Od Vesne do Moje Vesne

S premierno projekcijo restavrirane klasike Vesna in podelitvijo Badjurove nagrade igralki Mileni Zupančič se bo drevi v Avditoriju Portorož slovesno začel 25. Festival slovenskega filma Portorož. V tekmovalnem programu se bo zvrstilo 63 filmov, v spremljevalnem pa še 43. Festival se bo s podelitvijo nagrad sklenil v nedeljo.

Festival bodo drevi odprli z restavrirano klasiko Vesna.
Festival bodo drevi odprli z restavrirano klasiko Vesna.  

PORTOROŽ > Festival bodo letos gostila tri prizorišča: Avditorij Portorož, Monfort in Tartinijevo gledališče v Piranu.

V tekmovalnem programu igranih celovečercev se jih bo zvrstilo sedem: mladinska Vesolje med nami Rahele Jagrič Pirc in Kapa Slobodana Maksimovića, eksperimentalni PtičarRoberta Černelča ter igrani Moja VesnaSare Kern, JezdecaDominika Menceja, OrkesterMatevža Luzarja in Dedek gre na jug Vincija Voguea Anžlovarja.

Za vesne se bodo potegovali dokumentarni Smučarske sanje Haidy Kancler, Konoplja osvobaja Mihe Čelarja, Pošvedrani klavirMihe Vipotnika in Ena za reko: Zgodba Save Rožleta Bregarja ter peterica filmov, ustvarjenih ob lanski 30-letnici samostojne Slovenije.

Badjurovo nagrado za življenjsko delo bo prejela igralka Milena Zupančič. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Filmi v tekmovalnem programu so žanrsko zelo raznorodni, je prepričan direktor festivala Bojan Labović. Zvrstilo se bo še 19 kratkih, trije srednjemetražni, deset manjšinskih koprodukcij in 15 študijskih kratkih filmov.

Nagrade tudi za animirane filme

Bogat spremni glasbeni program z brezplačnimi koncerti v Monfortu je oblikoval Brane Rončel, ki bo jutri poskrbel za “DJ večer funka, R&B-ja ter afriških, brazilskih in latino ritmov”. V četrtek bo tam nastopila skupina Leonart, ki prepleta več žanrov, od popa in rocka do funka in dancea, v petek Ana Pupedan, ki prihaja s svojim petim albumom Naši u kantini, sobotni večer pa bo namenjen Londončanki nigerijskih korenin Camilli George, izjemni saksofonistki, katere glasba je hipnotična mešanica afrofuturizma, hip hopa in jazza.

V petek, na mednarodni dan animiranega filma, bo Društvo slovenskega animiranega filma podelilo stanovske in študentske nagrade. Predvajali bodo nagrajene filme in premierno tudi digitizirano kopijo 70 let starega prvega slovenskega animiranega filma 7 na en mah, s katero se bodo poklonili pionirju Saši Dobrili.


Komentar novinarja

Andraž Gombač

Čudeži v našem Absurdistanu

Res, umetniki so iz drugačnega testa kot politiki. Nekaj pomirjujočega, bodrilnega je v spoznanju, da so bili predsinočnjim vsi predsedniški kandidati zadovoljni z rezultati volitev. Naj so dobili veliko glasov ali samo peščico, so se pred kamerami vsi po vrsti smehljali in prikimavali, kako izvrstno da so se odrezali. Naši soustvarjalci sedme umetnosti se tako pred kamerami kakor za njimi obnašajo drugače. Grenkobe ne prikrivajo. Pa bi vzdušje moralo biti praznično: 25. Festival ...

Preberi več

Najbolj brano