Za nepozabna doživetja sežejo v žep po 500 in več evrov na dan

Turisti, ki jim ni težko potrošiti 500 in več evrov na dan, so sanje vsake turistične destinacije in delavcev v turizmu. Butični turizem je ena glavnih usmeritev Slovenske turistične organizacije, in ker imamo v Sloveniji zaradi naravnih danosti, velike raznolikosti ponudbe na majhnem teritoriju in še nekaterih drugih pozitivnih dejavnikov velik potencial za razvoj tovrstne ponudbe, je tudi na Primorskem segment luksuznega turizma v porastu.

Piknik v naravi z vinom in domačimi dobrotami je del vinskega 
safarija v Brdih. Foto: kontrabant adwineture
Piknik v naravi z vinom in domačimi dobrotami je del vinskega safarija v Brdih. Foto: kontrabant adwineture

PRIMORSKA > Butični turizem za zahtevnejše goste se razvija tudi v Vipavski dolini, Brdih in Posočju. Vse več je ponudnikov in programov, oblikovanih po meri za ta segment obiskovalcev. Gre za ljudi, ki iščejo mir, naravo, zasebnost, pristnost, nepozabna doživetja, vrhunsko enogastronomijo in jim denar ne predstavlja težav.

“To so individualni gosti, ki običajno pridejo v paru, največ v štirih. Vedno je zraven šofer, ki jih vozi,” je povedal Jani Peljhan iz ajdovske turistične agencije Burjatik, ki kot izvajalec za vinske in kulinarične ture na območju Vipavske doline sodeluje z eno od hrvaških agencij, specializiranih za zahtevnejše goste.

Jani Peljhan

Turistična agencija Burjatik

“Iščejo to, da niso obravnavani kot številke. Potrebujejo več pozornosti, niso pa to tečni, ampak zelo prijazni gosti. Najbolj zanimive so jim nam vsakdanje stvari.”

Butični turizem stavi na goste, ki iščejo mir, naravo, zasebnost, pristnost, nepozabna doživetja in vrhunsko enogastronomijo.

Američani zapravijo tudi tisoč evrov na dan

“Še posebej Američani so zelo dobri gosti. V povprečju vsak od njih na potovanje v Evropo vzame 10.000 evrov, redko pa ostanejo tu več kot deset dni,” je še povedal Peljhan in dodal, da kot agencija za 210 evrov na osebo ponujajo tudi paket Hike, Fly & Wine, ki vključuje pohod do vzletišča, polet s padalom in obisk vinarja s pokušino vina.

Erika Lojk

Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina

“Tistemu, ki je vajen luksuza, je morda veliko bolj pomembno doživeti pristnost okolja. Taki gostje iščejo dogodke in dogajanja, kjer lahko začutijo utrip okolja, nekaj, česar doma nimajo.”

Potrdil je, da je butičnega turizma vedno več in pojasnil, da taki gosti praviloma potujejo pred in po sezoni, kar je za ponudnike dobrodošlo, saj jim razširi časovni razpon sezone.

“Iščejo to, da niso obravnavani kot številke. Potrebujejo več pozornosti, niso pa to tečni, ampak zelo prijazni gosti. Najbolj zanimive so jim nam vsakdanje stvari. Zelo jih zanima tudi zgodovina, sploh naša regija, ki je na prepihu in kjer smo v kratkem času zamenjali toliko držav in valut,” je še povedal Peljhan.

Milan Berlot

predsednik Ribiške družine Tolmin

“To so ljudje, ki imajo debelo denarnico in so pripravljeni uživati v ribolovu in ostali ponudbi destinacije, v enogastronomiji in v nastanitvah višjega cenovnega ranga.”

Vajeni luksuza iščejo pristna doživeta

“Tistemu, ki je vajen luksuza, je morda veliko bolj pomembno doživeti pristnost okolja. Taki gostje iščejo dogodke in dogajanja, kjer lahko začutijo utrip okolja, nekaj značilnega za območje, nekaj, česar doma nimajo,” je povedala Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina. Kot zelo pomembno je izpostavila tudi varnost, po kateri je Slovenija znana. Kot primer ponudbe za zahtevnejše goste je omenila program gRAJskost, ki obiskovalcem ponuja raziskovanje gradu Rihemberk, pokušino lokalnih dobrot, sirov in sadja ter obisk vinogradov in vinarjev. Paket, ki traja od pet do šest ur, je na voljo za 275 evrov na osebo, če gre za par. Za več ljudi je cena nižja.

Nočitev v Vili Vitovlje s savno, bazenom, biljardnico in vinoteko stane od 400 evrov dalje. Do sredine septembra je polno zasedena.

Za zahtevnejše goste programi po meri

“Pri vseh teh programih gre za prilagajanje povpraševanju,” je kot eno od značilnosti ponudbe za zahtevnejše goste še izpostavila Lojkova. Če taki gosti prenočijo na Goriškem, so največkrat v glamping hišicah Pikol, Dam Boutique Hotelu, v gozdni vasici Theodosius, na Majeriji in v Vili Vitovlje. To, kot je povedal njen lastnik Uroš Komar, ponujajo od 400 evrov na noč. Na 320 kvadratnih metrov površin je prostora za največ šest ljudi, v njej so tudi savna, biljardnica, vinoteka in zunanji bazen. Do sredine septembra je polno zasedena. Gostje v povprečju ostajajo pet dni, iščejo pa predvsem mir in zasebnost, kar jim vila tudi omogoča.

