Rešitev je, le kompromis manjka

Trditev vrha koprske občine, da v gosto naseljeni soseski v Prisojah ni parkirne stiske, tamkajšnji stanovalci težko sprejmejo. Sami najboljše vedo, kako je, ko po službi, utrujeni od vsakdanjih obveznosti, krožijo po parkiriščih v upanju, da jim bo sreča naklonjena in se bo mukotrpno ponavljanje vaje tokrat končalo prej in uspešno.

Ni jih malo, ki obupajo, in se zapeljejo proti Olmu, na preostanek parkirišča pri Hidrii ali še dlje na gramoz pri trgovini Hofer. Od tam do blokov na Cesti na Markovec pa je kar nekaj poti za prehoditi. “Približno sedem minut hitre hoje mi je zadnjič naneslo s parkirišča, kjer zdaj gradijo dom upokojencev. Za starejše stanovalce blokov v Prisojah je to podvig, ki ga razumljivo ne zmorejo,” meni predsednik krajevne skupnosti Olmo - Prisoje Jernej Filipčič.

Stanovalci pričakujejo večjo angažiranost občine. Moti jih, da se vse ustavi pri pavšalnih zaključkih, kaznovalni politiki in klasičnih pojasnilih, kako je nekaj neizvedljivo oziroma predrago.

Poleti, ko je čas dopustov in v Prisojah ni niti študentov, ki med letom bivajo v tamkajšnjih najemniških stanovanjih ali v študentskem domu, se seveda lahko strinjamo z oceno občinske oblasti, da je na parkiriščih tudi v večernih urah mogoče najti nekaj prostih mest. Da pa je to stalnica, pa vendarle ne bo držalo. “Že jeseni, ko se bomo vrnili v ustaljene tirnice, bo jasno, da je njihova presoja, žal, napačna,” opozarja Filipčič.

Sto do dvesto novih parkirnih mest bi te težave omililo, a v občini pojasnjujejo, da so nekateri predlogi, na katerih lokacijah bi jih lahko uredili, zaradi prostorskih omejitev finančno in tehnično zahtevni. Ugotovitev, da soseska v Prisojah ni bila projektirana za tolikšno število vozil, kot jih imajo danes stanovalci, z lahkoto pripišemo prav vsaki stanovanjski soseski v državi. V marsikateri družini je drugi avto skorajda samoumeven, kar posledično pomeni, da so blokovska naselja zasičena z avtomobili.

Stanovalci v Prisojah upravičeno pričakujejo večjo angažiranost občine. Moti jih, da se vse ustavi pri pavšalnih zaključkih, kaznovalni politiki in klasičnih pojasnilih, kako je nekaj nemogoče narediti oziroma je predrago. V igri je sicer rešitev, ki pa ni najbolj pogodu stanovalcem. Gre za zamisel o nadgradnji etaže na garažni hiši, ki je dobra in izvedljiva, a zahtevna naložba. V občini bi se jo lotili, a le, če bodo stanovalci pripravljeni sprejeti uvedbo parkirnega režima z dovolilnicami oziroma abonmaji. Občina soglasja stanovalcev (še) nima. Verjamemo, da bi jih prepričalo zagotovilo, da jim bodo v zameno ponudili cenovno sprejemljive abonmaje.


Preberite še


Najbolj brano