Ob koncu leta bodo v Hitu delali kot običajno

Po stavkovnem dogovoru, ki sta ga Hitova uprava in sindikat igralniških delavcev dosegla v sredo zvečer, delo v Hitovih igralnicah poteka nemoteno. Pred novoletnimi prazniki je to za podjetje še pomembnejše, ker je božične praznike zaznamovala stavka.

V Hitovih igralnicah bo po zaključku stavke med novoletnimi prazniki  spet živahno, kot je v tem času že po tradiciji. Foto: Nace Novak
V Hitovih igralnicah bo po zaključku stavke med novoletnimi prazniki spet živahno, kot je v tem času že po tradiciji. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA Dogovor o zaključku stavke v Hitovih igralnicah je prišel tik pred zdajci oziroma pred napovedano zaostritvijo stavke. V novogoriški enoti Sindikata igralniških delavcev (SIDS) so namreč minuli teden napovedali, da bodo v četrtek, 29. decembra, začeli s celodnevno stavko, ki bo trajala vse do izpolnitve njihovih zahtev. Sredina pogajanja med pogajalsko skupino uprave in SIDS so trajala več kot osem ur, a so na koncu vendarle obrodila sadove.

Izpogajali so višje plače in dodatke

Kot smo že poročali, predstavlja temelj stavkovnega dogovora implementacija najnižje osnovne plače iz nove kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije. V SIDS so namreč ves čas opozarjali, da je približno 900 zaposlenih prejemalo osnovno plačo pod minimalno. Poleg tega sta pogajalski strani v sredo uskladili tudi višino dodatkov za delo ob vikendih in poenotili razmerja glede pogodb o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.

5

koncev tedna v oktobru in decembru so stavkali v Hitovih igralnicah

“Stavka bo plačana, delodajalec pa bo umaknil vse tožbe v zvezi s stavko,” so po pogajanjih še sporočili iz uprave podjetja. Poudarili so tudi, da so se v sindikatu igralniških delavcev v podjetju s podpisom dogovora zavezali, da z vsebinsko enakimi stavkovnimi zahtevami ne bodo vlagali novih napovedi stavk. S podpisom dogovora o zaustavitvi stavke se je za vse Hitove igralnice v Sloveniji začelo normalno poslovanje.

Spali v Hitovih hotelih, igrali pa drugje

Podrobnosti stavkovnega dogovora ostajajo skrivnost, saj od obeh v pogajanja vpetih strani včeraj ni bilo mogoče izvedeti kaj več. Dejstvo je, da je stavka igralniških delavcev ob koncu leta, ko Hitove igralnice že po tradiciji obišče največ ljudi, povzročila nekaj škode in vplivala na poslovanje podjetja, saj so v igralnicah še minuli konec tedna, med božičnimi prazniki, stavkali.

Ker so Hitovi hoteli normalno obratovali, se je, po neuradnih informacijah, dogajalo tudi to, da so gostje prenočevali v Hitovih hotelih, srečo na igralnih avtomatih pa preizkušali v okoliških igralnih salonih, ki so pokali po šivih.

V oktobrskem in decembrskem stavkovnem valu so v Hitovih igralnicah stavkali pet vikendov, in sicer tako, da v petek, soboto in nedeljo niso delali osem ur. V času, ko je v igralnicah največ gostov.


Najbolj brano