V Brdih na vinski safari

Tudi v Brdih, ki so v zadnjih letih doživela pravi turistični razcvet, imajo kar nekaj ponudbe za goste, ki bi radi nekaj več, nekaj drugačnega in jim za to ni težko seči globlje v denarnico.

V agenciji Kontrabant Adwineture nudijo vinski safari, kar pomeni vožnjo z džipom po stranskih poteh med vinogradi, sadovnjaki in oljčniki. Vmes nekje v naravi poskrbijo za piknik z lokalnimi dobrotami in vinom, kasneje pa zavijejo še k vinarjem.

Z džipom po stranskih stezah med vinogradi, sadovnjaki in oljčniki je eno od doživetij vinskega safarija v Brdih.

“Program traja štiri do pet ur, lahko pa se tudi zavleče. Če gostje uživajo, jim pustimo, da uživajo,” je povedal Dani Strehar iz omenjene agencije. Lani so imeli največ slovenskih gostov, letos pa spet prednjačijo tuji; Avstrijci, veliko je Američanov, pa tudi Nemcev in Britancev. Med obiskovalci Brd je tudi kar nekaj turistov iz arabskega sveta.

S helikopterjem do mojstrice Ane Roš

Okrog vina in kulinarike je napletenih še kar nekaj zgodb, za petične goste pa tudi v Brdih organizirajo programe po meri. V Vili Vipolže je mogoče na primer okusiti jedi, ki jih pripravi kuharski mojster Tomaž Kavčič, po želji pa večerje organizirajo tudi drugje, kjer kuhalnico vrtijo z michelinovo zvezdico nagrajeni kuharji.Goste, ki prespijo v Brdih, lahko s helikopterjem zapeljejo na kulinarično razvajanje do Ane Roš. Cene za nočitev za zahtevnejše obiskovalce v Brdih, na primer v Grediču, pri Petercu, v Vili Al di la, Alma Vista, Vili Eva ..., se gibljejo od 400 evrov na noč navzgor.

“Posebno doživetje za petične goste je tudi srečanje in druženje z našimi svetovno znanimi vinarji,” je pojasnila Tina Novak Samec, direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Izpostavila je, da so Brda magnet tudi za znane Slovence, tako se je na primer v Vili Vipolže poročil Primož Roglič, večkrat je na obisk k briškim vinarjem prišel Jan Oblak ...

“V Švici tega nimamo več”

V Posočju je ena od točk, kjer bolj zahtevni gostje najdejo mir in zasebnost, posestvo Nebesa na Livku. Kot je povedal Samo Kanellopulus, ki skupaj z Majo Roš vodi Nebesa, so bili v minulih dveh letih izjemno pozitivno presenečeni nad obiskom slovenskih gostov, ki so s turističnimi boni poskrbeli za polno zasedenost. Tujci se zdaj vračajo in tudi letošnja sezona bo, glede na rezervacije, odlična.

“V Švici tega, kar imate tu, nimamo več. Pri nas je bilo tako pred 30 leti. Vi ste še naravni, reakcije ljudi so spontane, V Švici je vse spolirano, urejeno, a ni več občutka pristnosti,” je Kanellopulus povzel odgovor švicarskega gosta na vprašanje, zakaj prihaja v Slovenijo, ko pa je v Švici narava čudovita in vse “kot iz škatl'ce”.

Svojim gostom poleg oddiha na posestvu nudijo tudi pakete High on Life, s katerimi ciljajo tudi na goste Hiše Franko.

“Popeljemo jih od kulinarike Ane Roš do okoliških planin in zgodbe soške postrvi. Paket je le za pare, ves čas je zraven vodič. Doživetje ponujamo za 225 evrov na osebo, traja pa od pet do šest ur,” je še povedal upravitelj Nebes in podobno kot drugi sogovorniki potrdil, da za ljudi, ki iščejo tako ponudbo, cena ni nobena ovira, in da se jim, ker gre za butični turizem, prilagajajo, da je vse po njihovi meri.

Za to, kar dobijo, se jim zdi cena še nizka

Eden od magnetov, ki v Posočje vleče petične goste z vseh koncev sveta, je tudi soška postrv oziroma muharjenje. Na Sočo prihajajo ribiči z vsega sveta. Tudi iz Kanade, ZDA, Avstralije, Skandinavije ...

“To so ljudje, ki imajo debelo denarnico in so pripravljeni uživati v ribolovu in ostali ponudbi destinacije, v enogastronomiji in v nastanitvah višjega cenovnega ranga,” je povedal Milan Berlot, predsednik Ribiške družine Tolmin. Dodal je še, da ti gostje z lahkoto zapravijo več kot 500 evrov na dan: “In se jim zdi, zlasti Američanom, da je to še izredno poceni za lepote, ki jim jih nudimo in v katerih lahko tu uživajo.”

Idej in možnosti za razvoj butičnega turizma je še veliko, a tudi pri tem sta potrebni premišljenost in prava mera. Pomembno je ohraniti naravo in pristnost, kar pa razvoj pogosto potepta.


Najbolj brano