Bistriški občinski svet bo pomlajen

Ilirskobistriški občinski svet bo v novem mandatu precej prevetren in pomlajen. Od devetih aktualnih list in strank se bodo za vnovičen mandat potegovale le štiri. Kot novinci na lokalnem političnem parketu bodo s svojimi listami nastopili Gibanje Svoboda, neodvisna lista Gremo! in z enim samim kandidatom tudi Pirati. Novi-stari sta med drugim SD z novo, pomlajeno ekipo in lista aktualnega župana Emila Rojca.

V tekmo za sedež v bistriškem občinskem svetu se tokrat  podaja 
precej novih in svežih obrazov.
V tekmo za sedež v bistriškem občinskem svetu se tokrat podaja precej novih in svežih obrazov. 

ILIRSKA BISTRICA Za mesto v 23-članskem ilirskobistriškem občinskem svetu se poteguje devet list in strank, kar je tri manj kot pred štirimi leti. Od devetih list in strank, ki so občinski svet zastopale v zadnjem mandatu, se na volitve ponovno podajajo le štiri: SD, SDS, NSi in lista Sveži. Na novo kandidirajo Gibanje Svoboda, neodvisna lista Gremo! dr. Gregorja Kovačiča, ki je tudi županski kandidat, in Pirati, ki se na volitve za občinski svet podajajo z enim samim kandidatom.

Novi-stari sta Zveza za Primorsko, ki se ji na prejšnjih volitvah ni uspelo prebiti v občinski svet, in lista sedanjega župana Emila Rojca (Pler), ki je bil na prejšnjih volitvah skupaj s sedmimi člani občinskega sveta izvoljen kot kandidat stranke SD, vendar je sredi mandata po izključitvi iz stranke ustanovil svojo neodvisno listo, na katero mu je sledilo tudi vseh sedem članov občinskega sveta.

Na listah prevladujejo na lokalnem političnem parketu večinoma sveži in tudi mlajši obrazi, kar pomeni, da si v Ilirski Bistrici lahko obetajo precejšnjo pomladitev občinskega sveta.

V občinskem svetu zagotovo ne bo več Liste Aleša Zidarja in Desusa, ki sta v zadnjem mandatu imeli po dva svetnika, ter Liste neodvisnih občanov krajevnih skupnosti in SLS s po enim svetnikom. Iz občinskega sveta se tako zagotovo poslavlja sedem aktualnih svetnikov: Aleš Zidar, ki je bil sicer na zadnjih volitvah tudi eden od Rojčevih protikandidatov za župana, Tjaša Pecman Poles, Nevenka Tomšič, Zdravko Kirn, Nejc Udovič, Tonjo Janežič in Vlado Hrvatin, ki je bil izvoljen na listi LMŠ.

Na tokratnih volitvah za občinskih svet poleg LMŠ, ki se je združila z Gibanjem Svoboda, ni tudi Levice in SNS, ki so kandidirale pred štirimi leti.

Tretjina aktualnih svetnikov se poslavlja

Približno dve tretjini oziroma 16 od 23 aktualnih svetnikov kandidira ponovno, ne pa vsi tudi na prvih, bolj izvoljivih mestih. Na listi župana Rojca, ki je na prejšnjih volitvah sicer kot SD doživela največji uspeh, saj je imela v občinskem svetu kar sedem svetnikov, tudi tokrat na prvih mestih kandidirajo vsi aktualni svetniki, nosilec liste pa je tudi tokrat županov sin Borut Rojc. Med novimi kandidati na Rojčevi listi sta denimo direktorica TIC Maja Uljan ter ravnateljica Osnovne šole Podgora Kuteževo in nekdanja občinska svetnica SMC Mirjam Vrh.

Na listi Gibanja Svoboda, katere nosilec je bistriški kandidat GS za poslanca na zadnjih volitvah Boštjan Kerma, kandidira tudi aktualni poslanec Aleksander Prosen Kralj, doma iz Vrbovega, ki je bil v državni zbor izvoljen v volilnem okraju Postojna. Med kandidati so tudi trije nekdanji člani LMŠ, med njimi aktualni občinski svetnik Ivan Simčič.

Sicer pa na listah prevladujejo na lokalnem političnem parketu večinoma sveži in tudi mlajši obrazi, kar pomeni, da si v Ilirski Bistrici lahko obetajo precejšnjo pomladitev občinskega sveta.


Najbolj brano