Osmi dan je bog, k sreči, ustvaril rock

Glasbeni večer, ki so ga minuli petek v izolskem Hangar baru na že enajstem Izola Mjuzik Festu uprizorili ne le legendarni Pankrti, temveč prav vsi nastopajoči, bo ohranjen v spominu po samih presežkih. Ti gredo v prid alternativnemu rocku in panku ter razigranemu občinstvu.

Pankrti so peli, občinstvo pa je rajalo.  Foto: Alenka Penjak
Pankrti so peli, občinstvo pa je rajalo.  Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Kakšen glasbeni festival alternativnega rocka in panka bi to bil, če se ne bi mogel pohvaliti s strastnim občinstvom, ki je ne le napolnilo Hangar bar, plesalo in skakalo, temveč se povzpelo še na oder in na njem rajalo, kot da je zadnji dan življenja.

Legendarni pankerji so letošnjo turnejo, posvečeno 45 letom nastanka, začeli koreninam primerno, v klubu brez ograj in varnostnikov, v neposrednem stiku z občinstvom. Nanizali so pank venček, v katerem niso manjkale uspešnice Lepi in prijazni, Gospodar, Metka, Anarhistt, Umazane igre, Totalna revolucija, Zvečer v mestu, Lublana je bulana, Bandiera rossa, s katerimi so občinstvo spravili v ekstazo.

Pero Lovšin, Slavc Colnarič (bobni), Boris Bore Kramberger (bas), Bogo Pretnar (ritem kitara) in Marc Kavaš (kitara) so opazno uživali in se nasmihali energijam pod odrom. In imeli srečo, da je pred njimi publiko do vretja segrela skupina Valter brani Sarajevo, ki jo eksplozivno še zmeraj ohranjajo Peter Kokotec (kitara), Andrej Šik (bas) in Boris Beštjak (bobni). Da bi jim to uspevalo še veke dolgo!

Še prej pa je ušesna kladivca pobožala skupina Svojat, fantastično uigran trio pesnika in kitarista Andreja Fona, odličnega basista Iva Poderžaja in kirurško natančnega bobnarja VidaDrašlerja. Lepo je slišati, da se dediščina Olfamoža in skupine Žoambo Žoet Workestrao nadaljuje v novih dimenzijah.

Zanimivo glasbeno popotovanje, morrisonovsko bluzersko s ščepcem distorzirane Hendrixove kitare, sta ponudila tudi Emil Memon in skupina Psyhadelix, novosadski dvojec JesusRashid je spomnil na dediščino Kud Idijotov, mladi domačini Paranoise pa so prinesli na plan metalske korenine. Omenimo še zgolj, da se je festivalska zgodba nadaljevala v soboto, ko se je posvetila elektroniki in nahranila housea in techna žejne duše.


Najbolj brano