V prazničnem razpoloženju

Decembra bosta v SNG Nova Gorica gostovali dve predstavi in ob izteku leta dopolnili praznični spored z lahkotno smešnimi, a tudi trpkimi občutji.

Snežinka, drama o “poskusu božične sprave” Foto: Peter Giodani
Snežinka, drama o “poskusu božične sprave” Foto: Peter Giodani

Iz Zagreba prvič prihaja Teatar EXIT, neodvisno gledališče, ki si že skoraj tri desetletja prizadeva ustvarjati kakovostne družbeno angažirane predstave ter z njimi vabiti gledalce k razmišljanju in spraševanju še dolgo potem, ko ugasnejo žarometi. Predstavili bodo svoj najnovejši hit, RealisteJureta Karasa. Besedilo je krstno izvedbo doživelo prav na novogoriškem malem odru.

“Drzna mešanica, na meji med kabaretom in commedio dell'arte, ne daljša od ure, izpod peresa inteligentnega slovenskega satirika in v 'italijansko-hrvaški' eksplozivni režiji Matka Raguža, vsakič vzdigne občinstvo na noge,” je zapisal Tomislav Čadež za Jutarnji list. “Igralka in štirje igralci, Nika Ivančić, Domagoj Ivanković, Rok Juričić, Fabijan Komljenović in Nikola Nedić, ustvarijo serijo skečev z druge strani politične korektnosti, prekritih z glasbenimi persiflažami - grenkimi, bolečimi, smešnimi, svarilnimi in tudi nežnimi.”

Mariborski gledališčniki pa bodo gostovali z bridko in ganljivo igro Snežinka britanskega dramatika Mika Bartletta v režiji Jureta Novaka. Oče Andy in hči Maya, ki sta se po materini smrti povsem odtujila in zadnja tri leta nista spregovorila, se bosta končno spet srečala na predbožični večer. Čeprav igra govori o domu in identiteti, nesporazum ni skrčen zgolj na družinsko zgodbo. Uprizoritev navdušuje s sijajno interpretacijo Gorazda Žilavca kot očeta, Julije Klavžar kot hčere in Lize Marijine kot njene partnerke.


Najbolj brano