Tudi v slabih trenutkih poiščeta “nekaj svetlega”

Preudarna, pozitivno naravnana in na isti valovni dolžini. Tako sta na vseh javnih srečanjih vsaj na prvi pogled delovala 31-letna Dana Puric in 32-letni Ivan Kerpan, ki se bosta v nedeljo vzela na 27. Kraški ohceti.

Dana Puric in Ivan Kerpan
Dana Puric in Ivan Kerpan 

REPEN > Da sta res uigran par, smo se prepričali med obiskom na njunem domu v Repnu. Po dveh letih prisilnega čakanja (zaradi pandemije so Kraško ohcet dvakrat prestavili) se jima bodo v nedeljo sanje le uresničile. Trema? Nespečnost? Kje pa – mlada zaljubljenca sta dokaj umirjena. “Da ne bi spala? Nikakor, saj ponoči itak ne bi ničesar rešila, tako da raje spim,” prizna Dana, ki zaspi, kakor položi glavo na blazino, medtem ko se Ivan baje stokrat zavrti v postelji preden se preda Morfeju.

Par sta od leta 2007

Ivan je po rodu Križan, po poklicu pa fizioterapevt in trener smučanja, medtem ko je Dana, ki je rodne Opčine zamenjala za Repen, že devet let zaposlena v manjšem podjetju Imperator, ki uvaža in izvaža surovo kavo. Par sta že od leta 2007, od višje šole. “Poznava pa se pravzaprav že od otroških let, ker sva skupaj smučala – jaz pri SK Devin, Ivan pa pri SK Mladina,” pove Dana.

27. Kraška ohcet: od danes gre zares

Priprave na etnološki praznik so stekle že pred meseci, za kar so poskrbeli organizatorji – Zadruga Naš Kras, Občina Repentabor in KD Kraški dom, ki si prizadevajo, da bi ohranili običaje. Brez protagonistov pa tudi ne bi šlo: po devetih letih premora bosta v nedeljo dahnila usodni da v cerkvi na Tabru 31-letna Dana Puric in 32-letni Ivan Kerpan. V Repnu na ta dan pričakujejo več sto noš, seveda če bo vreme prizanesljivo. Uradno se bo praznovanje začelo danes ob 19. uri s slovesnim odprtjem Kraške ohceti v Kraški hiši – ob 21. uri bo ravno tam glasbeni dogodek Srečno pot novic in novica, ki ga bodo oblikovali pevski zbori Kraški dom, Kriške ribice, Rdeča zvezda in Mpz Vesna. V četrtek bo ob 20. uri čas za fantovsko in dekliško v Repnu in na Colu oz. za zadnji ples v ledih stanu na repenskem trgu ob 23. uri. V petek je ob 22. uri na sporedu podoknica pri repenski “štjerni”, v soboto pa ob 20.30 prevoz bale z volom iz Merč. Višek praznika bo kajpak v nedeljo, ko bo ob 11. uri končno ohcet: ko bosta uro kasneje novoporočenca izstopila iz cerkve na Tabru, bosta na čelu sprevoda noš skozi Col prikorakala v Repen, kjer je ob 13.30 predvidena slovesna predaja neveste v Kraški hiši. Po poročnem kosilu (s 120 svati) bosta Dana in Ivan ob 17. uri otvorila ples na trgu v Repnu. Vse od četrtka bo od 18. ure obiskovalce vabilo tudi osem osmic, ki bodo v nedeljo svoja vrata odprle že ob 10. uri. Ob tej priložnosti bo zadišalo tudi po kuhanih štrukljih, ki jih pridno pripravljajo domače kuharice.

Ljubezen je prišla nekoliko pozneje, ko je tudi sama prestopila k Mladini. “To je bilo nekje v prvem letniku višje srednje šole. Bilo je za pusta in sama sem opravila prvi korak in bila kar vztrajna,” pove Dana in v isti sapi doda, da je bilo osvajanje sila dolgo. “On je bil takrat pravi samotar in to je delovalo meni v prid, saj ga je bilo lažje srečati samega in ga ... napasti,” se nasmeji. “Sedaj se je situacija obrnila na glavo in sem jaz veliko bolj družaben od nje,” odvrne Ivan.

”Vsega je kriv Erik”

“Vsega je kriv Erik, moj sošolec, prijatelj, sosed, odkar živiva v Repnu, in v nedeljo tudi moja priča. On me je prepričeval in dolgo vztrajal, z Daninim imenom mi je celo popisal šolsko klop,” se spominja Ivan. Vztrajanje je bilo a posteriori ključno in Eriku sta danes oba hvaležna.

Ko pogovor nanese na dobre in slabe lastnosti partnerja, je Ivan že v težavah. “Potrpežljivost, seveda v odnosu,” to lastnost najprej vključi med Danine pozitivne, njegova bodoča žena pa doda, da je kajpak obojestranska. Pa zaupanje seveda, saj si drug drugemu dopuščata veliko prostosti pri gojenju svojih hobijev oziroma “želja” in si pri tem ne stopata na prste.

