bližini bencinske črpalke na Bonifiki. Tako bodo poskrbeli za ureditev hidrološko hidravličnih razmer na Semedelski bonifiki, s čimer bodo rešili težave s poplavljanjem in neurejenim meteornim odvodnjavanjem na tem območju, kar povzroča škodo na objektih in zemljiščih. Lani so opravili geološke raziskave in pridobili gradbeno dovoljenje za to naložbo. Sledila bo fazna izvedba, a terminski načrt še ni znan.


Najbolj brano