V Postojno se vračajo furmani

V nedeljo se v Postojno po dveh letih znova vrača Furmanski praznik. Celodnevno dogajanje se bo začelo že v dopoldanskih urah v Parku Postojnska jama, vrhunec pa bo doseglo ob 15. uri s sprevodom 17 furmanskih skupin s konjskimi vpregami in vozovi.

Po dveh letih premora bodo v Postojni v nedeljo ponovno obudili 
furmansko tradicijo. Foto: Petra Mezinec
Po dveh letih premora bodo v Postojni v nedeljo ponovno obudili furmansko tradicijo. Foto: Petra Mezinec

POSTOJNA > “Ko sem pred približno 30 leti zamisel o Furmanskem prazniku spravil na papir, sem želel, da ta praznik odslikava stara kmečka opravila, s katerimi so se družine nekoč preživljale. Furmanstvo je bil v teh krajih za kmetije pomemben dodatni prihodek, od te starodavne prevozniške dejavnosti pa so živele tudi gostilne ob furmanski cesti,” smisel Furmanskega praznika povzame njegov idejni vodja Srečko Šajn, sicer tudi predsednik Turističnega društva Postojna, ki je zadovoljen, da so po dveh letih uspeli pripraviti kakovosten sprevod furmanskih skupin.

Med njimi tudi letos ne bodo manjkali dolgoletni sodelujoči furmani iz Razvojnega društva Merišče iz Merč z govejo vprežno živino, Janez Kandare iz Loške doline, Konjeniško društvo Sveti Štefan iz Vipavske doline ter domačini Danilo Sojer, PGD Studeno in Konjeniški klub Postojna. Sprevod 17 sodelujočih skupin z različnih koncev Slovenije bo ob 15. uri krenil s parkirišča pri Ticu ob Mercator centru po Jamski cesti na osrednje prizorišče v Parku Postojnska jama, kjer se bodo predstavili, najbolj izvirni voz in furman pa bosta tudi nagrajena.

“Nekateri vozovi so stari več kot sto let, zato gre poklon prav vsem posameznikom, ki jih ohranjajo in pomagajo pri oživljanju furmanske tradicije,” pravi Šajn, ki si prizadeva, da bi vse sodelujoče za njihovo muzejsko delo tudi finančno nagradili.

Celodnevno dogajanje, ki ga prirejajo skupaj z Občino Postojna in Parkom Postojnska jama, se bo začelo že ob 7. uri zjutraj s pohodom Po poteh nekdanjih kontrabantarjev in nadaljevalo ob 10. uri v parku Postojnska jama s predstavitvijo domačih obrtnikov, vse do večera pa ga bo spremljala tudi bogata kulinarična ponudba furmanskih jedi, kot so krompir v zevnici, jota, furmanski golaži in prata, krača in druge.


Najbolj brano