Ljubezen kot upanje in upor tudi za pomoč malemu Urbanu

“Verjamem, da je ljubezen še vedno tista sila, ki zmore poraziti vsakršno zlo,” je Ditka v četrtek povzela svoje prepričanje in rdečo nit svojega ustvarjanja. Mlada koroška kantavtorica je na drugem koncertu niza Šelestenje v koprskem “Frančišku” predstavila že četrti album Med nama je Angel in občinstvu pričarala oazo upanja.

Ditka je novo ploščo Med nama je angel predstavila v družbi četverice odlično uigranih glasbenih tovarišev.  Foto: Maja Pertič Gombač
Ditka je novo ploščo Med nama je angel predstavila v družbi četverice odlično uigranih glasbenih tovarišev.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Bo treba kar že na začetku priznati: ko človek, obremenjen z vsakodnevnimi nesmisli in dokazi o neskončni neumnosti človeške vrste, brez predpriprave butne v svet glasbe mlade Ditke, mora najprej pospraviti z vsemi cinizmi in sarkazmi, ki si jih je nabral, recimo med spremljanjem sramotnega uničevanja javne RTV, najnovejših bomb nad Ukrajino ali pa ob soočenju predsedniških kandidatov, pri katerem ima za primer en kandidat amnezijo in se ne spomni, da pripada stranki, ki je protestnike razganjala s solzivcem, drugemu je najboljši politik vseh časov Tito - Goli otok gor ali dol -, tretja pa se z možem ne pogovarja o njegovem poslovanju v davčnih oazah ... Skratka, nekoliko zagrenjen poslušalec se znajde pred dejstvom, da je Ditkina glasba namenjena vzbujanju pozitivnih čustev, upanja in neskončne vere, da lahko dobro premaga zlo. Tudi v Kopru, na večeru uglasbene poezije, kjer so prevladovale pesmi Ferija Lainščka, s katerim je Ditka sklenila uspešno umetniško zavezništvo, je bila rdeča nit jasna: svetloba v času teme. Izbor njegove poezije je našel mesto tudi na njeni plošči Med nama je angel, naslovljeni po Lainščkovi pesmi, z njo pa je tudi začela koprski koncert. V družbi uigrane štiričlanske zasedbe - z Janom Lužnikom na električni kitari, Iljo Pušnikom na kontrabasu, Denijelom Hartmanom na tolkalih in z očetom, klaviaturistom Gorazdom Čepinom, ki je poskrbel ob večini melodij tudi za aranžmaje - je postregla z več novostmi, med katerimi so izstopale tako uglasbene Pesmi štirih - Menarta, Koviča, Pavčka in Zlobca - kakor temačnejši. K sodelovanju pri uglasbitvi Kosovelove Tihe pesmi jo je povabila Tinkara Kovač, katere glas ji dela družbo v izvirniku na plošči. Uporniško Kajuhovo Našo pesem, nujno za ta čas, pa Ditka odpoje vsaj tako prepričljivo kakor ode ljubezni.

Mlada glasbenica, ki jo podpirata tako oče kakor mama Jelka - slednjo smo srečali tudi v vlogi prodajalke hčerkinih plošč -, je poskrbela, da ljubezen ni ostala le v glasbi, temveč je med koncertom pozvala k zbiranju zamaškov in tudi siceršnji pomoči malemu Urbanu, za katerega trenutno poteka akcija Palčiče pomagalčice. V sklepnem delu so se ob uspešnicah Ne bodi, kar nisi in Ne bodi kot drugi pevki pridružili tudi glasovi nekoliko zadržanega, a iskreno naklonjenega (povečini ženskega) občinstva.


Najbolj brano