Dobra odskočna deska za tehnične poklice

Klub mladih tehnikov Koper, ki ga že od leta 1992 vodi Branko Miklavec, praznuje 30-letnico obstoja. V delavnici se vsak teden zvrsti veliko otrok, ki pod njegovim mentorstvom spoznavajo osnove modelarstva, elektronike, fotografije in radioamaterstva.

Klub mladih tehnikov Koper že od leta 1992 vodi Branko Miklavec. Foto: Nataša Hlaj
Klub mladih tehnikov Koper že od leta 1992 vodi Branko Miklavec. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Začetki Kluba mladih tehnikov segajo v leto 1962. Takrat so prenovljeni stavbi v Mladinski ulici za Muzejskim trgom nadeli ime Dom mladih tehnikov. V njem so potekale tehnične dejavnosti pod okriljem okrajnega odbora ljudske tehnike.

“To so bili zlati časi ustvarjanja mladih na področju modelarstva, fotografije, elektronike, radioamaterstva, filma in kmetijske mehanizacije. Po razpadu okrajnih odborov ljudske tehnike je dejavnost začela financirati koprska občina in tako je še danes, leta 1998 pa je tudi obnovila že dotrajan dom,” pravi Branko Miklavec.

Branko Miklavec

vodja Kluba mladih tehnikov Koper

“Modelarstvo je šola za življenje. To je garancija, da bodo tudi v odraslih letih znali kakšno stvar sami popraviti, morebiti tudi kaj enostavnega izdelati.”

Tudi sam se je kalil v Domu mladih tehnikov, in sicer pod mentorstvom Marcela Fičurja, ki je to vlogo opravljal do upokojitve. “Otroci smo masovno obiskovali njegov krožek. Bili smo željni znanja in zelo radovedni,” obuja spomine. Leta 1992 se je Miklavec odločil, da bo nadaljeval Fičurjevo poslanstvo.

Do spretnosti za vsakdanjem življenje

Do danes je dom obiskovalo na tisoče mladih, predvsem osnovnošolcev in srednješolcev. Letos krožek obiskuje 25 otrok. Prepričan je, da so tovrstni krožki dobra odskočna deska za tehnične poklice. “Modelarstvo je šola za življenje. To je garancija, da bodo tudi v odraslih letih znali kakšno stvar sami popraviti, morebiti tudi kaj enostavnega izdelati,” meni. Veliko mladih se je z aktivnim delom v raznih krožkih naučilo spretnosti, ki jih s pridom uporabljajo v vsakdanjem življenju.

Zelo je tudi zadovoljen, ker bo njihov klub z Vidom Gladovičem na čelu avgusta v Metliki soorganizator evropskega prvenstva v zračnih bojih z radijsko vodenimi maketami letal. Kot pomemben dosežek pa Miklavec še izpostavi pripravljenost koprske občine, da izven sezone omogoči uporabo plavalnega bazena v Žusterni, kjer se lahko njihovi člani preskusijo v spuščanju jadrnic in čolnov na elektro pogon.


Najbolj brano