“Vsaj dvajset let sem bila aktivna pri tabornikih RMV. Ob sobotah smo imeli sestanke, ob nedeljah izlete. Še vsako leto sem se udeleževala taborov, kar pomeni, da se dva tedna nisva niti slišala, saj telefonov tam ni. Sedaj sem odbornica pri SK Devin,” ponudi primer Dana in doda, da je Ivan trener smučanja in pozimi “zmanjka” ob sobotah in nedeljah ter ob običajnih počitniških tednih. Včasih ga Dana spremlja na belih progah, vendar ne sili rada v to, saj glede na celodnevne treninge in varstvo malih smučarjev dodatnega prostega časa zanju skorajda ni. Morda je to dobro – manj se vidiš, več si imaš povedati, namigne Dana.

“Zanemarila sva sicer skupni hobi – ples. Še pred kratkim sva se posvečala latinsko-ameriškim plesom, zlasti salsi, zaradi poznih urnikov pa sva to vse težje usklajevala,” prizna Ivan, ki ob prostem času telovadi, enkrat tedensko se posveča amaterskemu nogometu 7x7 z ekipo Malmessi, poleti pa tudi s kriško reprezentanco.

Zavestno sta se odločila za tradicionalni obred

Za življenje pod isto streho sta se Dana in Ivan odločila leta 2017 in se preselila v veliko hišo v Repnu, ki jo delita tudi z Danino družino.

Tudi za ta korak se je prva ogrela nevesta. Je bilo podobno tudi z odločitvijo o poroki na Kraški ohceti? “Ne, ne. Takrat se je opogumil Ivan in stopil do Vesne Guštin, ne da bi jaz za to vedela. Bilo je že novembra 2019,” zaupa Dana.

Dana Puric in Ivan Kerpan si bosta v nedeljo ob 11. uri na Tabru obljubila večno zvestobo.

O poroki na Kraški ohceti sta že večkrat povedala, da prireditev obema veliko pomeni in da sta pripravljena nanjo, saj to delata zase, za skupnost in za ohranjanje starih, pristnih navad. “Jasno je, da ni enostavno uskladiti vsega, kar je treba sprejeti ob takem obredu – obleke, cerkvena oziroma javna poroka, večdnevni program dogajanja ... Če ti kaj ne gre, se tega ne da spremeniti. Midva pa sva se zavestno odločila in sprejela bova vse,” pove Ivan, Dana pa doda, da se vse manj parov odloča sploh za poroko, za tak dodaten korak na skupni življenjski poti.

Poroka je sedaj pred vrati. Kaj ju najbolj skrbi? Spogledata se in potrdita, da pravzaprav nič. “Edino morda vreme, drugače pa sva kar mirna,” namigne Dana in pojasni, da je to zato, ker lahko računata na družini in na prijatelje, ki so jima blizu, ju podpirajo in spodbujajo, tako da nista sama. “Le še nekoliko bolj počasi moram plezati po lestvi,” se zasmeji Ivan. V sredo sta imela namreč vaje za podoknico in športni Ivan je daleč prehiter. “Bolj počasi,” tega ne sme pozabiti do petka, ko bo podoknica na sporedu ob 22. uri. Tudi četrtkova fantovska in dekliška jima ne ustvarjata večjih skrbi. Povedati sicer velja, da sta ženin in nevesta že poskrbela za zasebno slovo od ledih stanu in veselo praznovala. V četrtek se ravno tako obeta priložnost za zabavo, vendar nekoliko bolj omejeno oziroma v mejah dostojnosti, doda Ivan.

O zavajajočih pravljicah

Seveda brez klasičnega vprašanja o receptu za srečno življenje ne gre. “Vedno je treba najti nekaj pozitivnega v vsaki stvari – lahko je trenutek slab, poiskati pa je vendar treba v njem nekaj svetlega,” je prepričana Dana. Ivan znova zaigra karto potrpežljivosti in opozori na sprejemanje različnih pogledov partnerja. “V življenju ne more biti vse lepo, soočati se je treba z nihanji – če jih uspeš premostiti, bo krivulja znova poskočila kvišku. Marsikdo se danes prenagli in v odnosu raje popusti, pa to ni rešitev,” ugotavlja ženin. “Za to se je pa treba potruditi. Pravljice, kjer je v življenju vse lepo in perfektno, ne obstajajo. Zavajajoče so,” hudomušno doda Dana. Sogovornikoma je jasno, da so se razmerja v času spremenila in v paru imata oba partnerja večjo avtonomijo in svobodo pri odločitvah. Ravno tako oba opravljata vsa domača dela, vključno s pometanjem, brisanjem prahu in sesanjem. “Edino likati ne maram,” prizna Ivan.

Kaj si najbolj želita od življenja? “Najprej selitev v novo hišo,” povesta v en glas. Kupila sta si jo v Križu, na Gurnskem koncu, ko je leta 2020 ohcet “skočila”. Vse pa se je zavleklo zaradi epidemioloških razmer, birokratskih zamud in “znane hitrosti” občinskih služb, tako da so šele pred kratkim začeli s prenovo, ki jo je marca prekinila Danina poškodba golenične grče, zaradi česar je “vodja gradbišča” obležala dva meseca. Pandemija jima je dejansko za dve leti prekrižala vse življenjske načrte, tako da mora “vse ostalo” za enkrat počakati v predalu.


Najbolj brano