Od kala do kala več kot sto pohodnikov

V kraški vasici Pliskovica, pod latnikom evropskega prijateljstva, se je ob svetovnem dnevu mokrišč, 2. februarju, na 17. tradicionalnem Igorjevem pohodu Od kala do kala zbralo več kot sto pohodnikov iz različnih krajev Slovenije in zamejstva.

Pod latnikom evropskega prijateljstva v Pliskovici se je na 
tradicionalnem pohodu Od kala do kala zbralo čez sto pohodnikov. Foto: Olga Knez
Pod latnikom evropskega prijateljstva v Pliskovici se je na tradicionalnem pohodu Od kala do kala zbralo čez sto pohodnikov. Foto: Olga Knez

PLISKOVICA > Skoraj 110 pohodnikov sta v Pliskovici pozdravila vodja pohoda Jernej Bortolato in Marjan Maher, ki je orisal izjemno zapuščino svojega sina Igorja Maherja (1963 -2009), biologa, raziskovalca, motivatorja, fotografa in publicista, po katerem je pohod poimenovan.

Marjan Maher je ob tem dejal, da sinovo zapuščino prepušča ustanovam, ki bodo poskrbele, da se znanje in vedenje vizionarja, diplomiranega biologa in paraplegika na invalidskem vozičku, prenaša naprej.

Igor Maher je bil tudi idejni oče projekta 1001 kal - 1001 zgodba o življenju, avtor velikega kolesarskega vodnika in pobudnik prvih kolesarskih poti po Krasu in Brkinih.

Vodeni krožni pohod po vasi Pliskovica in njeni okolici v organizaciji Razvojnega društva Pliska in Mladinskega hotela Pliskovica je tudi letos povezal kar 18 kalov, najpomembnejših površinskih vodnih ekosistemov na Krasu. Kali, kjer se je zbirala deževnica in ki so nekoč služili za napajanje živine, so danes pretežno izsušeni, le šest jih še zadržuje vodo na ilovnatih tleh.

Na sedem kilometrov dolgi poti so se pohodniki zaustavili tudi pri leta 2007 obnovljenem kalu v Mlačni, ki velja za enega izmed največjih kraških kalov. Pot jih je nato vodila do kala Cerovlje, od koder so se po skoraj treh urah hoda vrnili na cilj v Pliskovico, kjer so se okrepčali z dobrotami domačih gospodinj.


Najbolj brano