Vlada podprla odgovor Bobnarjeve na interpelacijo

Vlada je na današnji seji podprla odgovor ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar na interpelacijo, ki jo je o njenem delu vložila opozicijska SDS. Ministrica v celoti in argumentirano zavrača kot neutemeljene vse očitke, ki izhajajo iz interpelacije, so sporočili iz urada za komuniciranje.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar Foto: STA
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar Foto: STA

LJUBLJANA > V SDS so prvo interpelacijo v tem mandatu vložili zoper notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Očitke ministrici so strnili v štiri točke, med drugim ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti v zvezi z nezakonitimi migracijami, odstranitvijo zaščitne ograje na južni meji in varnostnimi ter političnimi posledicami odstranitve ograje, nedosledno izvajanje zakonov, samovoljo, malomarno opravljanje dela, opustitev dolžnostnih ravnanj ter drugih dejanj in stališč pri izvrševanju politične funkcije, "ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v funkcijo ministrice".

Bobnarjevi ob tem očitajo še opustitev dolžnostnega ravnanja priprave strokovnih podlag pred začetkom odstranjevanja zaščitne ograje na južni meji Slovenije ter zavajanja javnosti v zvezi s tem.

Opustitev dolžnostnega ravnanja in zavajanje javnosti ministrici očitajo tudi v zvezi z "zbiranjem informacij in zaščito dokaznega gradiva v zvezi z indici posilstev in mučenja ter drugih oblik spolne zlorabe mladoletnic in odraslih oseb ob dogajanju, povezanem s skupino zbranih okoli Fotopuba".

V četrti točki pa Bobnarjevi v SDS očitajo še dejanja v zvezi z volitvami, ki imajo za posledico očitno neenakost pred zakonom. Gre za dopis, s katerim je ministrstvo za notranje zadeve zaprosilo upravne enote, nekatere zavode in diplomatsko-konzularna predstavništva, naj na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega volivci lahko pošiljajo podpise podpore h kandidaturi nekaterim kandidatom za predsedniške volitve. Kot prvo so to storili za Natašo Pirc Musar, ki je bila prva, ki je zaprosila za to, nato pa na zaprosilo tudi za nekatere druge napovedane kandidate.

Ministrica je v nedavnem intervjuju za STA povedala, da je interpelacijo pričakovala, saj že od prihoda na funkcijo javno opozarja na kršitve, ki so se v mandatu vlade Janeza Janše dogajale na notranjem ministrstvu in policiji.

Očitke SDS je zavrnila. Glede števila nezakonitih migracij je dejala, da se je to glede na lani res povečalo, vendar se to ni zgodilo z njenim prihodom na ministrstvo, temveč že v mesecu marcu. Prav tako policija na območju, kjer je doslej odstranila pet kilometrov rezilne žice, ne beleži povečanja števila nezakonitih prehodov meje, temveč upad kaznivih dejanj.

Glede odzivanja v primeru domnevnih spolnih zlorab v aferi Fotopub pa je zatrdila, da se je policija odzvala takoj po medijskih objavah, sama pa je od policije dvakrat zahtevala poročanje. Tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge na ministrstvu je natančno preverjal postopke in opravljeno delo policije "in v obeh primerih je bilo ugotovljeno, da policija intenzivno preiskuje naznanjena kazniva dejanja". Potrdila je, da je oblikovana posebna skupina kriminalistov, ki se prioritetno ukvarja s tem primerom.


Najbolj brano