Marentič in Smrdelj bosta nova-stara župana

V štirih kraško-brkinskih občinah ter v Postojni, Pivki in Ilirski Bistrici v župansko tekmo vstopa skupno 19 kandidatov, največ, šest, v Sežani. Za nov mandat se bodo potegovali vsi aktualni župani. Dva, postojnski in pivški, bosta funkcijo zagotovo opravljala še naprej, saj sta ostala brez protikandidatov.

Robert  Smrdelj in Igor Marentič bosta nova-stara župana.
Robert Smrdelj in Igor Marentič bosta nova-stara župana. 

SREDNJA PRIMORSKA > Vse do izteka roka za vložitev kandidatur je bila še največja neznanka volilna tekma v Postojni. V opoziciji so namreč po naših informacijah praktično do zadnjega iskali kandidata, ki bi izzval aktualnega župana, a ga nazadnje niso uspeli najti.

Nihče ni sprejel izziva

Edina kandidatka, ki je javno potrdila, da resno razmišlja o kandidaturi, je bila sicer občinska svetnica Anita Knez, ki pa se za vstop v tekmo nazadnje ni odločila. Igor Marentič, ki bo postojnsko občino torej vodil še tretji mandat, je takšen razplet sprejel z nekoliko mešanimi občutki. “Po eni strani je to nagrada za minulo delo, saj menim, da smo delali dobro in se trudili, a sem si protikandidata vseeno želel,” nam je včeraj dejal Marentič in dodal, da bo lahko, ker se mu ne bo treba toliko ukvarjati s kampanjo, v tem času normalno nadaljeval delo. Se pa boji, da bo dejstvo, da nima protikandidata, vplivalo na manjšo udeležbo na volitvah, kjer bodo občani volili občinske svetnike, kar po njegovem ni dobro. Uresničevanje županovega programa je namreč v veliki meri odvisno prav od razmerja sil v občinskem svetu. Malo za šalo, malo za res pa je Marentič še ocenil, da je nezanimanje za župansko funkcijo povezano tudi s plačo, ki ni tako visoka, da bi odtehtala zahtevnost in dejstvo, da “si stalno med tnalom in nakovalom”.

5

županskih kandidatov je v Sežani, največ med občinami Srednje Primorske

Da bo vendarle imel protikandidata, je računal tudi dolgoletni pivški župan Robert Smrdelj, ki bo pivško občino torej vodil še sedmi mandat. V najresnejši pivški opozicijski Krpanovi listi so sicer že pred dnevi povedali, da kandidata niso našli, saj so vsi vstop v politiko zavrnili.

V ostalih občinah presenečenj pri imenih v zadnjem trenutku ni bilo, se pa v večini obetajo razmeroma napete tekme, saj so nekateri aktualni župani dobili tudi resne tekmece.

V prvem krogu bodo novega župana oziroma županjo dobili v občinah Komen in Hrplje-Kozina, kjer sta po dva kandidata. V Sežani in Ilirski Bistrici sta zelo verjetna druga kroga, izključen pa ni niti v Divači.

Največ kandidatov za župana kandidira s podpisi volivcev, največja koalicijska stranka, Gibanje Svoboda, bo na območju omenjenih sedmih občin imela svoje kandidate le v Divači, Sežani in Komnu, SD v Sežani in Hrpeljah-Kozini, medtem ko Levica kandidata v tukajšnjih občinah nima. SDS pa ima tokrat kandidata samo v Ilirski Bistrici, prav tako NSi.

Kandidati za župane:

Divača

Mario Benkoč (Gibanje Svoboda)

Robert De Lucia (skupina volilcev)

Alenka Štrucl Dovgan (skupina volilcev)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo 33 kandidatov.

Hrpelje-Kozina

Vasja Ivančič (skupina volilcev)

Saša Likavec Svetelšek (SD

Za občinski svet je kandidaturo vložilo šest strank in list.

Ilirska Bistrica

Andrej Černigoj (NSi)

Dušan Grbec (SDS)

Gregor Kovačič (skupina volilcev)

Emil Rojc (skupina volilcev)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo devet strank in list.

Komen

Erik Modic (Valter Makovec in skupina volilcev)

Bojan Žlebnik (G. Svoboda)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo devet strank in list.

Pivka

Robert Smrdelj (SLS)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo pet strank in list.

Postojna

Igor Marentič (skupina volilcev)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo deset strank in list.

Sežana

Jernej Bortolato (Tanja Svetina in skupina volilcev (SV)

Ljubica Jelušič (SD)

Rudolf Pečar (LDS)

Andrej Sila (Tanja Sila, SV)

David Škabar (Vlasta Sluban in SV)

Milan Škapin (G. Svoboda)

Za občinski svet je kandidaturo vložilo 15 strank in list.


Najbolj brano