Predstava polna ljubezni, sočutja in odpuščanja

Ob dnevu žena v koprskem gledališču v program že vrsto let uvrščajo predstave, ki so zaradi obravnavane tematike in umetniškega pristopa bližje nežnejšemu spolu. Tokrat bodo gostili gledališko-glasbeni projekt Lare Jankovič Pesem za Laro - Ujetnica časa, ki ga je navdihnila ljubezenska zgodba med dr. Živagom in Laro, Borisom Pasternakom in Olgo Ivinsko. Predstavo v soprodukciji Avditorija Portorož in Pionirskega doma Ljubljana, na katero vabijo tudi močnejši spol, si boste lahko ogledali 8. (za izven) in 9. marca (izbirna predstava).

Ustvarjalci Pesmi za Laro, gledališko-glasbenega projekta Lare 
Jankovič  Foto: Dean Grgurica, Studio d
Ustvarjalci Pesmi za Laro, gledališko-glasbenega projekta Lare Jankovič  Foto: Dean Grgurica, Studio d'Or

Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v globine ruske duše, v jedro strastne in tragične ljubezenske zgodbe, ki je v šestdesetih letih navdihnila Hollywood in po kateri še danes posegajo bralci: Doktor Živago!

Boris Pasternak, avtor tega kultnega romana, je ljubezenski trikotnik umeril po svoji življenjski izkušnji, razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu in - srčnosti.

Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu in - srčnosti.

Navdih za gledališko-glasbeno predstavo je Lara Jankovič našla v Larini pesmi, zaslužni za popularizacijo glasbenega motiva, ki ga je Maurice Jarre skomponiral za film Doktor Živago. Radovedno brskanje po zgodovini pa jo je pripeljalo do romaneskne osebne izpovedi “prave” Lare, Olge Ivinske, ki je z Borisom Pasternakom ljubimkala dolgih štirinajst let.

V knjigi Leta s Pasternakom natančno popiše vse težave, s katerimi se je kot Pasternakova osebna tajnica in intimna prijateljica spoprijemala: od zapora in gulaga, revščine in zasmehovanja pa vse do zastraševanj in groženj, ki jih je doživel Pasternak po prejemu Nobelove nagrade, ko so ga oblasti s piedestala ruskega idola ponižale v izdajalca. Čeprav se zdi, da se je Olga zmogla zadovoljiti z okruški ljubezni, življenjem v senci in večnimi obljubami o ločitvi, iz njene zgodbe mezi bolečina, ki porodi dvom o smiselnosti žrtvovanja v imenu ljubezni. Ali v imenu umetnosti.

Besedilo po motivih spominov Olge Ivinske je napisala Simona Hamer, predstava, ki jo je režirala režiserka ruskih korenin Yulia Roschina, pa je tudi prava glasbena poslastica in ponudi vpogled v bogato zgodovino ruskih pesmi, ki jih je v slovenščino prepesnil dr. Igor Saksida. Prav tako so v predstavo subtilno vtkani tenkočutni verzi mojstra poezije Borisa Pasternaka.

Laro Jankovič bodo spremljali kitarista Ravi Shrestha in Tilen Stepišnik, ki sta ob njej že na koncertih Kako diši svoboda, kakšne barve je mir?, ter harmonikar Gašper Primožič in Aleksej Ermanov z balalajko.


Najbolj brano